Φτιάξτε το τέλειο μυδοπίλαφο

Ένα τέλειο πιάτο για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Μαγειρεύουμε ξεχωριστά το ρύζι και το ενσωματώνουμε στο τέλος, ώστε να είναι σπυρωτό το μυδοπίλαφο.

Υλικά

Για το ρύζι

  • 300 γρ. ρύζι bonnet
  • 1 κουτ. σούπας κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 500 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
  • 1/4 λεμόνι, ακέρωτο, με τη φλούδα (έτσι θα γίνει πιο σπυρωτό το ρύζι)
  • 1 μικρό φύλλο δάφνης
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τα μύδια

  • 20 μύδια ολόκληρα, με κέλυφος
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κοπανισμένη
  • 1-2 ντοματάκια κονσέρβας, χωρίς τα υγρά τους, ψιλοκομμένα
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Ρύζι: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί ελαφρώς. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι. Ρίχνουμε τον ζωμό, τη δάφνη, το λεμόνι και αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον υγρό.

Αποσύρουμε, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας για 10 λεπτά, ανακατεύοντας άλλες δύο φορές στο μεσοδιάστημα. Μεταφέρουμε σε πιατέλα να κρυώσει.

Μύδια: Πετάμε τα ανοιχτά μύδια. Τα πλένουμε καλά, τρίβουμε τα κελύφη τους για να απομακρύνουμε τυχόν ακαθαρσίες και τραβάμε με μια απότομη κίνηση τον βύσσο, το γένι που εξέχει. Τα πλένουμε ξανά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν. Ρίχνουμε τα μύδια, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ντοματάκια και το κρασί. Αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.

Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι τα μύδια να ανοίξουν. Όσα μύδια δεν ανοίξουν τα πετάμε.

Ρίχνουμε στο κατσαρολάκι το βρασμένο ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον άνηθο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε το σκόρδο και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Σχετικά άρθρα