Πρώτη περίοδος: 6 +1 χρήσιμα tips για να είσαι προετοιμασμένη

Η περίοδος είναι το… αναγκαίο κακό που συμβαίνει μια φορά το μήνα σε όλες τις γυναίκες. Και για να μη φρικάρεις την πρώτη φορά είναι καλό να είσαι πλήρως ενημερωμένη και προετοιμασμένη για να ξέρεις τι σε περιμένει! Μην αγχώνεσαι! Κάθε γυναίκα το βιώνει διαφορετικά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να περάσεις την πρώτη φορά πιο… ομαλά

Την πρώτη φορά δεν θα έχεις τη ροή που θα έχεις αργότερα

Η πρώτη σου φορά θα είναι πολύ διαφορετική από τις επόμενες και ενδεχομένως να πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να σταθεροποιηθεί η ροή σου. Πάντως να είσαι προετοιμασμένη για… μεγαλύτερη αιμορραγία από τις επόμενες φορές! Μπλιάξ, αλλά το συνηθίζεις!

Η δεύτερη φορά μπορεί να μην έρθει όταν το περιμένεις

Μπορεί τον πρώτο καιρό να μην έχεις περίοδο κάθε μήνα. Μην αγχωθείς. Είναι φυσιολογικό, μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κύκλος σου. Επίσης κάθε γυναίκα έχει διαφορετική διάρκεια στον κύκλο της: άλλες έχουν κάθε 28 μέρες,  άλλες κάθε 30, άλλες κάθε 25 ή 22. Αυτό θα το ανακαλύψεις σιγά σιγά και ανά περιόδους της ζωής σου μπορεί και να αλλάζει.

Το αίμα θα έχει διάφορα χρώματα

Μην περιμένεις να δεις το χρώμα του αίματος που έχεις συνηθίσει να βλέπεις όταν τραυματιστείς και ανοίξει μια πληγή στο σώμα σου. Συνήθως το χρώμα είναι πιο σκούρο προς το μαύρο ενώ οι αποχρώσεις κυμαίνονται ανάλογα σε ποια μέρα της περιόδου είσαι! Ξανα-μπλιάξ, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει και πρέπει να το ξέρεις!

Θα σε βολέψει να κατεβάσεις εφαρμογή για την περίοδο ή να το σημειώνεις στην ατζέντα σου

Αν δεν είσαι ο τύπος που θυμάται πολλά πράγματα, είναι καλό να κατεβάσεις μια εφαρμογή που σε ειδοποιεί πότε να περιμένεις να αδιαθετήσεις για να προετοιμαστείς και αναλόγως! Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τον παραδοσιακό τρόπο: να το σημειώσεις στην ατζέντα σου

Τα ταμπόν δεν είναι η πρώτη σου επιλογή!

Το πιο ασφαλές και εύκολο για τον πρώτο καιρό είναι οι σερβιέτες. Ανάλογα με τη ροή σου και σιγά σιγά -και με τη βοήθεια της μαμάς και των φιλενάδων σου- θα βρεις αυτές που σε βολεύουν. Το ταμπόν άφησέ το για την αρχή, διότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή προς αποφυγίν του τοξικού σοκ. Άλλωστε σε πρώτη φάση, είναι δύσκολο να μάθεις να το βάζεις και πρέπει να θυμάσαι να το αλλάζεις πολύ συχνά. Υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ!

Μπορεί να νιώσεις τα συμπτώματα πριν αδιαθετήσεις

Πόνος στην κοιλιά, κράμπες, πονοκέφαλος, αλλαγές στη διάθεση: μερικά από τα συμπτώματα που αργότερα θα σε προειδοποιούν αλλά είναι δύσκολο να τα εντοπίσεις την πρώτη φορά.

Είναι καλό να είσαι προετοιμασμένη και κατάλληλα εξοπλισμένη

Η πρώτη φορά δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει. Ας ελπίσουμε ότι θα είσαι κάπου που δεν θα…γίνεις πολύ ρεζίλι και θα έχεις κάποιον να σε βοηθήσει… Ωστόσο, στη συνέχεια πρέπει να σαι προετοιμασμένη και κατάλληλα εξοπλισμένη. όταν πλησιάζουν οι μέρες, να φροντίζεις να φοράς κατάλληλα εσώρουχα που να βολεύουν με τις σερβιέτες και να κουβαλάς πάντα μαζί σου το… μαγικό τσαντάκι περιόδου!

Ν.Κ.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πρώτη περίοδος: Όλα όσα χρειάζεσαι για το… τσαντάκι πρώτης ανάγκης!

Είμαι 13 και ακόμα δεν μου έχει έρθει περίοδος. Πρέπει να ανησυχώ;

Ταμπόν: οι Top 3 απορίες μιας έφηβης

 

 

 

Σχετικά άρθρα