Αρχική / Ψυχολογία / Άγχος / Έχεις στρες; Ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας σου δίνει απαντήσεις
Έχεις στρες; Ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας  σου δίνει απαντήσεις thumbnail

Έχεις στρες; Ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας σου δίνει απαντήσεις

Το άγχος βασανίζει τις ζωές όλων μας. Οι αναγνώστες μας έστειλαν τα ερωτήματά τους και εμείς τα απευθύναμε στον κορυφαίο επιστήμονα, Διευθυντή της  Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών, Καθηγητή κύριο Γ. Χρούσο.  


Γιώργος Χρούσος


-Μπορεί το άγχος να βλάψει την υγεία μου;


Βεβαίως μπορεί. Εκτός απο την δυσφορία που συνοδεύει το άγχος, όταν αυτό χρονίσει μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αλλα και πολλές άλλες καταστάσεις όπως παχυσαρκία, μεταβολική διαταραχή, καρδιαγγειακά νοσήματα και οστεοπόρωση.


-Πως διακρίνουμε το άγχος από μια αγχώδη διαταραχή;


Η αγχώδης διαταραχή είναι χρόνια, συνήθως δεν δικαιολογείται απο το βαθμό του στρες το οποίο υφίσταται κάποιος, και προκαλεί δυσλειτουργία στην καθημερινή του ζωή, στην σχέση του με τους άλλους ανθρώπους  και στην εκτέλεση των καθηκόντων του.


-Ποια είναι η διαφορά του άγχους και του στρες;


Στρες είναι η κατάσταση κατα την οποία απειλείται η ισορροπία μας, δηλαδή η ομοιόστασή μας. Αγχος είναι η μή παραγωγική δυσφορία που ορισμενοι  άνθρωποι παθαίνουν όταν  εκτίθενται σε στρες.


-Πότε το άγχος γίνεται ανησυχητικό;


Το άγχος γίνεται ανησυχητικό όταν επηρεάζει  αρνητικά την ζωή μας και την υγεία μας, όταν δηλαδή είναι μεγάλης έντασης ή διάρκειας.


-Τι πρέπει να κάνω για να μην μεταφέρω το άγχος μου στην οικογένεια;


Να λύσω το δικό μου πρόβλημα ή να συνειδητοποιήσω το πόσο καταστροφικό είναι και να μην το δείχνω μεσα στην οικογένεια.


-Σε τι οφείλεται το παιδικό άγχος;


Εχει τον ίδιο μηχανισμό με τον ενήλικο. Φυσικά τα στρεσογόνα ερεθίσματα είναι διαφορετικά στο παιδί.


-Τι κάνει τα παιδιά μας να αγχώνονται;


Το αίσθημα της ανασφάλειας δεσπόζει στο παιδί, δεδομένου ότι  η ζωή του και η επιβίωσή του εξαρτώνται απο τους γονείς του και την ευρύτερη οικογένειά του.  Η σχολική επιτυχία και  οι σχέσεις του με τους συνομηλίκους του είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες άγχους όταν για διάφορους λόγους διαταράσσονται.


-Πως αντιμετωπίζουμε το άγχος των παιδιών;


Κατ’αρχήν διορθόνωντας κατα το δυνατόν τα κακώς κείμενα. Καί βέβαια  προσπαθώντας να μήν μεταφέρουμε το άγχος μας στο σπίτι μας. Τα παιδιά “διαβάζουν” άνετα τα συναισθήματα των γονέων τους και επηρεάζονται απο αυτά.


-Τι αγχώνει τα παιδιά και τι αγχώνει τους εφήβους;  


Οι έφηβοι είναι παιδιά που έχουν ξεκινήσει την μετάβαση προς την ενηλικίωση. Οι ορμόνες του φύλου αρχίζουν προοδευτικά να παράγονται, αλλάζοντας την εικόνα του παιδιού και ξυπνώντας πρωτόγνωρα συναισθήματα. Η αποδοχή ή μή απο τους συνομιλήκους  του ίδιου φύλου κατ’αρχήν και του άλλου φύλου αργότερα είναι σημαντικότατος παράγοντας στρες. Επίσης, η αυτοεκτίμηση δοκιμάζεται συνεχώς και ιδέες για το οικονομικά και συναισθηματικά ανεξάρτητο μέλλον  προξενούν άγχος σε πολλούς εφήβους.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X