3 λόγοι για να πεις «όχι» στο ψωμί!

Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, το ψωμί δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το τραπέζι και συνοδεύει τα περισσότερα γεύματά μας. Σε κάθε του μορφή και σχήμα, πρόκειται για ένα γευστικό και κυρίως θρεπτικό προϊόν, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και διατροφικής κουλτούρας.

Τι ακριβώς, όμως, ισχύει για το ψωμί, αναφορικά με τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας και πότε θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να μειώσουμε την κατανάλωση ψωμιού;

Λίγα λόγια για το ψωμί

Το ψωμί ανήκει στις λεγόμενες αμυλούχες τροφές, που θεωρούνται «ένοχες» για αρκετές περιττές θερμίδες που μπορεί να προσλαμβάνουμε από την κατανάλωσή τους. Στην πραγματικότητά, όμως, αυτό είναι μύθος εφόσον καταναλώνονται μόνες τους, οπότε και αποτελούν εξαιρετική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, χάρη στους σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχουν. Όμως, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Ενδεικτικά, εάν είναι το μοναδικό γεύμα της ημέρας τότε για μια γυναίκα η ιδανική ποσότητα είναι 100-150 γραμμάρια, ενώ για τον άνδρα 150-200 γραμμάρια.

Πάντως, δεν έχουν όλα τα είδη ψωμιού την ίδια διατροφική αξία. Για παράδειγμα το λευκό ψωμί δεν συστήνεται από τους διατροφολόγους, λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που έχει, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται περισσότερο λίπος στον οργανισμό. Αντίθετα, το ψωμί μακράς ζύμωσης που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιγότερη γλουτένη είναι μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση.

Πότε πρέπει να μειώνεται η κατανάλωση του ψωμιού;

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπου θα πρέπει η κατανάλωση ψωμιού να περιορίζεται. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

  • Όπως προαναφέρθηκε, το ψωμί περιέχει άμυλο, όμως πολύ σπάνια σε ένα γεύμα είναι η μοναδική πηγή του, καθώς στο πιάτο μας μπορεί να υπάρχει ρύζι ή πατάτες, τροφές επίσης πλούσιες σε άμυλο. Επίσης, σε περίπτωση που η διατροφή σου είναι βασισμένη στα δημητριακά και πάλι το ψωμί δεν είναι απαραίτητο.
  • Εφόσον θέλεις να χάσεις βάρος, τότε επίσης θα πρέπει να μειώσεις κατά πολύ την κατανάλωση του ψωμιού, καθώς έτσι μειώνονται κατά πολύ οι θερμίδες που προσλαμβάνεις, ενώ εκτός από τα κιλά χάνεις και σε πόντους. Παράλληλα, σε περίπτωση που δεν μπορείς ή δεν πρέπει να μην τρως ψωμί τότε θα πρέπει να προτιμήσεις το ψωμί ολικής άλεσης που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.
  • Επίσης, θα πρέπει να μειώσεις την κατανάλωση του ψωμιού σε περίπτωση που σου προκαλεί φούσκωμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με πιο βασικό τη δυσανεξία στη γλουτένη, συστατικό που περιέχεται στο αλεύρι.

Πότε ενδείκνυται η κατανάλωση ψωμιού;

Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας η κατανάλωση ψωμιού μπορεί να κάνει… θαύματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλήρες ψωμί που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες μπορεί να σου δώσει λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Προσοχή! Το ψωμί απαγορεύεται σε περίπτωση που πάσχεις από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, καθώς οι φυτικές ίνες μπορεί να κάνουν την κατάστασή σου πολύ δύσκολη.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σου, ώστε να σε κατευθύνουν αρμοδίως και σε αυτό το ζήτημα.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ατομικές πίτσες με ψωμί του τοστ και τόνο

Ψωμί ολικής αλέσεως: «Θέλω να ξεκινήσω διατροφή. Γιατί να το προτιμήσω»;

Ο 4χρονος γιος μου τρέφεται μόνο με γάλα και ψωμί! Πώς να τον πείσω να φάει;

 

Σχετικά άρθρα