Μετά τη γέννα δεν έχω την ίδια ερωτική επιθυμία… Φταίω εγώ; Τι μπορώ να κάνω;

Είμαι παντρεμένη ένα 1,5 χρόνο έχω κ ένα παιδάκι 18 μηνών. Νιώθω ερωτευμένη με τον σύζυγό μου, αλλά από τότε που γέννησα δεν λειτουργώ στο σεξ, όπως παλιά. Ντρέπομαι, δεν κάνω κίνηση όταν μένουμε οι δύο μας, με αποτέλεσμα να έχουμε ερωτική επαφή 1 φορά το μήνα. Θα ήθελα να με βοηθήσετε στο πως να ξεμπλοκάρω τον εαυτό μου. Πριν το μωρό είχαμε πολύ συχνά επαφή. Τώρα τι φταίει; Εγώ; Δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ…

Στο ερώτημά σας απαντά ο  Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας μετά τον τοκετό σχετίζεται με λόγους ορμονικούς και ψυχολογικούς.

Η ορμονική διαδικασία σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα οιστρογόνων και προλακτίνης. Η τελευταία συμμετέχει στη γαλακτοφορία και είναι καλά γνωστή η αρνητική της επίδραση στην ερωτική επιθυμία.

Το ενδιαφέρον της γυναίκας για τη μητρότητα επικαλύπτει συχνά το αντίστοιχο για τη σεξουαλικότητα.

Υποσυνείδητοι φόβοι ως προς την εμφάνισή της και την κατάσταση του γεννητικού συστήματος συμβάλουν επίσης στην ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας. Ανάλογες ψυχολογικές διαδικασίες συμβαίνουν και στον άνδρα στον οποίο επίσης η πατρότητα επικαλύπτει το ενδιαφέρον για σεξουαλικότητα.

Τα ψυχολογικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της λοχείας είναι καλά γνωστά από τους ειδικούς. Συζητήστε εκτενώς το θέμα με το σύζυγό σας και ζητήστε τη βοήθειά του.

Αναλάβετε κι εσείς πρωτοβουλίες που εκφράζουν το ερωτικό σας ενδιαφέρον. Αν η κατάσταση είναι σοβαρότερη η βοήθεια από ψυχολόγο έχει σημαντικό ενδιαφέρον.

Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο

www.sexmedic.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

«Ψυχρή» γυναίκα στο σεξ: Μύθος ή αλήθεια;

 Ενώ έχω ανεβασμένη ερωτική διάθεση, δεν μπορώ να ευχαριστηθώ το σεξ. Τι μου συμβαίνει;

 

 

 

Σχετικά άρθρα