Θέλει να παρατήσει τις σπουδές και να γίνει μουσικός. Τι να κάνουμε;

Ο γιος  μου είναι φοιτητής και 4 χρόνια. Στο τρίτο έτος μάς είπε ότι θέλει να γίνει μουσικός και να συνεχίσει αργότερα τις σπουδές του. Εμείς του προτείναμε να κάνει παράλληλα και τα δυο και ας καθυστερήσει στη σχολή αυτός ενώ υποτίθεται ότι το δέχτηκε στην ουσία παράτησε τη σχολή αλλά επιμένει να ζητάει χρήματα για να σπουδάσει.

Εμείς σαν ύστατο μέτρο πίεσης του κόψαμε τα χρήματα και του είπαμε να τα βγάλει πέρα μόνος του. Εσείς τι μας συμβουλεύετε; Δεν ξέρουμε αν πράξαμε το σωστό! Ευχαριστώ!

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Από ό,τι φαίνεται ασκήσατε την γονική σας εξουσία προκειμένου να επιτύχετε την επιθυμητή για εσάς συμπεριφορά του γιου σας, αλλά έχετε αμφιβολίες. Τα παιδιά καθώς και τα νεαρά άτομα που εξαρτώνται ακόμα από τους γονείς συνήθως νιώθουν ηττημένα και αντιδρούν ανάλογα όταν οι γονείς χρησιμοποιούν την εξουσία τους.

Θέλετε να τελειώσει ο γιο σας τη σχολή και έχετε δίκιο. Έχετε χρηματοδοτήσει για τρία χρόνια σπουδές και θα θέλατε να καταλήξουν σε ένα πτυχίο. Πιθανόν να έχετε απογοητευθεί και να ανησυχείτε για το μέλλον του.

Συζητήστε με τον γιο σας για τα συναισθήματά σας, για τους φόβους σας, που πηγάζουν από την έγνοια σας γι αυτόν αλλά κυρίως ακούστε τον. Ακούστε τι έχει να σας πει για την σχολή του. Γιατί έχασε το ενδιαφέρον του; Μήπως δεν τον ενδιέφερε από την αρχή η συγκεκριμένη σχολή; Μήπως υπάρχει κάτι που τον δυσκολεύει και χρειάζεται κάποια βοήθεια; Ακούστε τι έχει να σας πει και στηρίξτε τον στις αναζητήσεις του.

Τα χρήματα για τις σπουδές του είναι ένα ζήτημα πρακτικό που μπορείτε να συζητήσετε ξέχωρα από τον προβληματισμό του επαγγελματικού του προσανατολισμού. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να τον στηρίζετε οικονομικά μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του ή θεωρείτε πως θα έπρεπε να συμβάλει και αυτός δουλεύοντας παράλληλα με τις σπουδές του, συζητήστε το μαζί του.

Η επικοινωνία ανάμεσά σας θα στηρίξει το μεγάλο ζητούμενο που είναι η σχέση με το παιδί σας. Εάν νομίζετε πως χρειάζεται να αναπτύξετε περισσότερο τις δεξιότητες επικοινωνίας σας, αναζητήστε τη βοήθεια ενός/μιας συμβούλου ψυχικής υγείας.

 

Γιάννα Αγγελάκου
Κοινωνική Λειτουργός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Μail:[email protected]
Τηλ: 6982160384, 2731027590

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Επαγγελματικός προσανατολισμός: 6 βήματα για να βρεις τι σε ενδιαφέρει να σπουδάσεις

Πόσο δύσκολο είναι να αποφασίσεις για το μέλλον σου στα 17;

Φτάνεις στα 18; Τα 3… μέτωπα που έχεις να αντιμετωπίσεις

 

Σχετικά άρθρα