Ο γιατρός μου πρότεινε να κάνω περιτομή, αλλά φοβάμαι μην πάει κάτι στραβά. Τι να κάνω;

Γεια σας, είμαι 18 ετών και ο γιατρός μου πρότεινε να κάνω περιτομή γιατί δεν ανοίγει καλά το πεος μου. Ωστόσο εγώ φοβάμαι πολύ και νιώθω κάτι θα χαλάσει. Επίσης φοβάμαι πως θα με κοροϊδεύουν οι φίλοι μου επειδή η περιτομή είναι πιο διαδεδομένη σε άλλες θρησκείες. Τι να κάνω; 

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ζωή Ζέρβα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Life and Relationship Coach και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αγαπητέ φίλε,

Η περιτομή είναι μία επέμβαση αρκετά διαδεδομένη στον ανδρικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό πλαίσιο. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί άντρες κάνουν περιτομή και για ιατρικούς ή προληπτικούς λόγους.  Θεωρείται μία από τις παλαιότερες χειρουργικές μεθόδους, αφού εφαρμόζεται για χιλιάδες χρόνια. Εκτιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι περίπου το 32% του παγκόσμιου ανδρικού πληθυσμού έχει προβεί σε περιτομή αν και στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό αφορά περίπου το 20%. Είναι προτιμότερο να μην μπερδεύουμε την καθαρά ιατρική ένδειξη με τις θρησκευτικές απόψεις άλλων θρησκειών, άλλωστε η περιτομή τίθεται και σε κοινωνικό και πολιτισμικό  πλαίσιο.

Περιτομή είναι η αφαίρεση της  άκρης του δέρματος που στενεύει και δεν επιτρέπει την έξοδο της βαλάνου. Αρκετές φορές το δέρμα σε αυτό το σημείο κάνει στένωση και χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση. Η βάλανος παραμένει μόνιμα ακάλυπτη μετά την επέμβαση. Κάποιοι επιλέγουν να προχωρήσουν σε αυτή την μέθοδο  και για λόγους υγιεινής του πέους, αφού στο σημείο αυτό συσσωρεύονται εκκρίσεις οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν μόλυνση, αν κάποιος παραμελεί τη σωστή και τακτική υγιεινή του πέους.

Αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή δεν συνδέονται με την περιτομή, αντίθετα η επέμβαση έχει σαν αποτέλεσμα η βάλανος να έρχεται σε επαφή με το γυναικείο κόλπο και να επιτρέπει την σεξουαλική ικανοποίηση του άντρα. Μελέτες δείχνουν αρκετά οφέλη στην υγεία τόσο του άντρα όσο και της ερωτικής του συντρόφου. Ενδεικτικά αναφέρω χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως HIV και HPV, καρκίνου του προστάτη στον άνδρα και του τραχήλου της μήτρας στη σύντροφο και λοιμώξεων του αναπαραγωγικού και του ουροποιητικού συστήματος. Η επέμβαση επίσης προφυλάσσει και από το ενδεχόμενο να τραβηχτεί το δέρμα και να σφίξει πίσω από τη βάλανο με κίνδυνο τη νέκρωση της κεφαλής του πέους. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται παραφίμωση και απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση. 

Πολλοί άντρες ανησυχούν ότι μετά την επέμβαση θα υπάρξει έκπτωση στην απόλαυση ή τη σεξουαλική λειτουργία. Μελέτες όμως έδειξαν ότι δεν υπήρξε καμία αρνητική διαφορά. Μεγάλο ποσοστό δήλωσε ότι αυξήθηκε η αίσθηση στο πέος και ότι είχε μεγαλύτερη ευκολία στην επίτευξη οργασμού. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο μέγεθος του πέους.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν επιφυλάξεις και φόβοι γύρω από μια χειρουργική επέμβαση στο πέος. 

Αναφέρεται στο μήνυμα σου ότι σε ανησυχεί η αντίδραση των φίλων σου, επειδή η περιτομή είναι διαδεδομένη σε άλλες θρησκείες… όμως αναρωτιέμαι αν αυτό είναι πιο σημαντικό από την υγεία σου. Είναι επιλογή σου αν θα το μοιραστείς αυτό με τους φίλους σου, αν σε ανησυχεί δεν υπάρχει λόγος να τους το πεις. Δεν μπορείς να προβλέψεις την αντίδραση τους, ούτε να τους αλλάξεις, μπορείς μόνο να αλλάξεις τον τρόπο που αλληλεπιδράτε. Αν σε ενοχλεί κάποιο σχόλιο ή αντίδραση τους, θέσε τα όρια σου και εξήγησε τους ότι αυτό σε φέρει σε δύσκολη θέση και σε ενοχλεί. Η φιλία προϋποθέτει αμοιβαία κατανόηση, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και σεβασμό. Όλα αυτά στηρίζονται και συντηρούνται από την καλή επικοινωνία. Επίσης η φιλία δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από τη διαφορετικότητα. Σε μια σχέση εκτιμώ και σέβομαι τον άλλο αλλά και τις διαφορές μας. 

 

Η φίλη σας,  

Ζωή Ζέρβα 

Σύμβουλος ψυχικής υγείας 

Life and Relationship Coach  

και η ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου 

Μιχαλακοπούλου 58, Αθήνα 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7294065 

E- mail: [email protected] 

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Νομίζω πως έχω παραφίμωση. Τι πρέπει να κάνω;

 

Σχετικά άρθρα