Κατάθλιψη ή χρόνια κόπωση: Ποιες οι διαφορές και ποιες οι θεραπείες;

Εδώ και δυο μήνες νιώθω τρομερή ατονία , είμαι σαν ζόμπι. Το σώμα μου σέρνεται και θέλω συνέχεια να κοιμάμαι… Επίσης τις περισσότερες φορές νιώθω ένα τεράστιο κενό. Έχω κατάθλιψη ή χρόνια κόπωση; Έχω μπερδευτεί ; Και δεν το αντέχω άλλο για τα δικά μου δεδομένα. Επίσης, είμαι φορέας ινοκυστικής ίνωσης δεν ξέρω αν συμβάλει και αυτό στη κατάσταση μου;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Προκειμένου να τεθεί η διάγνωση του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης , πρέπει να ικανοποιούνται δύο κριτήρια:

1. Η κούραση να έχει διάρκεια έξι ή περισσότερους μήνες και όλα τα άλλα γνωστά αίτια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κούραση έχουν αποκλειστεί (λεμφαδενοπάθεια από ιό Epstein Barr, μια ιογενής λοίμωξη, υποθυρεοειδισμό κλπ).

2. Να υπάρχουν ταυτόχρονα τέσσερα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Διαταραχή της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της συγκέντρωσης
  • Πόνοι ( αυχένα, αρθρώσεις, κεφαλαλγίες, μυαλγίες)
  • Αϋπνίες , ανήσυχος ύπνος (80% των περιστατικών) – Αίσθημα κόπωσης και μετά από τον ύπνο και εξάντληση που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες αφότου ασκηθείτε ή εργαστείτε.

Μερικά συμπτώματα είναι κοινά και στην κατάθλιψη (μπορεί να συνυπάρχουν), αλλά μια καλή κλινική ψυχιατρική εξέταση με λήψη του ιστορικού μπορεί να οδηγήσει στην σωστή διάγνωση. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούνται συχνά αντικαταθλιπτικά και γνωσιοσυμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν σημαντικά. Μια από τις εκφάνσεις του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης είναι το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης (Burn out), το οποίο αντιμετωπίζεται με αλλαγή στις συνθήκες εργασίας .

Ως φορέας ινοκυστικής ίνωσης δεν έχετε καμία επί πλέον επιβάρυνση σ’ αυτά τα συμπτώματα.

 Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

Σχετικά άρθρα