Πλήρης δίαιτα για να χάσεις κιλά σε μέση και πόδια!

Το να αποκλείσουμε κάποια τρόφιμα από το διαιτολόγιό μας δεν έχει καμία αξία. Χρειάζεται να τρώμε τα πάντα και να μειώσουμε αρκετά το αλάτι, το οποίο ευνοεί τις κατακρατήσεις, τα γλυκά και τα πολύ επεξεργασμένα προϊόντα, επειδή μας δίνουν θερμίδες που μετατρέπονται αμέσως σε λίπος.

Γράφει ο  Κλινικός Διαιτολόγος- Βιολόγος, Χάρης Δημοσθενόπουλος MMedSci.SRD, www.dimosthenopoulos.gr

Επίσης, πρέπει να εστιάσουμε στις φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης), που δεσμεύουν τη χοληστερίνη των τροφών και μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, καθώς και στις πρωτεΐνες -κυρίως αυτές που προέρχονται από άπαχα κρέατα, πουλερικά, ψάρι και αυγά-, οι οποίες βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας και κατ’ επέκταση στην τόνωση του μεταβολικού μας ρυθμού.

Σημαντικό ρόλο παίζει ακόμη η κατανάλωση νερού και προβιοτικών (το γιαούρτι είναι πολύ καλή πηγή τους), τα οποία προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου και άρα μπορούν να συμβάλουν στο «ξεφούσκωμα». Δεν πρέπει όμως να αμελούμε και την άσκηση, η οποία θα βοηθήσει να «πέσουν» τα ενοχλητικά παχάκια.

Τα σημαντικότερα βήματα είναι:

* Τρώμε 3 ισορροπημένα γεύματα την ημέρα

Με αυτόν τον τρόπο η πρόσληψη ζάχαρης και λίπους είναι πιο καλά κατανεμημένη μέσα στην ημέρα, τα επίπεδα της γλυκόζης παραμένουν σταθερά και επίσης μειώνονται οι πιθανότητες για παραστρατήματα και τσιμπολογήματα. Επιπλέον, οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και μέταλλα είναι πιο καλά καλυμμένες στη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας.

Προτιμούμε σαλάτα για πρώτο πιάτο

Φροντίζουμε σε κάθε κύριο γεύμα (μεσημεριανό και βραδινό) το πρώτο πιάτο να αποτελείται από μία πλούσια σαλάτα με πολλά λαχανικά, ωμά ή βραστά ή στον ατμό ή ψητά, αρκετό λεμόνι ή ξίδι, μυρωδικά και 1 κουταλιά ελαιόλαδο.

Φροντίζουμε να τρώμε στο σπίτι

Έτσι αποφεύγουμε πρόσθετα (π.χ. αλάτι) που έχουν συχνά τα φαγητά εκτός σπιτιού και μας κάνουν κακό τόσο όσον αφορά στις κατακρατήσεις όσο και στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Δεν ζυγιζόμαστε, προτιμάμε τη μεζούρα

Οι ενδείξεις της ζυγαριάς, ειδικά όταν πρόκειται για τα παχάκια που εντοπίζονται κάτω από τη μέση, δεν είναι πολύ κατατοπιστικές σε σχέση με την πρόοδό μας. Είναι σκόπιμο να προτιμάμε να μετράμε τους πόντους που καταφέραμε να χάσουμε με τη βοήθεια της μεζούρας ή του στενού μας τζιν.

 Έχουμε πάντα στο ψυγείο λαχανικά και πρωτεϊνούχα τρόφιμα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη δίαιτα είναι ότι φτάνουμε να πεινάσουμε πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να τρώμε ανεξέλεγκτα ό,τι πρόχειρο βρούμε μπροστά μας ή να παραγγέλνουμε ό,τι πιο παχυντικό μπορούμε να σκεφτούμε. Μια καλή ιδέα είναι να γεμίζουμε το ψυγείο μας με λαχανικά και πρωτεϊνούχα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώνουμε εύκολα.

Για παράδειγμα, ντοματάκια, αγγούρια, καρότα, ήδη κομμένες σαλάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι, χόρτα (μπορούμε να τα βράζουμε κάθε 3 ή 4 ημέρες και να τα κρατάμε στο ψυγείο), ζαμπόν γαλοπούλας, αυγά, τυρί με χαμηλά λιπαρά ή τύπου κότατζ.

* Τρώμε όσο πιο νωρίς γίνεται για βράδυ

Το ιδανικό είναι να τρώμε το δείπνο μας πριν τις οκτώ το βράδυ και μετά να μην τρώμε τίποτε άλλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι εκείνοι που τρώνε νωρίτερα το τελευταίο γεύμα έχουν καλύτερες και περισσότερες πιθανότητες να χάσουν πόντους από τη μέση και κάτω από όσους δειπνούν αργά. Έτσι, έχουν και καλύτερη ποιότητα ύπνου, που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και των ορμονών.

* Κοιτάμε το ρολόι μας

20 λεπτά: Είναι το διάστημα που πρέπει να κρατάει ένα γεύμα. Όταν τρώμε βιαστικά, καταπίνουμε αέρα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα φουσκώματα. Γι’ αυτό, επιλέγουμε να απολαμβάνουμε κάθε γεύμα μας καθιστοί, ήρεμοι, στο τραπέζι, μασώντας καλά και συνειδητοποιώντας την κάθε μας μπουκιά.

Επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης

Τα μακαρόνια, το ρύζι, το ψωμί που είναι ολικής άλεσης (μαύρα) είναι πολύ πιο υγιεινά και χορταστικά (μας δίνουν φυτικές ίνες, οι οποίες μας χορταίνουν και επιπλέον δεσμεύουν τη χοληστερίνη και το λίπος των άλλων τροφίμων) και υπερτερούν  γενικά των αντίστοιχων «λευκών».

 Λέμε «ναι» στις πρωτεΐνες

Όλα τα άπαχα πρωτεϊνούχα τρόφιμα είναι μια καλή επιλογή. Μας χορταίνουν, αυξάνουν τη μυϊκή μάζα, επιταχύνουν τον μεταβολισμό μας.

* Βάζουμε στο τραπέζι όσπρια 2 φορές τη βδομάδα

Οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, η φάβα, τα όσπρια εν γένει, μας δίνουν φυτικές ίνες, μας χορταίνουν και είναι πολύ υγιεινά. Για να τα κάνουμε πιο ελαφριά, τα μουλιάζουμε σε νερό για ένα βράδυ πριν τα μαγειρέψουμε ή τα βράζουμε και πετάμε το πρώτο νερό. Ας μην ξεχνάμε ότι αν δεν μας αρέσουν οι σούπες ή τώρα το καλοκαίρι προτιμάμε κάτι πιο δροσερό, μπορούμε να τα καταναλώνουμε και σε σαλάτες.

 Τρώμε κάθε μέρα κόκκινα φρούτα

Φράουλες, σταφίδες, κράνμπερι, μύρτιλα και γενικά τα διάφορα μούρα είναι πολύ ευεργετικά τόσο για την υγεία μας όσο και για τη σιλουέτα μας. Μειώνουν το σάκχαρο, επιταχύνουν τον μεταβολισμό, έχουν θετική επίδραση στα μικρά αγγεία και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

* Καταναλώνουμε 40 γρ. βρώμης στο πρωινό μας

Οι νιφάδες βρώμης είναι πολύ πλούσιες σε φυτικές ίνες και έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι μας χορταίνουν χωρίς να αυξάνουν το σάκχαρό μας και να μας επιβαρύνουν.

 Προσλαμβάνουμε καθημερινά προβιοτικά και πρεβιοτικά

Είτε πρόκειται για γιαούρτια -ειδικά αν είναι εμπλουτισμένα με ειδικά προβιοτικά- είτε για κεφίρ είτε για προβιοτικά σε μορφή κάψουλας, είναι μια καλή επιλογή, γιατί βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, συνεπώς και στη δραστική μείωση των φουσκωμάτων. Αυτό που χρειάζεται να προσέχουμε είναι να αποφεύγουμε τα πολύ γλυκά ή πολύ επιβαρυμένα θερμιδικά τέτοια προϊόντα (π.χ. πλήρη, με ζάχαρη, με πολλά φρούτα κ.λπ.).

 Τρώμε λιπαρά ψάρια 2 φορές τη βδομάδα

Ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος, ο κολιός, το λαβράκι, το σκουμπρί κ.ά. μας δίνουν τα πολύτιμα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που βοηθούν εκτός των άλλων και στην εξισορρόπηση των ορμονών μας, που είναι υπεύθυνες και για τις κατακρατήσεις υγρών.

Αντικαθιστούμε τη ζάχαρη

Τα υποκατάστατα ζάχαρης, φυσικά (π.χ. στέβια) και τεχνητά (π.χ. ασπαρτάμη), αλλά και διάφορα άλλα υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε στα επιδόρπιά μας, όπωςκανέλα, μαστίχα, βανίλια, που δίνουν ιδιαίτερο άρωμα, θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε την επιβαρυντική ζάχαρη.

 Προτιμούμε τα καυτερά

Το πιπέρι, οι πιπεριές και γενικά τα καυτερά ευνοούν την καύση του λίπους και την ενίσχυση του μεταβολισμού.

Διαιτολόγιο για 1 εβδομάδα

Κάθε πρωί * 1η επιλογή: Καφές, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 2 αποξηραμένα σύκα (ή βερίκοκα ή δαμάσκηνα ή 200 γρ. κόκκινα φρούτα), 40 γρ. νιφάδες βρώμης, 1 φλιτζάνι γάλα με 1,5% λιπαρά * 2η επιλογή: Καφές, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 κουταλάκι μαργαρίνη ή ταχίνι ολικής άλεσης, 1 φλιτζάνι γάλα με 1,5% λιπαρά, 1 πορτοκάλι (ή 1 γκρέιπφρουτ ή 2 ακτινίδια)

Κάθε απόγευμα 1 γιαούρτι με 2% λιπαρά και 1 αχλάδι (ή 2 μανταρίνια ή 1 πορτοκάλι ή 1 μήλο ή 2 φέτες ανανά ή 1 φέτα πεπόνι ή 1 ροδάκινο ή 2 βερίκοκα ή 5 φράουλες ή 1 κουταλιά σταφίδες).

 

Δευτέρα

Μεσημεριανό: 125 γρ. μοσχάρι (βραστό ή μαγειρευτό) μαζί με βραστά ή ψητά λαχανικά ή μία μερίδα χόρτα (με 1 κουταλιά ελαιόλαδο).

Βραδινό: 1 μερίδα φασολάκια κοκκινιστά, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 κουταλιά της σούπας τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι.

Τρίτη

Μεσημεριανό: 125 γρ. ψάρι ψητό ή βραστό, 1 μικρό πιάτο ψητά μανιτάρια και μία μεγάλη σαλάτα λάχανο – καρότο με μία κουταλιά ελαιόλαδο.

Βραδινό: 1 μερίδα αγκινάρες αλά πολίτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

Τετάρτη

Μεσημεριανό: 150 γρ. κοτόπουλο ψητό ή βραστό, 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή ή ½ κούπα μακαρόνια ολικής άλεσης και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με μία κουταλιά ελαιόλαδο.

Βραδινό: 1 τονοσαλάτα χωρίς σως και με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

Πέμπτη

Μεσημεριανό: 1 μερίδα μοσχάρι με μελιτζάνες στην κατσαρόλα ή 1 μερίδα κοτόπουλο με μπάμιες και 1 μεγάλη σαλάτα λάχανο – καρότο με μία κουταλιά ελαιόλαδο.

Βραδινό: 125 γρ. ψάρι ψητό ή βραστό, 1 μικρό πιάτο ψητά μανιτάρια και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με μία κουταλιά ελαιόλαδο.

Παρασκευή

Μεσημεριανό: 1 μερίδα φακές σούπα, 5 ελιές, μαζί με βραστά ή ψητά λαχανικά, με 1 κουταλιά ελαιόλαδο.

Βραδινό: 150 γρ. κοτόπουλο ψητό ή βραστό, 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή και μία μεγάλη σαλάτα λάχανο – καρότο με μία κουταλιά ελαιόλαδο.

Σάββατο

Μεσημεριανό: 1 μερίδα σπανακόρυζο ή πρασόρυζο, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 κουταλιά της σούπας τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι.

Βραδινό: 2 αυγά ομελέτα χωρίς λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι (όπου μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδι, ντομάτα κλπ.), 1 χωριάτικη σαλάτα (αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριές) με 1 κουταλιά ελαιόλαδο.

Κυριακή

Μεσημεριανό: 150 γρ. ψαρονέφρι, 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή ή ½ κούπα μακαρόνια ή ρύζι και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με μία κουταλιά ελαιόλαδο.

Βραδινό: 1 μερίδα μπριάμ (διάφορα λαχανικά στον φούρνο με ντομάτα και λίγο ελαιόλαδο), 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 κουταλιά της σούπας τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι.

Προσοχή: Οι δίαιτες πρέπει να ακολουθούνται με τη σύμφωνη γνώμη και επίβλεψη του προσωπικού σας ιατρού

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είμαι διαβητική και έχω τοπικό λίπος στα πόδια. Υπάρχει κάποια δίαιτα για να φύγει;

Τοπικό λίπος: Μπορεί να φύγει μονο με διατροφή;

 

Σχετικά άρθρα