Αρνίσιο χεράκι στον φούρνο με πατάτες

Συστατικά

Για το αρνάκι

  • 4 σκ. σκόρδο
  • 2,2 κιλά αρνίσιο χεράκι
  • 800 γρ. πατάτες
  • 300 γρ. ζωμό κοτόπουλο

Για τη σάλτσα

  • 3 κ.σ. ζωμό από το αρνί που ψήσαμε
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γρ. κόκκινο κρασί
  • 450 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 1-2 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
  • θυμάρι φρέσκο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Κόβουμε τα σκόρδα στα 2.

Βάζουμε το αρνάκι στον πάγκο εργασίας μας.

Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι δημιουργούμε χαρακιές σε διάφορα σημεία του αρνιού και βάζουμε το σκόρδο στις εσοχές αυτές.

Βάζουμε το κρέας μας σε ένα ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η μια πλευρά. Γυρνάμε το κρέας και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει και η άλλη πλευρά του.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες 2 εκ.

Βάζουμε σε βραστό νερό για 10 λεπτά να βράσουν. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βγάζουμε το αρνάκι από το ταψί.

Ρίχνουμε τον ζωμό στο ταψί, τις πατάτες και από πάνω το αρνάκι. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 140οC και βάζουμε το ταψί πίσω στο φούρνο.

Ψήνουμε για 3,5 ώρες μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας.

Αφαιρούμε το κρέας από το ταψί.

Με ένα κουτάλι της σούπας αφαιρούμε 3 κουταλιές από το ζουμί του ταψιού και μεταφέρουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι.

Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό κοτόπουλου και τη μαρμελάδα φράουλα.

Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να πήξει η σάλτσα και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε θυμάρι.

Σερβίρουμε το αρνάκι με τις πατάτες και τη σάλτσα στο πλάι.

Πηγή: akispetretzikis.com

Σχετικά άρθρα