Έχει βγει αντισυλληπτικό χάπι και για άνδρες;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός ανδρικού αντισυλληπτικού δισκίου, μετά από την επιτυχία μελετών που διεξήχθησαν σε ποντίκια.

Μια δημοσίευση- προ μερικών ετών- στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Cell αναδεικνύει τη δράση ενός φαρμάκου που μπορεί να στερήσει από τους ποντικούς προσωρινά την αναπαραγωγική τους ικανότητα, χωρίς όμως να μειώσει τη σεξουαλική τους ορμή.

Πολλές οι προκλήσεις

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Πρέπει όμως, το φάρμακο να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους. Η έλλειψη του ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού είναι πιθανό να έχει συμβάλει στον αυξημένο αριθμό των μη προγραμματισμένων κυήσεων.

Μια από τις προκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας είναι η ανάπτυξη ενός φαρμάκου που να μπορεί, μέσω του αίματος, να φτάσει στους όρχεις. Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης δοκίμασαν ένα φάρμακο που ονομάζεται JQ1 και το οποίο στοχεύει σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στους όρχεις και είναι απαραίτητη για την παραγωγή σπέρματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα οι όρχεις των ποντικιών που έλαβαν το φάρμακο συρρικνώθηκαν , καθώς επίσης παρήγαγαν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και με λιγότερη κινητικότητα. Κάποια ζώα έγιναν στείρα, αλλά μετά το πέρας της αγωγής μπορούσαν και πάλι να τεκνοποιήσουν.

Αντισυλληπτικό χάπι και για άνδρες!

Ένας από τους συγγραφείς επισημαίνει πως η υπό εξέταση ουσία φαίνεται να παράγει μια γρήγορη και αναστρέψιμη μείωση του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, καθιστώντας δυνατή την ανάπτυξη μιας αναστρέψιμης αντισυλληπτικής μεθόδου για τον άνδρα, η οποία απλά λαμβάνεται από το στόμα.

Οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να εντοπίσουν την ίδια πρωτεΐνη και στους άνδρες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διεξάγουν νέες μελέτες για να εξετάσουν εάν το φάρμακο αυτό είναι αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές στους ανθρώπους.

Αν και πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ως προς την ανάγκη ανάπτυξης του ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού, οι περισσότερες κλινικές δοκιμές σήμερα επιχειρούν να σταματήσουν την παραγωγή σπέρματος με τη βοήθεια της ορμόνης τεστοστερόνης, χρησιμοποιώντας εγχύσεις ή εμφυτεύματα.

Μια πολύ ενθαρρυντική μελέτη

Οι μέθοδοι αυτοί μπορεί να είναι αποτελεσματικές, αλλά δε χρησιμοποιούνται τακτικά, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που δε σχετίζεται με ορμόνες. Η μεγάλη ομοιότητα ανάμεσα στο μηχανισμό παραγωγής σπέρματος των ποντικιών και σε  αυτό των ανθρώπων, αυξάνει τη πιθανότητα μια παραλλαγή του IQ1 να αποτελέσει το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό.

Πρόκειται για μια πολύ ενθαρρυντική μελέτη που θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιστημονικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι επιστήμονες όμως τονίζουν ότι αν και η ανάγκη για νέα αντισυλληπτικά μέτρα είναι επείγουσα, ο δρόμος ανάμεσα στη δημοσίευση αυτή και την κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος προβλέπεται μάλλον μακρύς.

*Το άρθρο επιμελήθηκε ο Πέτρος Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

10 στοιχεία για τον ανδρικό οργασμό: Εσύ τα ξέρεις;

Η Νο1 δικαιολογία για σεξ καταρρίπτεται από αυτή την… αλήθεια

Οι παράγοντες που ΔΕΝ φανταζόσουν ότι επηρεάζουν το σπέρμα

Σχετικά άρθρα