Μήπως σήμερα ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τα ιταλικά κεφτεδάκια; Οι διαφορές δεν είναι πολλές αν δείτε και τη συνταγή. Η σάλτσα ντομάτας ίσως είναι που προσθέτει κάτι καινούριο!
Συστατικά
- ½ κιλό ψαχνό μοσχαρίσιο κιμά,
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο,
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένη (προαιρετικά),
- ½ φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα (καλύτερα ψωμί με προζύμι) αλεσμένη στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ,
- 2 κουταλιές κόκκινο, ξηρό κρασί,
- 2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό,
- 3 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι,
- 1 μεγάλο αβγό, ελαφρά χτυπημένο,
- λίγο ελαιόλαδο,
- αλάτι, πιπέρι.
- Σάλτσα ντομάτας
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο,
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη,
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό,
- ½ κιλό (4 περίπου μέτριες) ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες,
- 1 φλ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας,
- 1 πρέζα ζάχαρη,
- αλάτι
- πιπέρι
Βήματα
Βήμα 1
Βάζετε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ψίχουλα του ψωμιού, το κρασί, το μαϊντανό ή το βασιλικό, το τριμμένο τυρί και το αβγό σε ένα μπολ.
Βήμα 2
Προσθέτετε αλατοπίπερο και ζυμώνετε καλά το μίγμα.
Βήμα 3
Ύστερα, λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο τις παλάμες σας και το πλάθετε σε στρογγυλά κεφτεδάκια.
Βήμα 4
Τα βάζετε σε ένα μεγάλο πιάτο και τα κρατάτε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
Βήμα 6
Ντύνετε το ταψί του φούρνου με αντικολλητική λαδόκολλα και τη λαδώνετε.
Βήμα 7
Ύστερα, απλώνετε πάνω τα κεφτεδάκια και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 περίπου λεπτά.
Βήμα 8
Τα γυρίζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας:
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Βήμα 2
Προσθέτετε το σκόρδο και τις ντομάτες και σιγοψήνετε το μίγμα για 10 περίπου λεπτά.
Βήμα 3
Ρίχνετε μέσα τον ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και συνεχίζετε το ψήσιμο πάντα σε χαμηλή φωτιά, για 10 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 4
ΣΒγάζετε τα κεφτεδάκια από το φούρνο, τα βάζετε σε βαθουλή πιατέλα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα τους.
Βήμα 5
Τα αφήνετε να μείνουν για 10 λεπτά πριν τα σερβίρετε.
Βήμα 6
Τα συνοδεύετε, με πατάτα πουρέ ή ρύζι ή μακαρόνια και επιπλέον τριμμένο τυρί.
Πηγή: xrysessyntages.com