Ξαφνικά το μωρό μου δεν τρώει. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Η κόρη μου είναι 13 μηνών και ενώ μέχρι τώρα έτρωγε τα πάντα, εδώ και δυο μήνες σταμάτησε να τρώει και δεν δέχεται να την ταΐζει κανένας. Μόνο ό,τι μπορεί να φάει μόνη της. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η διαιτολόγος- διατροφολόγος Περσεφόνη Παπαδοπούλου

Οι απότομες και τόσο δραστικές αλλαγές στη συμπεριφορά ενός μωρού, συνήθως έχουν να κάνουν με κάποιο τραύμα ή σοκ. Αν δεν έχει συμβεί κάτι στην οικογένεια ή σε εσάς που θα μπορούσε να επηρεάσει την ψυχοσύνθεση του παιδιού, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον παιδίατρο ώστε να αποκλείσετε ότι δεν υπάρχει κάτι παθολογικό.

Από τη δική μου την πλευρά ως διατροφολόγος, θα σας πρότεινα να τρώτε μαζί στο τραπέζι ώστε να βλέπει και εσάς να τρώτε αυτό που τρώει και το ίδιο, γιατί όπως καταλαβαίνετε αποτελείτε πρότυπο συμπεριφοράς και από αυτό δεν εξαιρείται η διατροφική.

Βάλτε μπροστά του διαφορετικές υφές και αφήστε το να τρώει και με τα χέρια. Το ότι θέλει να τρώει μόνο του δεν είναι κακό.  Ίσα ίσα μπορεί να σας καθοδηγήσει με τον τρόπο του στις προτιμήσεις και στην ποσότητα που θέλει να φάει. Ένα παιδί ειδικά σε τόσο μικρή ηλικία, έχει πολύ καλά ρυθμισμένο αίσθημα πείνας -κορεσμού γιατί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι πολύ έντονο.

Μη φοβάστε λοιπόν ότι θα μείνει νηστικό. Αν δεν το ταΐζει κάποιος άλλος στο ενδιάμεσο των γευμάτων οπότε  όταν κάθεται να φάει να είναι χορτάτο, να είστε σίγουρη ότι όταν το παιδί πεινάσει θα ζητήσει να φάει. Απλά φροντίστε εκείνη τη στιγμή να του δώσετε κάποιο θρεπτικό γεύμα και όχι τηγανητές πατάτες ή μακαρόνια “γιατί μόνο αυτά τρώει”.

Για παραπάνω πληροφορίες καλό θα ήταν να επισκεφθείτε μετά τον παιδίατρο κι έναν πιστοποιημένο διατροφολόγο ώστε να πάρετε όλες τις κατευθύνσεις που χρειάζεστε.

Περσεφόνη Παπαδοπούλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Από την επιστημονική ομάδα του Ευάγγελου Ζουμπανέα ( www.diatrofi.gr)

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η κόρη μου είναι 11 μηνών και δεν τρώει σχεδόν τίποτα. Φοβάμαι πολύ… Τι να κάνω;

Πώς να καταλάβω αν το παιδί μου τρώει αρκετά για να αναπτυχθεί σωστά;

Η μικρή μου δεν τρώει τίποτα, πέρα από γάλα και αυγό! Ανησυχώ για την ανάπτυξή της!

 

Σχετικά άρθρα