Δεν μπορώ να κάνω φίλους. Πώς να μπω στην παρέα της τάξης μου;

Είμαι 14 ετών και πάω δευτέρα γυμνασίου από τότε που πήγα Γυμνάσιο δεν έκανα κανέναν φίλο γιατί από το Δημοτικό δεν είχα παρέες… Δεν ξέρω πώς να μπορέσω να μπω στην παρέα της τάξης μου. Φοβάμαι ακόμα και να πάω να τους μιλήσω. Η μάνα μου λέει ότι φταίω εγώ που δεν έχω φίλους γιατί έχω απότομη συμπεριφορά αλλά προσπαθώ να φαίνομαι καλή και να μην είμαι νευρική αλλά έτσι και αλλιώς απότομος είναι και ο τρόπος που μιλάω και η φωνή μου.  Χρειάζομαι τη βοήθεια σας γιατί έχω ανάγκη από φίλους τώρα που είμαι στην εφηβεία. Ευχαριστώ!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Αυτό που θα πρέπει να σε απασχολήσει σε πρώτη φάση είναι να δεις ποιος είναι ο λόγος που σε εμποδίζει να μπεις στην παρέα της τάξης σου και να μιλήσεις στους συμμαθητές σου. Είσαι ντροπαλή, έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν είσαι τόσο κοινωνική ή έχεις κάποια διαφορά εμφανισιακά ή μαθησιακά που σε αποτρέπει; Για να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση αρχικά θα πρέπει να βρούμε την αιτία…

Σίγουρα η στάση της μητέρας σου που σου αποδίδει την αποκλειστική ευθύνη δεν βοηθάει καθώς όλο αυτό σε φορτώνει με επιπλέον άγχος και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που σε αποτρέπει να αλλάξεις συμπεριφορά,καθώς υιοθετείς τον ρόλο που σου έχει αποδώσει.Θα μπορούσε να είναι πιο ενθαρρυντική απέναντι σου.

Από εκεί και πέρα ο τόνος της φωνής που αναφέρεις και ο τρόπος είναι κάτι υποκειμενικό και δεν αποτελεί κριτήριο ουσιαστικά. Το περιεχόμενο όσων θα πεις και ο τρόπος που θα προσεγγίσεις τους συμμαθητές σου θα κάνει την διαφορά.

Κάποια απλά πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις και να δεις αν έχουν αποτέλεσμα είναι τα εξής:

  • Προσπάθησε να προσεγγίσεις αρχικά εκείνα τα παιδιά με τα οποία βλέπεις ότι έχετε κοινά ενδιαφέροντα και ρώτησε τα για τα χόμπι τους και το πως τους αρέσει να περνάνε το χρόνο τους. Είναι κάτι που πιθανώς να σε βοηθήσει να σπάσεις τον αρχικό πάγο αλλά και να βρείτε σημείο επαφής.
  • Μην σκέφτεσαι το πως φαίνεται η ομιλία σου ή ο τρόπος σου απένάντι τους,αποδέξου αυτό που είσαι και μείνε στην ουσία του διαλόγου.Μόνο έτσι θα μειώσεις την όποια ανασφάλεια και θα μπορέσεις να συνδεθείς ειλικρινά μαζί τους.
  • Τέλος εκτός σχολείου μπορείς να γραφτείς σε κάποια ομαδική δραστηριότητα που σου αρέσει ώστε εκεί να μπορέσεις να έρθεις σε επαφή με άτομα της ηλικίας σου εκτός σχολείου κάτι που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σου και την πίστη σου στο ότι και εσύ μπορείς να κάνεις φίλους.

 

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο γιος μου δεν έχει καθόλου φίλους. Πώς να τον βοηθήσω;

«Πώς θα κάνω φίλους;» Δες ποιο είναι το λάθος που πρέπει να αποφύγεις

3 ευεργετικές ιδιότητες μιας πραγματικής φιλίας

Φιλία: Η πρώτη μεγάλη αγάπη;

 

 

Σχετικά άρθρα