Mac ‘n’ Cheese με ντομάτα

Ένα γεύμα, με ρίζες Αγγλικές και Αμερικάνικες! Είναι αρκετά παιχνιδιάρικο φαγητό καθώς μπορείτε να κάνετε τις παραλλαγές που εσείς επιθυμείτε! Εγώ επέλεξα σε αυτή τη συνταγή να βάλω ντομάτα…Τα παιδιά σας θα το λατρέψουν!

Υλικά

  • 4 λίτρα νερό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 500 γρ. μακαρονάκι κοφτό
  • 60 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 40 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 1 λίτρο γάλα, 3,5% λιπαρά
  • 1 κύβο κότας
  • ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 4-5 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, μόνο τα φύλλα
  • 400 γρ. τσένταρ, τριμμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C στον αέρα.

Βράζουμε 4 λίτρα νερό και 1 κ.σ. αλάτι σε μία πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

Βράζουμε το μακαρονάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μείον 1 λεπτό.

Σουρώνουμε, τα λαδώνουμε ελαφρά να μην κολλήσουν και κρατάμε στο πλάι.

Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.

Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε καλά μέχρι να γίνει το μείγμα σαν μία αλοιφή.

Σιγά σιγά και σε δόσεις ξεκινάμε να προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια η σάλτσα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να προσθέσουμε όλο το γάλα και μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και τότε την αφαιρούμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα τον κύβο, λίγο πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ και 3 κ.σ. θυμάρι.

Με μία κουτάλα βγάζουμε τα μακαρόνια, τα βάζουμε στο μπολ με τη ντομάτα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα μισά τυριά σιγά σιγά στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.

Προσθέτουμε και τα ζυμαρικά στην τυρένια μπεσαμέλ και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε και άλλα μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο) αν θέλουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα οβάλ πυρέξ 30 εκ., από πάνω το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε μέχρι να αρχίσει η επιφάνεια να παίρνει χρώμα για περίπου 15-20 λεπτά.

Το αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι και σερβίρουμε.

 

Πηγή: akispetretzikis.com

Σχετικά άρθρα