Έχεις άγχος ότι δεν θα σου φτάνουν τα λεφτά; Tips ώστε να χαλαρώσεις!

Ας ξεκινήσουμε με μια βασική παραδοχή: Το «δεν μου φτάνουν τα λεφτά» ή «δεν έχω όσα λεφτά θέλω/ χρειάζομαι» μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα μας.

Γράφει η ψυχολόγος Δρ. Λίζα Βάρβογλη

Ένας ορισμός με τον οποίο ξέρω ότι θα συμφωνήσουν πολλοί είναι ότι «δεν μου φτάνουν τα χρήματά μου όταν στο τέλος του μήνα δεν έχω τίποτα στον λογαριασμό μου και περιμένω να πληρωθώ».Την ευτυχία τη δημιουργεί κανείς  από μόνος του, εσωτερικά.

Φυσικά κανέναν δεν τον έβλαψε να έχει χρήματα και άνεση, μα το να έχει αυτά τα πράγματα δεν είναι εγγύηση χαράς και ευτυχίας. Για αυτό, εμείς μαζέψαμε μερικούς επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους για να είναι κανείς ευτυχισμένος με αυτά που έχει:

Επενδύστε στις σχέσεις σας.

Ένας σημαντικός δείκτης ευτυχίας είναι οι σχέσεις που έχουμε με αγαπητά μας πρόσωπα. Ελάτε σε επαφή με την οικογένεια, φίλους, συγγενείς, ανθρώπους τους οποίους συμπαθείτε αλλά δεν είχατε χρόνο ή δεν έτυχε να καλλιεργήσετε σχέσεις μαζί τους. Επενδύοντας σε συναισθηματικές σχέσεις, εγγύτητα, στήριξη και ωραίες στιγμές θα νιώσετε πολύ όμορφα, και χωρίς χρήματα! Εξάλλου, η κατάσταση τώρα δίνει άπλετο χρόνο σε όλους μας…

Ας χαμογελάτε!

Ακόμα και αν στην αρχή δεν το νιώθετε και το χαμόγελό σας δεν αντιστοιχεί στη διάθεσή σας, όσο περισσότερο χαμογελάτε τόσο εντονότερα στέλνετε στον εγκέφαλό σας το μήνυμα «νιώθω όμορφα» και έτσι σας έρχεται τελικά το συναίσθημα της ευτυχίας.  Κάντε όμορφες σκέψεις, δέστε ωραίες εικόνες στον υπολογιστή σας και χαμογελάστε!  Κατά το «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» ισχύει αντίστοιχα και το «χαμογελώντας έρχεται η καλή διάθεση»!  Και πέρα από την καλή διάθεση, το χαμόγελο βοηθάει στο να μειωθεί ο πόνος και στο να σκέφτεστε καλύτερα.

Βοηθήστε κάποιον άλλον.

Οι επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στον μαγικό αριθμό «100 ώρες προσφοράς τον χρόνο», το οποίο μεταφράζεται σε περίπου δύο ώρες την εβδομάδα. Να σας θυμίσω ότι η βοήθεια δεν χρειάζεται να είναι χρηματική ή υλική: Βοηθήστε το παιδί σας με μια εργασία, τον γείτονα σε μια δουλειά, την ηλικιωμένη γειτόνισσα, γραφτείτε σε μια ομάδα εθελοντών, προσφέρετε με τον όποιο μικρό αλλά σημαντικό τρόπο μπορείτε. Η ψυχική γενναιοδωρία ανοίγει την ψυχή και ανεβάζει τη διάθεση!

Ασκηθείτε…!

Και όμως, 7 με 10 λεπτά κάνουν τη διαφορά. Παραπονιέστε ότι δεν έχετε χρόνο ή χρήματα για γυμναστήριο ή άσκηση;  Ξανασκεφτείτε το γιατί τώρα έχετε μπόλικο! Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η φυσική άσκηση βοηθάει στο να εκκριθούν ενδορφίνες, οι φυσικές ορμόνες της χαράς και έτσι να αλλάξει η διάθεση του ανθρώπου πολύ γρήγορα. Με την άσκηση τονώνετε το σώμα σας, βελτιώνετε τη διάθεσή σας και την ευεξία σας αλλά και την εικόνα που έχετε για το σώμα σας!

Κοιμηθείτε… σωστά.

Ένας καλός ύπνος προσφέρει ξεκούραση στο σώμα, τον εγκέφαλο και την ψυχή!  Ο ύπνος βοηθάει το σώμα και τον εγκέφαλο να «επιδιορθωθούν» μετά τη χρήση και την κούραση της ημέρας, ώστε ξυπνώντας να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί.

Ο ύπνος όμως βοηθάει και στο να είμαστε πιο ευτυχισμένοι! Πώς; Είναι θέμα φυσιολογίας: η δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή επεξεργάζεται τα αρνητικά ερεθίσματα, ενώ ο ιππόκαμπος επεξεργάζεται θετικά ή ουδέτερα ερεθίσματα. Όταν κανείς δεν κοιμάται αρκετά ή καλά, τότε υποφέρει ο ιππόκαμπός του και δε μπορεί να θυμηθεί ευχάριστες εμπειρίες, μόνο αρνητικές.

Διαλογιστείτε.

Οι διανοητικές ασκήσεις χαλάρωσης καθώς και ο διαλογισμός είναι πολύτιμα εργαλεία όχι μόνο για να χαλαρώσει κανείς και να έχει καλύτερη προσοχή και συγκέντρωση, αλλά και για να αισθάνεται μεγαλύτερη ευτυχία.  Μια έρευνα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Χάρβαρντ εξέτασε τον εγκέφαλο ανθρώπων που έκαναν διαλογισμό και έδειξε ότι μετά από  εβδομάδες άσκησης ο εγκέφαλός τους είχε αλλάξει. Δηλαδή, μειώθηκαν τα σημεία που σχετίζονται με το στρες και αυξήθηκαν τα σημεία που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Ph.D Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια 
greekpsychologypages.blogspot.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Πώς να διαχειριστώ το ότι δίνω Πανελλήνιες και έχω απίστευτο άγχος λόγω του κορωνοϊού; Έχω… φρικάρει!»

Έχεις άγχος και το… ρίχνεις στο φαγητό; Τα 7 διατροφικά λάθη που κάνεις καθημερινά και πρέπει να αλλάξεις άμεσα!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα