Φάβα από μαύρους γίγαντες με άνηθο

Ο συνδυασμός μελιού και λεμονιού απογειώνει τον πρωτότυπο φασουλοπουρέ. Το μελάνι σουπιάς θα του δώσει έξτρα νοστιμιά και μαύρο χρώμα (οι μαύροι γίγαντες μετά το μαγείρεμα και την πολτοποίηση αποκτούν μπεζ απόχρωση).

 

Υλικά

  • 200 γρ. μαύροι γίγαντες, μουλιασμένοι
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο ξύσμα + χυμός από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. γλυκού μέλι
  • 1 κουτ. σούπας μελάνι σουπιάς, προαιρετικά
  • 1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τους γίγαντες με 1 λίτρο νερό και το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα όσπρια. Σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το μέλι, το μελάνι (αν βάλουμε), τους γίγαντες, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και το νερό που είχαμε κρατήσει, και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Σκορπίζουμε τον άνηθο και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με μια εύκολη παντζαροσαλάτα που ετοιμάζουμε ως εξής: Ανακατεύουμε 2 παντζάρια ωμά, κομμένα στο μαντολίνο σε πολύ λεπτές φέτες, με 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 10 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα. Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες και φέτα.

 

Πηγή: gastronomos.gr

Σχετικά άρθρα