Διάγνωση Asperger: Πόσο συνδέεται με κληρονομικούς παράγοντες;

Πρόσφατα η κόρη μου διαγνώστηκε με σύνδρομο Asperger. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πόσες πιθανότητες υπάρχουν η διάγνωση να συνδέεται με κληρονομικούς παράγοντες και συγκεκριμένα να το έχει και ο σύζυγός μου. Χρόνια τώρα κουράστηκα να προσπαθώ να νιώσω κάποιου είδους συναισθηματικής ανταπόκρισης από μέρους του. Βέβαια υπάρχουν πολλές παράμετροι που για να τους αναλύσω θα έπαιρνε πολύ χώρο και θα σας κούραζε.

Πού θα έπρεπε να απευθυνθώ, επειδή να πείσω τον ίδιο ούτε λόγος, για άλλη μια φορά θα βγω η τρελή της υπόθεσης.

Μέχρι πρότινος μαλώναμε και έχουμε μεγάλο θέμα που όσο περνάει ο καιρός διογκώνεται διότι δεν μπορεί να καταλάβει πώς νιώθω και κάθε συζήτηση καταλήγει σε καβγά. Θα εκτιμούσα κάθε πρόταση.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μάρθα Ηλιοπούλου, Ειδική Παιδαγωγός

Καλησπέρα σας,

Πρώτα από όλα, η διάγνωση της κόρης σας είναι λογικό να έχει εγείρει ερωτήματα. Η διάγνωση Asperger αφορά άτομα με αυτιστικού τύπου διαταραχές, αλλά υψηλής λειτουργικότητας και  με δείκτη νοημοσύνης οριακό έως φυσιολογικό, έχουν ιδιαίτερες ικανότητες σε κάποιους τομείς (καλλιτεχνικούς, αριθμομνήμονες, απομνημόνευσης, υπολογιστές κλπ). Οι έρευνες για την αιτία του αυτισμού περιλαμβάνουν κυρίως την μελέτη της γενετικής βάσης (γενετική προδιάθεση/παράγοντες, διαφοροποιήσεις στη δομή του εγκεφάλου, ελλείψεις σε βιταμίνες)  αναφέρονται όμως  και άλλοι αιτιακοί παράγοντες (ανοσοποιήσεις, εμβόλια ουσίες που προκαλούν μολύνσεις,περιβαλλοντικούς παράγοντες κ.α). Πρέπει να επισημανθεί  ότι  σύνδεση κληρονομικότητας και Asperger  έχει μία ερευνητική βάση αλλά δεν τεκμηριώνεται απόλυτα.

Από το ερώτημα σας γίνεται κατανοητό ότι παρατηρείτε κοινωνικά και συναισθηματικά ελλείμματα στο σύζυγο σας που συνδέονται με τις διαταραχές κοινωνικότητας της κόρης σας. Καλό είναι να μην επικεντρωθείτε στο αν ο σύζυγος σας παρουσιάζει αυτή τη διαταραχή, (στην ενήλικη ζωή  επισημαίνεται υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης από ψυχίατρο ενηλίκων), αλλά στο να βελτιωθεί η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια.

Συμβουλευτική γονέων

Θα βοηθούσε  να παρακολουθήσετε συμβουλευτική γονέων για τη διαχείριση, πρώτα από όλα των δικών σας συναισθημάτων  και έπειτα τη διαμόρφωση μία καλύτερης επικοινωνίας μέσα στο σπίτι. Μπορείτε  να ορίσετε μία ημέρα συζήτησης  την εβδομάδα για να μπορείτε να συζητάτε ό,τι θέλετε. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τον προφορικό λόγο με γραπτό και να κολλάτε σημειώματα  με σκέψεις και συναισθήματα ο ένας στον άλλο.

Τέλος, είναι καλό να μπορέσετε να απομακρυνθείτε κάποιες μέρες από τη ρουτίνα της καθημερινότητας για να μπορέσετε να δείτε όλη την κατάσταση πιο ήρεμα.

Και  να θυμάστε ότι  η  σχέση μητέρας – παιδιού,  πατέρα – παιδιού,  γονέων μεταξύ τους δεν είναι η αιτία που προκαλεί τον αυτισμό, αλλά είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και την εξέλιξή του, όπως και η σχέση με τα άλλα μέλη της οικογένειας, κάτι που ισχύει για όλα τα παιδιά του κόσμου. 

 

Μάρθα Ι. Ηλιοπούλου

Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος

MASpecialEducation/B.T.E.CEdexcel,

Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

www.my-book.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

8 βασικά χαρακτηριστικά των παιδιών με σύνδρομο Asperger

Ένα πολύτιμο σχολικό βοήθημα για παιδιά με αυτισμό

Το παιδί μου έχει Άσπεργκερ. Πώς να το βοηθήσω στο σχολείο;

Η σχολική προασμογή ενός παιδιού με Αsperger

 

 

Σχετικά άρθρα