Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Γιατί η γυναίκα μου δεν έχει οργασμό;
Γιατί η γυναίκα μου δεν έχει οργασμό; thumbnail

Γιατί η γυναίκα μου δεν έχει οργασμό;

Η ιστορία της Ιωάννας και του Ερρίκου

«Η Ιωάννα, 29 ετών και ο Ερρίκος 28 ετών, παντρεύτηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, δεν έχουν παιδιά ή προηγούμενους γάμους και παρουσιάζονται εκφράζοντας το πρόβλημα ότι ποτέ η Ιωάννα δεν έφτασε σε οργασμό. Έχουν μια θερμή και αμοιβαία υποστηρικτική σχέση, αλλά τελευταία απέφευγαν να αγγίζονται εξαιτίας του φόβου ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια μη ικανοποιητική συνουσία. Ο Ερρίκος δεν είχε πρόβλημα με τη στύση ή την εκσπερμάτιση, αλλά αυτός και η Ιωάννα έχασαν έναν κουράγιο τους γιατί αυτή δεν είχε κλιμακούμενο ερεθισμό. Πάντα κάνουν έρωτα στο σκοτάδι και ο άντρας είναι πάντα πάνω από την γυναίκα, αλλά και οι δύο αισθάνονται άνετα με αυτό.

Ο Ερρίκος είναι ένας ήσυχος, έξυπνος άνδρας που εργάζεται ως τεχνικός. Είχε μόνο μια σύντομη σεξουαλική σχέση πριν την Ιωάννα και δεν αναφέρει σεξουαλικές δυσλειτουργίες στον εαυτό ή στην προηγούμενη σύντροφό του.

Η Ιωάννα είναι προϊσταμένη σε μια ιδιωτική επιχείρηση. Είναι απόφοιτος ΑΕΙ, είναι κοινωνική και έχει γνώσεις γύρω από την σεξουαλικότητα. Είχε τέσσερις προηγούμενες σεξουαλικές σχέσεις. Η πρώτη ήταν τραυματική. Ήταν το πρώτο της ραντεβού και, όπως λέει, αντιστάθηκε με λόγια και τον έσπρωχνε μακριά της, αλλά εκείνος συνέχιζε να της βγάζει τα ρούχα. Έτσι φοβήθηκε και έμεινε απαθής, οπότε αυτός εισχώρησε και εκσπερμάτισε. Δεν αναφέρει σεξουαλική ικανοποίηση. Δεν είναι βέβαιη αν θα θεωρούσε ένα τέτοιο γεγονός βιασμό. Δεν τον ξαναείδε ποτέ.

Ο Ερρίκος μεγάλωσε σε μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια. Η μητέρα του ήταν η πιο δυναμική από τους γονείς του. Αυτή ήταν πιο κοντά του και περίμενε πολλά από τον Ερρίκο. Ο πατέρας του ήταν ευχάριστος τύπος όταν ήταν στο σπίτι, αλλά σπάνια είχε στενή επικοινωνία με τον Ερρίκο.

Οι γονείς της Ιωάννας χώρισαν μόλις γεννήθηκε και δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της. Η μητέρα της δεν ξαναπαντρεύτηκε. Η Ιωάννα  περιγράφει ότι η μητέρα της εργαζόταν σκληρά, ήταν πολυάσχολη, αλλά νοιαζόταν γι’αυτήν. Η Ιωάννα αναφέρει ότι ήταν υπέρβαρη σαν παιδί και ότι ακόμη είχε προβλήματα με το σώμα της, αν και είχε μόνο λίγα κιλά πάνω από το ιδανικό βάρος γι’αυτήν.

Και οι δυο τους έχουν την επιθυμία να κάνουν έρωτα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και κατά τα δύο ή τρία πρώτα χρόνια του γάμου τους λειτουργούσαν σεξουαλικά σε αυτή τη συχνότητα, αλλά τώρα το επιχειρούν μια φορά την εβδομάδα ή κάθε δεύτερη. Τα προκαταρκτικά χάδια τους επικεντρώνονται κυρίως στον γενετικό ερεθισμό και ο καθένας με την σειρά του ερεθίζει τον άλλο. Ο Ερρίκος επιτυγχάνει στύση, αλλά η Ιωάννα δεν διεγείρεται, ούτε υγραίνεται. Ο Ερρίκος προσπαθεί με αιδοιολειχία, που μερικές φορές  οδηγεί σε σύσπαση του κόλπου, αλλά γι’ αυτόν είναι περισσότερο «καθήκον» παρά ευχαρίστηση.

Όταν αυτός αποκτήσει στύση εκείνη χάνει τελείως την διέγερσή της. Κατά την διάρκεια των προκαταρτικών χαδιών εκείνη ανησυχεί για την επικείμενη αποτυχία και τη μη ικανοποίησή της. Η Ιωάννα νομίζει ότι τότε ποτέ δεν θα καταφέρει να νιώσει οργασμό. Οι περιγραφές τις για τις αντιδράσεις οδήγησαν τον θεραπευτή να συμπεράνει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις έχει φτάσει σε προχωρημένη διέγερση αλλά όχι σε οργασμό. Στις περισσότερες φορές πάντως δεν νιώθει διέγερση, ούτε παρατηρεί εφύγρανση. Δεν αυνανίζεται και αντιδρά με απέχθεια στις σχετικές ερωτήσεις για τον αυνανισμό. Εκφράζει ακόμη την ιδέα ότι οι φαντασιώσεις κατά τον έρωτα δεν εκφράζουν πίστη στο σύζυγο. Δεν πάσχει από ασθένειες και η εξέταση της πυέλου (γυναικολογική εξέταση) ήταν εντός φυσιολογικών ορίων.»

Που οφείλεται η αδυναμία οργασμού;

Η πρώτη ερώτηση για τον κλινικό είναι: Υπάρχει σεξουαλική δυσλειτουργία και αν ναι, ποια είναι; Πολλές φορές υπάρχουν πολλαπλές διαγνώσεις, π.χ. ο ανεσταλμένος γυναικείος οργασμός που οδηγεί σε μη διέγερση στη γυναίκα και μπορεί να υπάρχει πριν, συγχρόνως ή να έπεται της ανάπτυξης δυσλειτουργίας στο σύντροφο. Ή μπορεί να μην υπάρχει σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλά μάλλον ανεπαρκές ερωτικό παιχνίδι, ακατάλληλος σύντροφος, σκόπιμη άρνηση του σεξ, κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα.

Στην περίπτωση της Ιωάννας και του Ερρίκου, η διάγνωση του «ανεσταλμένου γυναικείου οργασμού» μοιάζει πιθανή. Η Ιωάννα δεν έχει φτάσει ποτέ σε οργασμό, αν και κάποτε είχε δοκιμάσει να φτάσει με αυνανισμό. Μια δεύτερη διάγνωση που που θα μπορούσε να δοθεί είναι της «διαταραχής της γυναικείας σεξουαλικής διέγερσης», γιατί αυτή γενικά αποτυγχάνει να διεγερθεί ή να υγρανθεί, ή αυτό γίνεται σπάνια.

Ποιες είναι οι διαγνώσεις;

Πολλές γνωστές σωματικές αιτίες διαταραχών διέγερσης και ανεσταλμένου οργασμού στις γυναίκες μπορεί να αποκλειστούν από το ιστορικό και τη γυναικολογική εξέταση. Η Ιωάννα δεν είχε ενδείξεις σεξουαλικής δυσλειτουργίας λόγω βιολογικών προβλημάτων.

Εάν η δυσλειτουργία της είναι ψυχογενής, ποιες είναι οι πιθανές ψυχικές συγκρούσεις και συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτήν; Συχνά ο κλινικός υποψιάζεται πιο βαθιά ριζωμένες (υποσυνείδητες) συγκρούσεις, που μοιάζουν να είναι αιτίες ή συμβάλλουν στη γένεση της δυσλειτουργίας, όπως είναι η αμφιθυμία για το συναισθηματικό δόσιμο στη σχέση, αισθήματα ενοχής για την ενδεχόμενη απόλαυση κ.ά.  Μπορεί να χρειάζεται ή μπορεί να μην είναι απαραίτητο να αποκαλυφθούν αυτές οι συγκρούσεις για την αποκατάσταση της ψυχοσεξουαλικής δυσλειτουργίας. Ακόμη και τα πιο δυσλειτουργικά ζευγάρια μπορεί να βοηθηθούν από τη σεξουαλική ψυχοθεραπεία αλλά μερικοί παράγοντες έχουν προγνωστική αξία. Μεταξύ αυτών είναι: Η ύπαρξη κινήτρων και η επιθυμία για αλλαγή και στους δύο συντρόφους , δέσμευση στη σχέση, μικρή διάρκεια των συμπτωμάτων, απουσία μείζονος ψυχοπαθολογίας και απουσία σοβαρών συγκρούσεων στο ζευγάρι.

Η περίπτωση της Ιωάννας και του Ερρίκου δεν είναι περίπλοκη. Είναι δεμένοι ο ένας με τον άλλον και δεν υπάρχουν οι γνωστές εξωσυζυγικές διαταραχές. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι παράγοντες που μπορεί να είναι οι αιτίες της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Η Ιωάννα κατά την διάρκεια των σεξουαλικών προσπαθειών αναρωτιόταν αν θα φτάσει σε οργασμό κάθε φορά και αγχωνόταν για το αν θα τα κατάφερνε (άγχος αναμονής). Αρχίζει να κάνει σκέψεις που έχουν σχέση με τις αισθήσεις και την ευχαρίστηση σε νοητικές επεξεργασίες κρατώντας στάση παρατηρητή-θεατή. Θα ερεθιστώ; Αν δεν φτάσω σε οργασμό ο Ερρίκος θα πληγωθεί; Αρχίζει να έχει αρνητικές φαντασιώσεις και επανέρχεται σε προηγούμενες αποτυχίες. Το ερωτικό παιχνίδι μοιάζει με καταναγκασμό και καθήκον.

Οι θεραπευτικές τεχνικές που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες σε ένα τέτοιο ζευγάρι είναι:

1. Σεξουαλική εκπαίδευση και άδεια του να δίνεις: Συζητήσεις και ανάγνωση βιβλίων σχετικά με την ανατομία των σεξουαλικών οργάνων, ο κύκλος της σεξουαλικής αντίδρασης και οι διαφορές  μεταξύ ανδρών και γυναικών, ερωτικές τεχνικές και ο αυνανισμός.

2. Τεχνικές εκμάθησης επικοινωνίας: Πολλά ζευγάρια με σεξουαλικά προβλήματα δεν επικοινωνούν μέσα ή έξω από το δωμάτιο. Η εκπαίδευση εστιάζεται στην έκφραση συναισθημάτων, αναγκών, επιθυμιών, χωρίς να κατηγορεί ο ένας τον άλλον.

3. Ώθηση για αυνανισμό και άσκηση αμοιβαίας ευχαρίστησης στο σπίτι: Αυτό φέρνει το ζευγάρι μαζί σε μια ευχάριστη  ατμόσφαιρα  και τους βοηθά να αποβάλουν μη λειτουργικές προσεγγίσεις στο θέμα του έρωτα και να υιοθετήσουν νέες προσεγγίσεις.

4. Συναντήσεις με τον θεραπευτή για να συζητήσουν τα προβλήματα και την πρόοδο: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον θεραπευτή για να ανακαλύψει ή να αναλύσει τις αντιστάσεις, όπου χρειάζεται, για να προχωρήσει τη θεραπεία.

Aπόσπασμα από το βιβλίο ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ με την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίου Βλάσση Τομαρά. Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Κείμενο του Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίου Νίκου Βαϊδάκη.

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X