Η χωριάτικη του Ιταλού

Σεφ: Daniele Chiantini

3 λόγοι που την ξεχωρίσαμε:

1. Η ένταση της γεύσης των μαγειρεμένων υλικών της σαλάτας κάνει πραγματικά τη διαφορά.
2. Η πρωτοφανής γλύκα σε μια τόσο γνώριμη και οικεία γεύση χτυπάει σαν συναγερμός στον ουρανίσκο.
3. Η γοητεία από το μαγειρικό άγγιγμα του Ιταλού σεφ, ο οποίος, με απόλυτο σεβασμό στον παραδοσιακό και ρουστίκ χαρακτήρα του πιάτου, του προσδίδει κοσμοπολίτικη διάσταση.

Με τα λόγια του σεφ: «Δύσκολο και επικίνδυνο να κάνεις αλλαγές στην ελληνική, χωριάτικη σαλάτα-πολιτιστικό μνημείο της μεσογειακής κουζίνας. Το τόλμησα πριν από περίπου 15 χρόνια, χρησιμοποιώντας τα ίδια συστατικά, αλλά… διαφορετικά. Αυτή η παραλλαγή εξακολουθεί να έχει επιτυχία στους επισκέπτες μας. Είναι ένα μικρό αφιέρωμα στην παράδοση, στις μυρωδιές, στις γεύσεις και στα χρώματα της Ελλάδας».

 

Υλικά

Για τη σαλάτα

8 ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε φέτες
3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
2 κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
1 αγγούρι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κάππαρη Κυκλάδων, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
7-8 μαύρες ελιές Καλαμάτας
1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
8-10 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θαλασσινό
αλάτι, πιπέρι

 

Για τους κύβους φέτας

250 γρ. φέτα σκληρή
3 φύλλα κρούστας λίγο ελαιόλαδο

 

Διαδικασία

Σαλάτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε τις πιπεριές σε ταψάκι και ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να μαυρίζουν. Τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο και το κλείνουμε καλά για περίπου 30 λεπτά, ώστε από τους υδρατμούς να αποκολληθούν εύκολα οι φλούδες.

Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τους σπόρους, τις κόβουμε σε μπαστουνάκια και τις βάζουμε σε βαθύ πιάτο, περιχύνοντας με μπόλικο ελαιόλαδο που να τις σκεπάζει.Σκορπίζουμε το σκόρδο, το αλάτι και τα μισά φύλλα του βασιλικού. Σκεπάζουμε το πιάτο με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη και 2 κ.σ. νερό. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

Κύβοι φέτας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε τη φέτα σε μικρούς κύβους και τα φύλλα κρούστας σε χοντρές λωρίδες (τριπλάσιου πλάτους σε σχέση με τους κύβους της φέτας), που λαδώνουμε ελαφρώς. Τυλίγουμε κάθε κύβο φέτας σε μία λωρίδα φύλλο κρούστας. Λαδώνουμε τα πακετάκια φέτας και ψήνουμε μέχρι να χρυσίσει το φύλλο. Βάζουμε στο πιάτο τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνουμε τη σαλάτα με τους ζεστούς κύβους φέτας, λάδι και αλατοπίπερο.

 

Πηγή: gastronomos.gr

Σχετικά άρθρα