Οι γονείς μου δεν εγκρίνουν τη σχέση μου και δεν με καταλαβαίνουν. Βρίσκομαι σε απόγνωση!

Είμαι 18 χρόνων και αντιμετωπίζω πολλά πρόβλημα με τους γονείς μου. Συγκεκριμένα έχουν θέμα με την επιλογή του αγοριού μου και όλο τον βρίζουν. Μάλιστα, με απείλησαν πολλές φορές πως θα με διώξουν από το σπίτι και θα μου στερήσουν το δικαίωμα να σπουδάσω. Δεν θέλω να χωρίσω εξ αιτίας τους και προσπάθησα πολλές φορές να τους κάνω να καταλάβουν.

Παρακαλώ πολύ πείτε μου τι να κάνω! Βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Ευχαριστώ πολύ!

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Βασιλείου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Φαίνεται πως είστε αρκετά αγχωμένη, κάτι που πιθανώς να μην έχει άμεση σχέση με το σύντροφό σας, αλλά κυρίως με τη σχέση σας με τους γονείς σας. Οι γονείς μπορεί να έχουν δίκιο ή άδικο ως προς τη στάση που κρατούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανησυχούν για τα παιδιά τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκκρεμεί αγώνας αν οι γονείς δεν συμφωνούν με τη σχέση των παιδιών τους. Πριν βιαστείτε να αναλάβετε το ρόλο του διπλωμάτη ή -ακόμα χειρότερα- του επαναστάτη χωρίς λόγο και αιτία, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη κάποιες παραμέτρους.

Τι θα πρέπει να αναλογιστείτε:

Αρχικά, αξίζει να αναλογιστείτε τους λόγους για τους οποίους έχετε σχέση με το συγκεκριμένο άτομο (π.χ. γιατί είστε ερωτευμένη μαζί του ή μήπως σας ιντριγκάρει να νευριάζετε τους γονείς σας κ.α.).
Όταν οι γονείς αντιδρούν στην επιλογή του/της συντρόφου μας, συνήθως η πρωταρχική σκέψη που κάνουμε είναι ότι δεν μας καταλαβαίνουν και ότι πιθανώς δεν έχουν νιώσει όπως εμείς τώρα. Κατόπιν, έρχονται δεύτερες σκέψεις στο νου. Μήπως οι γονείς αντιδρούν γιατί βλέπουν κάτι που εμείς χάνουμε; Έτσι, λοιπόν, αν οι γονείς βλέπουν ότι ο/η σύντροφος του παιδιού τους του δημιουργεί προβλήματα, ότι το πληγώνει ή ότι το επηρεάζει αρνητικά είναι λογικό να ανησυχούν. Οι λόγοι για τους οποίους πολλοί γονείς δεν συμφωνούν με την επιλογή συντρόφου του παιδιού τους μπορεί να είναι αμέτρητοι, λογικοί ή και εντελώς παράλογοι. Αναρωτιέμαι ποιοι να είναι οι λόγοι για τους οποίους οι δικοί σας γονείς δεν είναι σύμφωνοι με την επιλογή του συντρόφου σας.

Κατά κόρον τέτοια ζητήματα προκύπτουν όταν δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των γονέων και του παιδιού τους για τη σχέση του. Αυτό που θα μπορούσε λοιπόν να βοηθήσει θα ήταν να μιλήσετε με τους γονείς σας υπό μια ήρεμη ατμόσφαιρα, να τους επιτρέψετε να εκφράσουν όλες τους τις ανησυχίες και να κατανοήσετε τη στάση τους. Έπειτα, θα μπορούσατε να τους εξηγήσετε, μην απαντώντας στην κριτική με κριτική, τι είναι αυτό που εκείνοι δεν βλέπουν στη σχέση σας και τι είναι εκείνο που σας κρατά δίπλα στο συγκεκριμένο άτομο. Ίσως δείτε πως σε κάποια έχουν δίκιο. Ίσως πάλι δουν εκείνοι τη δική σας οπτική και καταλάβουν πως έχουν άδικο.

Μην φοβάστε να υποστηρίξετε τις επιλογές σας. Στην πραγματικότητα απλά έχετε μεγαλώσει και μπορείτε να παίρνετε και εσείς αποφάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εμπιστεύεστε και να δέχεστε τις συμβουλές των γονέων σας αλλά ότι έχετε και εσείς γνώμη, πόσο μάλλον για κάτι που αφορά εσάς τόσο άμεσα.

Συνοψίζοντας, θα δείτε πως το να υποστηρίζετε κάτι που θέλετε είναι μια δύναμη που μεγαλώνει όταν αντιστέκεστε στο φόβο.

 

Βασιλείου Κατερίνα

Ψυχολόγος (MSc),Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια

Email: [email protected]

Facebook: Βασιλείου Κατερίνα- Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Σχετικά άρθρα