Μείωσε την χοληστερίνη σου με δύο απλούς τρόπους!

Πολύ συχνά η παχυσαρκία και κυρίως το υπερβολικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παχύσαρκοι παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν ανεβασμένη τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη (LDL), κάτι που ισχύει για ανθρώπους που έχουν μεγάλη κοιλιά και κατά συνέπεια υπερβολικό λίπος στην περιοχή αυτή.

Το κοιλιακό λίπος είναι μια συσσώρευση λίπους γύρω από τα όργανα που είναι η συνέπεια μιας κακής διατροφής.

Έτσι, η κατανάλωση υπερβολικά και ανθυγιεινά προωθεί την αποθήκευση λίπους στην κοιλία και συμμετέχει στην υπερχοληστερολαιμία.

Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οδηγούν σε υψηλά επίπεδα έκκρισης ινσουλίνης. Ωστόσο, αυτή η ορμόνη καθιστά δυνατή την αφομοίωση των σακχάρων με τη μετατροπή τους σε λίπος.

Το πιο ενδιαφέρον για τις γυναίκες είναι ότι επειδή στην εμμηνόπαυση υπάρχει μια πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων, αυτό οδηγεί σε μετατόπιση του λίπους από τους γοφούς στη μέση.

Χάστε το λίπος στην κοιλιά!

Μολονότι είναι το πιο συνηθισμένο σημείο του ανθρώπινου σώματος, όπου συσσωρεύεται το λίπος, δεν είναι καθόλου δύσκολο αυτό να εξαλειφθεί από την κοιλιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια υγιεινή διατροφή και καθημερινή άσκηση έχουν σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του τοπικού πάχους.

Γενικά, για μια γυναίκα, ο στόχος είναι μια περιφέρεια μέσης μικρότερη από 80 cm (για τους άνδρες, είναι περιφέρεια μέσης μικρότερη από 94 cm).

Σημαντική η συμβολή της διατροφής

Η περίσσεια κοιλιακού λίπους συνδέεται με τη χοληστερόλη, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να παρακολουθήσετε την εξέλιξη του επιπέδου της στο αίμα σας, η οποία είναι δυνατή μόνο με τη διεξαγωγή τακτικών εξετάσεων αίματος.

Είναι ο γιατρός αυτός που συνταγογραφεί αυτές τις εξετάσεις για να ελέγξει τη μείωση των επιπέδων της LDL (και παράλληλα την αύξηση του ποσοστού της HDL ή της «καλής χοληστερόλης»).

Ακόμη και αν λαμβάνετε φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να ακολουθείτε μια σωστή δίαιτα ενάντια στην χοληστερόλη και να διατηρείτε την καλή και υγιεινή διατροφή σας.

Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων (κατά προτίμηση από βιολογική καλλιέργεια), ολόκληρων δημητριακών και όσπριων (φακές, φασόλια κλπ.).

Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο) αντί για βούτυρο και να αυξήσετε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και άπαχο κρέας, εάν δεν μπορείτε να το αποφύγετε.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Μικρά διατροφικά μυστικά για να ρίξεις τη χοληστερίνη σου!

Ποιες τροφές «ρίχνουν» τη χοληστερίνη;

Σχετικά άρθρα