«Μύθος» ή πραγματικότητα; Δεν έχει στύση επειδή δεν με θέλει;

Η Στυτική Δυσλειτουργία είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς άνδρες και προκαλεί πολλά προβλήματα στη σεξουαλική ζωή και τη σχέση πολλών ζευγαριών.

Γράφει ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος Πέτρος Δρέττας

Μύθος 1

Μύθος: H στυτική δυσλειτουργία αφορά μόνο στους ηλικιωμένους άνδρες.

Πραγματικότητα: Η στυτική δυσλειτουργία είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής ενός άνδρα που μεγαλώνει και πρέπει να μάθει να ζει με αυτό. Αν και η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών, δεν την καθιστά ως κάτι «φυσιολογικό», που πρέπει να μάθει ο άνδρας να ζει με αυτό.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ηλικιωμένους άνδρες να χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για να βοηθήσουν την στύση τους από όσα χρειαζόντουσαν πιο νέοι. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος που θα πρέπει το άτομο να αποδεχτεί την έλλειψη σεξουαλικής λειτουργίας ως μία από τις αναπόφευκτες συνέπειες των γηρατειών.

Πολλοί άνδρες είναι σε θέση να έχουν στύση και να απολαμβάνουν το σεξ και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η Στυτική Δυσλειτουργία  δεν εμφανίζεται στους νέους αλλά μόνο στους ηλικιωμένους. Αν και είναι πιο συχνή στους άνδρες άνω των 75, μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες.

Μύθος 2

Μύθος: Ο άνδρας που παρουσιάζει προβλήματα στύσης δεν νιώθει έλξη για την σύντροφό του.

Πραγματικότητα: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στύσης. Παρά το γεγονός ότι η έλλειψη της σεξουαλικής έλξης για τον σύντροφο του μπορεί να είναι ένας από αυτούς, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι κάτι άλλο.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από:

  • Καρδιακά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και  αθηροσκλήρωση,
  • Διαβήτη – μεταξύ 35% και 50% των ανδρών με διαβήτη εμφανίζει προβλήματα ΣΔ,
  • Η ποικιλία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, το άγχος και την κατάθλιψη,
  • Νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας,
  • Ορμονικές διαταραχές,
  • Διαταραχές διάθεσης ή συναισθήματος, όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη,
  • Ο τρόπος ζωής, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και
  • Ορισμένες επεμβάσεις προστάτη και ουροδόχου κύστης

Μύθος 3

Μύθος: Για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας δε χρειάζεται γιατρός. Τα βότανα και τα συμπληρώματα είναι πιο αποτελεσματικά.

Πραγματικότητα: Ένας άνδρας που θα καταφύγει σε τέτοιου είδους σκευάσματα μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με σοβαρούς κινδύνους. Το ακριβές περιεχόμενο πολλών συμπληρωμάτων για τη Στυτική Δυσλειτουργία δεν είναι γνωστό, όπως επίσης μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες ή συστατικά που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που μπορεί ο άνδρας να παίρνει.

Επιπλέον, πολλά σκευάσματα που πωλούνται διαδικτυακά δεν συμβουλεύουν για τις παρενέργειες. Πάντα αυτά τα συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται μετά από συμβουλή ιατρού. Η καλύτερη επιλογή για την επιτυχή θεραπεία της Στυτικής Δυσλειτουργίας είναι η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο ουρολόγο – ανδρολόγο, ο οποίος θα σας κάνει έναν πλήρη έλεγχο.

Μύθος 4

Μύθος: Η εμφάνιση Στυτικής Δυσλειτουργίας δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία του άνδρα.

Πραγματικότητα: Αν και η ΣΔ δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια άλλων υποκείμενων παθήσεων που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές. Μια από τις πιο κοινές βασικές παθήσεις είναι ο διαβήτης.

Προβλήματα στύσης μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα για καρδιακά προβλήματα, όπως η υπέρταση ή η αθηροσκλήρωση, καθώς και ορμονικές  και νευρολογικές διαταραχές όπως η νόσος του Πάρκινσον. Για αυτό και οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη στύση τους, πρέπει οπωσδήποτε να επισκέπτονται ειδικό γιατρό.

Μια λεπτομερής ιατρική εξέταση όχι μόνο θα εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και θα δώσει κατάλληλη θεραπεία ώστε να επιστρέψει ο άνδρας σε μια πιο ενεργή σεξουαλική ζωή αλλά μπορεί και να… προειδοποιήσει για ένα μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Πέτρος Δρέττας
Χειρουργός
Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άγχος επίδοσης: «Θα έχω καλή στύση; Μήπως ρεζιλευτώ;»

Τα 5 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζεις για τη στύση

7 παράγοντες που… χαλάνε την ανδρική στύση (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχετικά άρθρα