Ο έφηβος γιος μου δέχεται bullying στο σχολείο και δεν έχει φίλους…

Ο γιος μου, 15 χρόνων,  έχει πρόβλημα να κάνει  φίλους: μια ζωή τον κορόιδευαν  για  το περπάτημα, την ομιλία… Άλλαξε σχολείο και πάλι φίλους δεν έχει. Πάει σε παιδοψυχολόγο  αλλά διαφορά δεν βλέπω… Τι μπορώ να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Η αλήθεια είναι πως οι αιτίες που βρίσκουν τα παιδιά για να αποκλείουν από την παρέα τους συμμαθητές τους ποικίλλουν. Εσείς έχετε εντοπίσει τουλάχιστον 2 λόγους όπως λέτε (ομιλία,περπάτημα). Σίγουρα λόγω και των προηγούμενων εμπειριών που έχει η αυτοπεποίθηση του έχει δεχτεί πλήγμα και θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσει να την χτίσει ξανά.

Επομένως, θα πρέπει να δείξετε υπομονή και να δώσετε χρόνο στην συνεργασία που έχει με τον παιδοψυχολόγο, όπως θα πρέπει να είστε και εσείς ο ίδιος υπομονετικός με τον γιο σας και να μην τον κρίνετε για το ότι δυσκολεύεται να κάνει φίλους. Κάποια πράγματα, που προκαλούνται λόγω μιας σειράς βιωμάτων, χρειάζονται και τον ανάλογο χρόνο για να ξεπεραστούν.

Από κει και πέρα κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση είναι τα εξής:

  • Δείξτε του αποδοχή και αποφύγετε να τον συγκρίνεται με άλλα παιδιά κάτι που θα πληγώσει περαιτέρω την αυτοπεποίθηση του.Βεβαιώστε τον πως ακόμα και αν δεν γίνεται αποδεκτός από τους συμμαθητές του είναι εντάξει
  • Προτρέψτε τον να κάνει απόπειρα να προσεγγίσει κι άλλα παιδιά, ίσως και εκτός σχολείου, ασχολούμενος με κάποια εξωσχολική δραστηριότητα η οποία του αρέσει.Εκεί ίσως έρθει κοντά με κάποια παιδιά με κοινά ενδιαφέροντα.
  • Τέλος βοηθήστε τον να αποδεχθεί την όποια διαφορετικότητά του ως προς τα χαρακτηριστικά που αναφέρατε,αλλά παράλληλα την ίδια στιγμή ενισχύστε τον να εντοπίσει τα δυνατά του σημεία για τα οποία νιώθει ο ίδιος καλά και δώστε την προσοχή σας σε αυτά.

 

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο γιος μου δεν έχει καθόλου φίλους. Πώς να τον βοηθήσω;

Δεν μπορώ να κάνω φίλους. Πώς να μπω στην παρέα της τάξης μου;

Πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι για ένα παιδί στην εφηβεία;

Η αντικοινωνικότητα στην εφηβεία: Όταν το παιδί δεν έχει φίλους

 

Σχετικά άρθρα