Εγκατάλειψη: Εκεί που συζητούσαμε για δεύτερο παιδί τώρα με απειλεί ότι θα φύγει

Είμαι μαζί με τον άνδρα μου 17 χρόνια και πριν από 4 χρόνια παντρευτήκαμε. Μαζί έχουμε μια κόρη 3,5 χρονών. Ωστόσο, εχθές μου είπε ότι δεν αντέχει άλλο και θέλει να χωρίσουμε. Ο κυριότερος λόγος, όπως ανέφερε, είναι ότι νιώθει πίεση και καμία οικονομική στήριξη από μένα.

Είχε προβεί σε παρόμοιες βαρύγδουπες ανακοινώσεις και πριν γίνει η κόρη μας ενός, όταν ανέφερα την επιθυμία μου να την μεγαλώσω εγώ και να μην δουλέψω. Πληρωνόμουν βέβαια από την τελευταία μου δουλεία έως και ένα εξάμηνο αργότερα και λίγο πριν τελειώσει αυτό αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στον τόπο καταγωγής μας για να έχουμε βοήθεια με το παιδί και να είναι και αυτό κοντά στους παππούδες του.

Φρικάραμε και οι δύο με την αλλαγή πόλης, δουλειάς και το παιδί. Όλα τα νέα ξεκινήματα μαζί. Ξεκίνησα να δουλεύω λιγάκι με ιδιαίτερα μαθήματα και με τον τουρισμό, δηλαδή δεν έμεινα πάνω από μήνα χωρίς εισόδημα και επιπλέον και ο άντρας μου βρήκε γρήγορα δουλειά. Εγώ έχω πολύ καλές σπουδές, πτυχία, μεταπτυχιακά και δεν ήθελα να γυρίσω σε μια δουλειά ό,τι να ‘ναι. Ήθελα να δουλέψω επαγγελματικά με τον τουρισμό και έτσι έχω καταλήξει με έναρξη επαγγέλματος στον τουρισμό και ένα σπίτι στα σκαριά προς εκμετάλλευση. Ο ίδιος με έχει παροτρύνει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση και με έχει πείσει για πολλά ανοίγματα.

Αν εννοεί τον χωρισμό μας, πέρα από τον προφανή προβληματισμό για το θέμα και τον ψυχισμό του παιδιού μας, είναι ότι δεν μπορώ να προχωρήσω οικονομικά ώστε να τελειώσει το σπίτι προς εκμετάλλευση. Στο μεταξύ οι υποχρεώσεις τρέχουν…

Σημαντικό είναι δε το γεγονός ότι αυτό το σκηνικό της απειλής εγκατάλειψης το έχει ξανακάνει τουλάχιστον τρεις φορές με εμένα να τον δέχομαι πίσω. Την τελευταία φορά είχε πραγματικά έρθει πάρα πολύ κοντά στο να φύγει και είχα πάρει τα μέτρα μου. Νομίζω όμως ότι αυτή τη φορά θα το κάνει κιόλας.

Αυτό που θέλω πραγματικά, γιατί πέρα από αυτές του τις κρίσεις είναι πολύ καλός σύντροφος και γλυκός μπαμπάς, είναι να γυρίσει και να μην θέλει να ξαναφύγει. Επίσης, πριν από δέκα μέρες μου συζητούσε το ενδεχόμενο για δεύτερο παιδί και ήμασταν καλά. Τώρα δεν εγκρίνει και πολλές από τις επιλογές μου, τα γούστα μου και γενικά τη συμπεριφορά μου και θέλει «να ζήσει» και να μην πεθάνει στη δουλειά, ενώ εγώ είμαι στον κόσμο μου!

Παρακαλώ τη βοήθειά σας!

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου:

Αγαπητή αναγνώστρια, αναφέρεται ότι ο άνδρας σας είναι ένας καλός σύντροφος και πατέρας αλλά σας μπερδεύει με την αντίδραση φυγής που του συμβαίνει κάποιες φορές. Η εικόνα που μου δίνεται είναι λίγο αντιφατική. Από τη μια λέτε ότι θέλει να φύγει από κοντά σας κι από την άλλη σας προτείνει να κάνετε 2ο παιδί;;

Επίσης αναφέρεται ότι το σκηνικό αυτό, να θέλει να φύγει έχει επαναληφθεί κι άλλες φορές. Επίσης να σας πω ότι δεν υπάρχει μαγικός τρόπος  για να κάνετε έναν άνθρωπο να μην θέλει να ξαναφύγει από κοντά σας. Δεν μπορώ  να συμπεράνω ή να δώσω την οποια γρήγορη  συμβουλή, χωρίς να γνωρίζω την άποψη  της άλλης  πλευράς πάνω  σε αυτό. Είστε 17 χρόνια μαζί απ’ ότι αναφέρεται. Μια σχέση 17 χρόνων έχει τα πάνω και τα κάτω της. Μπορεί ο σύζυγος σας να νιώθει πολύ πιεσμένος, μπορεί ο γάμος σας να περνάει κρίση και να πρέπει να αναζητήσετε καινούργιες  ισορροπίες. Το καλύτερο  θα ήταν να απευθυνθείτε σε σύμβουλο γάμου ώστε να μπορέσετε να δουλέψετε τα θέματα αυτά.

Μαρία Σκαρλάτου

Ψυχολόγος

6945916860

E-mail: [email protected]

Facebook: Maria Skarlatou

Σχετικά άρθρα