Ατομικά πανετόνε

Αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο γλυκό με άρωμα Ιταλίας… Το πανετόνε απαιτεί μία ιδιαίτερη διαδικασία για να παρασκευαστεί, όμως η γεύση του θα ανταμείψει τον κόπο σας. Μπορεί να έχετε στο μυαλό σας τα μεγάλα πανετόνε, όμως τι θα λέγατε για μία ατομική έκδοση;

Υλικά

  • 70 γρ. cranberries
  • 70 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 70 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
  • 40 γρ. κονιάκ
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 4 αυγά μέτρια
  • 35 γρ. νωπή μαγιά
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 70 γρ. γάλα
  • 470 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.

Ψιλοκόβουμε τα cranberries, τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τα αυγά, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το γάλα και χτυπάμε με τον γάντζο για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να διαλυθεί η μαγιά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και με τον γάντζο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και το ζυμάρι να είναι μαλακό και ελαστικό.

Προσθέτουμε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα.

Αφήνουμε το μείγμα σε ενα βουτυρωμένο μπολ να φουσκώσει για 1 ώρα.

Όταν διπλασιαστεί ο όγκος του, λαδώνουμε τα χέρια μας και μοιράζουμε το ζυμάρι σε 12 θήκες για muffins. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για άλλη 1 ώρα σκεπασμένο με πετσέτα.

Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά.

Βγάζουμε τις θήκες από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Πηγή: akispetretzikis.com

Σχετικά άρθρα