Οι φίλες μου με μειώνουν και με προσβάλλουν: Πώς να το διαχειριστείς

Οι κολλητές μου συνέχεια με μειώνουν. Αν κάνω καμιά χαζομάρα, το λένε σε όλους…! Με κάνουν να νιώθω άσχημα… Και αν δεν κάνω κάτι σωστά, με μειώνουν. Εδώ και πόσα χρόνια δεν έδινα σημασία αλλά τώρα με ενοχλεί. Μου λένε ότι έχω κόμπλεξ. Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει αυτό;

Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Αγαπητή αναγνώστρια

Το πείραγμα είναι κάτι που συμβαίνει μεταξύ των φίλων και είναι ένας σχετικά ευχάριστος τρόπος να βγαίνει η επιθετικότητα και ο ανταγωνισμός χωρίς να καταλήγουν όλα στη σύρραξη, τον καβγά και το θυμό.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτή η διευθέτηση μεταξύ των φίλων είναι διότι ο ανταγωνισμός υπάρχει παντού και κάπως πρέπει να διαχειριστεί μέσα σε μια παρέα. Μοιάζει να έχετε δημιουργήσει ένα παρελθόν κατά το οποίο οι φίλες σας διαπίστωσαν πως αντιδράτε διαφορετικά από αυτές στα πειράγματα.

Βλέπουν πως… τσιμπάτε

Ίσως το χρησιμοποιούν με υπερβολή γιατί βλέπουν πως… τσιμπάτε σε αυτό. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να ακολουθήσετε μια συμβουλή και να περιμένετε ότι θα αλλάξουν στάση. Ενδεχομένως θα λάβουν με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον την όποια αλλαγή στάσης σας.

Με λίγα λόγια αυτό που συμβαίνει δεν σταματάει αν δεν συζητήσετε. Ίσως να φτάσετε στο σημείο και να καβγαδίσετε. Θα ήταν όμως, πολύ ενδιαφέρον να εφαρμόζετε και εσείς κάποιες φορές τις μεθόδους τους. Όχι με μνησικακία και εκδίκηση αλλά με μπόλικη δόση αλήθειας έτσι ώστε να υπάρξει η συγχώρεση στο τέλος.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άφεση αμαρτιών: Γιατί να συγχωρέσεις αυτούς που σε πλήγωσαν;

Η συγχώρεση και τα οφέλη της στην ψυχολογία μας

Συγχώρεση: Η απάντηση – φάρμακο για όλους τους αρρώστους

Το πρώτο βήμα για την ωριμότητα; Η συγχώρεση των λαθών των γονιών μας!

Συγχώρεση, λέξη που λυτρώνει και απελευθερώνει…

Σχετικά άρθρα