Κοινωνικό άγχος: Νιώθω ανασφάλεια όταν είμαι με κόσμο, νομίζω ότι με σχολιάζουν. Πώς θα το περιορίσω;

Εδώ και 2 χρόνια με ταλαιπωρεί αφάνταστα ένα συγκεκριμένο θέμα. Όταν βρίσκομαι μέσα σε κόσμο, αισθάνομαι έντονη ανασφάλεια ή όταν περπατάω στο δρόμο πιστεύω ότι με σχολιάζουν και αυτό μου προκαλεί έντονο άγχος σε σημείο που χάνω το βήμα μου.

Είναι πάρα πολύ άσχημο, όλο αυτό γιατί με απομονώνει μέχρι που δεν θέλω να βγαίνω από το σπίτι. Θα χαρώ πολύ να μου δώσετε κάποιες συμβουλές ώστε να μάθω να το ελέγχω. Ευχαριστώ πολύ!

Στο ερώτημα απαντά ο Eυάγγελος Κουσιάδης:

Αγαπητή φίλη,

Τα συμπτώματα άγχους που περιγράφετε φαίνεται να προσιδιάζουν στη συμπτωματολογία του λεγόμενου «κοινωνικού άγχους».

Παρ’ όλο που λείπουν σημαντικές πληροφορίες για την ακριβή φύση των συμπτωμάτων σας, θα σας έλεγα να παρατηρήσετε με τι είδους αρνητικό σχολιασμό συνδέετε την υποτιθεμένη παρατήρηση των άλλων προς εσάς.

Αν αλλάξετε την αρνητική κρίση που πρώτη εσείς κάνετε για τον εαυτό σας και στη συνέχεια την αποδίδετε στους άλλους, τότε σιγά-σιγά θα μειωθούν και τα συμπτώματα. Αυτό, όμως, θέλει συστηματική δουλειά και ένα είδος εκπαίδευσης, ώστε να μπορείτε από μόνη σας να αναγνωρίζετε τις αρνητικές σκέψεις που πρώτη εσείς κάνετε για τον εαυτό σας, όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε κόσμο.

Το σημαντικό είναι να συνεχίσετε να βγαίνετε έξω, να μην καθηλωθείτε στην ασφάλεια του σπιτιού και να μην «κρύβεστε» από τους άλλους. Να διατηρείτε τη βλεμματική επαφή με τους διερχόμενους  ανθρώπους στον δρόμο και να μην αποφεύγετε την έκθεση με τα μάτια, να ρωτάτε επίσης, περαστικούς για κάποιο δρόμο -κι ας τον ξέρετε.

Όσο άγχος κι αν νιώθετε, μη σταματάτε να κυκλοφορείτε έξω από το σπίτι και να είστε ανάμεσα σε κόσμο. Αν συνεχιστούν τα συμπτώματα και η ζωή σας περιορίζεται όλο και περισσότερο, ένας ειδικός είναι το επόμενο βήμα.

Ευάγγελος Κουσιάδης Bsc, MBPsS,  SGIP,  RSci
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής – Συγγραφέας
www.kousiadis.gr
info@kousiadis.gr

Σχετικά άρθρα