Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Συνδέεται η κατάθλιψη με σεξουαλικά προβλήματα;
Συνδέεται η κατάθλιψη με σεξουαλικά προβλήματα; thumbnail

Συνδέεται η κατάθλιψη με σεξουαλικά προβλήματα;

Εδώ και 1.5 χρόνο νιώθω την διάθεση μου πεσμένη και δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα. Ακόμη και αυτά που κάποτε με ευχαριστούσαν τώρα, δεν μου προκαλούν καμία ικανοποίηση. Νιώθω άχρηστη και αποτυχημένη και χωρίς κίνητρο για να κάνω το παραμικρό. Με δυσκολία σηκώνομαι κάθε μέρα να πάω στην δουλειά και το μόνο που θέλω είναι να κουλουριάζομαι στο κρεβάτι μου. Ακόμη και με τον σύζυγο μου τον οποίο αγαπώ και εκτιμώ όσο κανένα άλλο άνθρωπο στο κόσμο έχω απομακρυνθεί.. Δεν έχω όρεξη ούτε για σεξουαλικές επαφές ούτε καν για χάδια μαζί του. Τα προηγούμενα χρόνια που είμαστε μαζί ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα σε αυτό τον τομέα. Τώρα νιώθω συνέχεια κουρασμένη, θέλω να κοιμάμαι και μετά νιώθω ενοχές που είμαι έτσι. Νιώθω ότι έχω βυθιστεί σε μια μαύρη τρύπα από την οποία δεν μπορώ να βγω. 

Αναγνώστρια του boro.gr

Η κατάθλιψη επηρεάζει την σεξουαλική μας διάθεση & λειτουργία;

Aπαντά η Σωτηρία ΜακαρώνηΨυχολόγος Υγείας MSc-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Η κατάθλιψη εκτός των άλλων συμπτωμάτων της  προκαλεί μια γενική μείωση των ενδιαφερόντων και της ενεργητικότητας και μια αδυναμία άντλησης ευχαρίστησης από τις συνήθεις δραστηριότητες της ζωής που παλιότερα ικανοποιούσαν τον πάσχοντα, η λεγόμενη ανηδονία.  Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενο να επηρεάζει την σεξουαλική λειτουργία. Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο έντονο ώστε οι μεταβολές που παρατηρούνται στην σεξουαλική λειτουργία κυρίως στο κομμάτι της σεξουαλικής επιθυμίας, να θεωρούνται διαγνωστικά κριτήρια για την διάγνωση της κατάθλιψης. Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι η πιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία των καταθλιπτικών ασθενών.

 Σύμφωνα με μελέτες οι καταθλιπτικοί ασθενείς αναφέρουν δύο με τρεις φορές περισσότερο από μη καταθλιπτικούς ανθρώπους την ύπαρξη κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Οι δυσλειτουργίες αυτές περιλαμβάνουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, διαταραχές της διέγερσης, δυσκολίες στην  επίτευξη οργασμού και διαταραχές της στύσης στους άνδρες.

Επιπροσθέτως, η κατάθλιψη εκτός από την πεσμένη διάθεση και την απώλεια της ικανότητας για ευχαρίστηση συνοδεύεται  από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ευερεθιστότητα και κοινωνική απόσυρση που και αυτά με την σειρά τους επηρεάζουν  την ικανότητα να δημιουργεί και να διατηρεί κανείς συναισθηματικές και ερωτικές σχέσεις.  Η κατάθλιψη δημιουργεί επομένως όχι μόνο προβλήματα στην σεξουαλική ζωή αλλά και στις γενικότερες σχέσεις του ζεύγους.

Για τους άνδρες ειδικότερα, η έλλειψη επιθυμίας ή η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης;

Οι μεταβολές στην σεξουαλική λειτουργία μπορεί να αποτελούν ένα από τα συμπτώματα που αξιολογούμε προκειμένου να μπει η διάγνωση της κατάθλιψης. Είναι αρκετά συνηθισμένο και στα δύο  φύλα να υπάρχει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και προβλήματα στην επίτευξη οργασμού καθώς και στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες. Στην περίπτωση αυτή η προτεραιότητα δίνεται στην θεραπεία της κατάθλιψης. Αν μετά την θεραπεία το σεξουαλικό πρόβλημα παραμένει τότε αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.

Ο ρόλος της φαρμακευτικής αγωγής

Απλώς εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς ένας παράγοντας που περιπλέκει το ζήτημα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στην κατάθλιψη είναι η φαρμακευτική αγωγή αφού σε κάποια φάρμακα μπορεί να εμφανιστεί  ως ανεπιθύμητη παρενέργεια κάποια  μεταβολή της σεξουαλικής λειτουργίας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ο ασθενής να ενημερώσει τον γιατρό του για να δουν πως μπορούν να διαχειριστούν αυτό το θέμα γιατί είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί και να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Επιπλέον, εκτός από το ότι  η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις γενικές αίτιες των σεξουαλικών δυσλειτουργιών συχνά επίσης είναι και επακόλουθο αυτών. Μπορεί δηλαδή μια ήπια μορφή κατάθλιψης  να είναι αποτέλεσμα μιας σεξουαλικής διαταραχής. Μπορεί δηλαδή για παράδειγμα και ίδια η στυτική δυσλειτουργία να ανεξάρτητα και από μόνη της να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την κατάθλιψη.

Επίσης, οι συνέπειες αυτές μπορεί να επεκταθούν και στην σύντροφο  του ατόμου αφού έχει βρεθεί από μελέτες ότι οι γυναίκες με ερωτικό σύντροφο που πάσχει από προβλήματα στύσης μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη καθώς και εκείνες με την σειρά τους κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία!  (σε ποσοστό 44%)

(Shabsigh R. et al. 2006. Female sexual dysfunction, voiding symptoms and depression: common findings in partners of men with erectile dysfunction. World J Urol. Dec;24(6):653-6)

Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο και στο σώμα όταν έχουμε κατάθλιψη; 

Ο εγκέφαλος είναι το πιο ευαίσθητο σεξουαλικό μας όργανο. Η σεξουαλική επιθυμία ξεκινά στον εγκέφαλο και από εκεί πηγαίνει προς τα κάτω. Χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές βοηθούν τα κύτταρα του εγκέφαλου (νευρώνες) να επικοινωνήσουν ώστε να ενεργοποιήσουν την ροη αίματος στα γεννητικά όργανα.

Στην κατάθλιψη αυτή η χημεία του εγκέφαλου διαταράσσεται ,οπότε σαν αποτέλεσμα η επιθυμία είναι από πολύ μικρή ως ανύπαρκτη. Επιπροσθέτως μπορεί ακόμα και να υπάρχει μειωμένη ευχαρίστηση. Για τον καταθλιπτικό άντρα και γυναίκα το να μην μπορεί να πάρει πρωτοβουλία, να συμμετέχει ή να απολαμβάνει το σε σεξ οδηγεί σε μια φοβερή μείωση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης που με την σειρά της υπονομεύει την θεραπεία της κατάθλιψης.

 

 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X