Λόγοι που μένουμε σε μια σχέση ενώ δεν περνάμε καλά  thumbnail

Hλίας αναγνώστης του boro.gr

Γεια σας έχω ένα πρόβλημα το οποίο θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας, είμαι σε μια σχέση 3 χρόνια με πολλά προβλήματα και έχω αποφασίσει να χωρίσω το ζήτημα είναι ότι όποτε της έχω κάνει νύξη στο παρελθόν για χωρισμό με έχει απειλήσει ότι θα αυτοκτονήσει και δείχνει πολύ αποφασισμένη για αυτό πως θα μπορέσω να διαχειριστώ αυτή τη κατάσταση;

Λόγοι που μένουμε σε μια σχέση ενώ δεν περνάμε καλά

Αναγνώστης μας ρωτά: 


Γεια σας έχω ένα πρόβλημα το οποίο θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας, είμαι σε μια σχέση 3 χρόνια με πολλά προβλήματα και έχω αποφασίσει να χωρίσω το ζήτημα είναι ότι όποτε της έχω κάνει νύξη στο παρελθόν για χωρισμό με έχει απειλήσει ότι θα αυτοκτονήσει και δείχνει πολύ αποφασισμένη για αυτό πως θα μπορέσω να διαχειριστώ αυτή τη κατάσταση;


Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Όλγα Κωνσταντίνου.


  Όλγα Κωνσταντίνου


Φαντάζομαι ότι για να είσθε σε μια σχέση 3 χρόνια μάλλον υπάρχουν πολλά που σας δένουν και σας κρατούν στη σχέση αυτή και αυτά μπορεί να σας απομακρύνουν από το να πάρετε την απόφαση να χωρίσετε. Θα σας πρότεινα λοιπόν να αναρωτηθείτε τι παίρνετε, τι σας δίνει, ποιες ανάγκες σας καλύπτει αυτή η σχέση;


Από την άλλη, συνήθως οι άνθρωποι όταν χωρίζουν δεν παίρνουν από κοινού την απόφαση του χωρισμού. Κάποιος από τους δυο την κάνει λόγο, τη βάζει σε λόγια και την ανακοινώνει στον άλλον. Ακόμη κι αυτός που παίρνει αυτή την ευθύνη πολλές φορές βιώνει και μια αμφιθυμία δηλαδή και θέλει και δεν θέλει να χωρίσει. Ο άλλος σύντροφος που ακούει αυτή την ανακοίνωση του χωρισμού συνήθως δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη και συνήθως αντιδρά με πόνο ή θυμό.


Στη δική σας περίπτωση η αντίδραση της συντρόφου σας φαίνεται να είναι αυτή που σας κρατά στη σχέση. Σίγουρα όταν κάποιος ακούει από τον/τη σύντροφό του «θα αυτοκτονήσω αν φύγεις», θα κάνει πίσω στον χωρισμό διότι κανείς δεν θέλει να είναι υπεύθυνος για τον θάνατο ενός ανθρώπου. Επομένως, αν ο σκοπός αυτής της ανακοίνωσης είναι η αναβολή του χωρισμού, τότε πράγματι επιτυγχάνεται αλλά για λίγο. Όσο εσείς μένετε στη σχέση, αυτό παραμένει απειλή, δεν υλοποιείται.


Αναρωτιέμαι από την άλλη, πόσο βίαιο μπορεί να είναι αυτό για σας, να συνεχίζετε δηλαδή μια σχέση μόνο και μόνο επειδή ο άλλος σας απειλεί με αυτοκτονία, πόσο θυμό και ενοχή μπορεί να σας δημιουργεί. Ο θυμός και η ενοχή δεν ενθαρρύνουν  κανένα συναίσθημα αγάπης άρα και επιθυμίας για παραμονή στη σχέση αντίθετα αποτελούν αιτία μεγαλύτερης απόστασης. Ενώ αυτός ο εκβιασμός έχει ως στόχο να φέρει κοντά τον άλλον, στη πραγματικότητα τον απομακρύνει.


Αναρωτιέμαι μήπως αυτό σας δίνει από την άλλη και μια αίσθηση παντοδυναμίας (χωρίς εμένα θα διαλυθεί) ή μια αίσθηση υποταγής (πρέπει να υπακούσω). Από την άλλη, πόσο καλό είναι, να κρατάς δίπλα σου κάποιον που δεν σε θέλει και πόσο ηθικό είναι να τον εκφοβίζεις;  Μην ξεχνάμε ότι ένα άτομο που απειλεί με αυτοκτονία σε ένα χωρισμό, είναι πολύ πιθανό να το επαναλάβει για ένα άλλο άσχετο θέμα. Από την άλλη, υπάρχουν όντως άνθρωποι που αυτοκτονούν. Ίσως λοιπόν αν αυτό συμβεί να είναι ενδεικτικό σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει που μάλλον θα απαιτούσαν βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας. Οπότε υπό αυτό το πρίσμα το ότι απλά μένετε και υπακούτε τον εκβιασμό δεν βοηθούν ούτε εκείνη, ιδιαίτερα σε περίπτωση που υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα ψυχικής υγείας που ενδεχομένως αντιμετωπίζει.


Αυτό που προτείνω, σεβόμενη τις δικές σας δυσκολίες να την αφήσετε που ενδεχομένως σχετίζονται και με δικές σας ανάγκες, θα ήταν να της προτείνετε να μείνετε λίγο καιρό σε απόσταση για να σκεφτείτε τη σχέση σας και την πορεία της αλλά βάζοντας την προϋπόθεση ότι θα επισκεφτεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για τα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει ή να επισκεφτείτε από κοινού έναν ειδικό για συμβουλευτική ζεύγους με το θέμα αυτό, τις απειλές της δηλαδή για αυτοκτονία σε περίπτωση χωρισμού και τη δική σας δυσκολία να οριοθετηθείτε απέναντι σἀυτό.


 


 [fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X