Ζω με ένα υπερβολικά οξύθυμο σύζυγο – Πώς να δείξω την αγάπη μου;

Είμαι με έναν άνθρωπο εδώ και 8 χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο παντρευτήκαμε κατόπιν εγκυμοσύνης. Ο άντρας μου λοιπόν είναι υπερβολικά οξύθυμος και νευρικός. Ισχυρίζεται ότι εγώ του δημιουργώ αυτή τη νευρικότητα. Είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει αυτό κάποιες φορές αλλά όχι στην ένταση και συχνότητα που δημιουργούνται τα νεύρα του.

Προσπαθώ πάρα πολύ να μην τον θυμώνω, αλλά ό,τι και να κάνω υψώνει με τη μια τον τόνο της φωνής του. Τον προσέχω πολύ, δεν αδιαφορώ για εκείνον και έχει κάθε ελευθερία να κάνει οτιδήποτε θελήσει οποιαδήποτε ώρα θελήσει. Έτσι πιστεύω δεν του δημιουργώ πίεση απεναντίας του δείχνω την αγάπη μου και την κατανόηση μου.

Έχει μεγαλώσει σε ένα δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον, η μητέρα του πέθανε ενώ ήταν 2,5 χρόνων. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε και χώρισε μετά από κάποια χρόνια. Η γυναίκα εκείνη υπήρξε καλή αλλά δεν αντικατέστησε σε καμία περίπτωση τη θέση της μητέρας. Ο πατέρας του είναι επίσης πολύ νευρικός, ισχυρογνώμων και αυταρχικός.

Έχει υπάρξει σωματική κακοποίηση σε μικρή ηλικία (του άντρα μου) από εκείνον και δεν τον έχει βοηθήσει να πιστέψει στον εαυτό του και στις δυνατότητες του. Απεναντίας υπάρχει συνεχώς μια υποτίμηση. Ο άντρας μου είναι ένα πολύ γλυκό, ευγενικό, με πάρα πολύ καλή καρδιά άτομο. Αγαπάει πολύ έντονα και με προσέχει πάρα πολύ, το ίδιο και το μωράκι μας.

orgi-neura

Όμως βαριέται να κάνει πράγματα μαζί μας. Δε μιλάει γενικά πολύ, δε γελάει πολύ συχνά και όπως ανέφερα παραπάνω θυμώνει παρά πολύ και με το παραμικρό. Του έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές σε στιγμές που είμαστε ήρεμοι και χαλαροί για αυτή του τη νευρικότητα.

Δείχνει πως δεν το καταλαβαίνει γιατί και εκεί θυμώνει πολύ μιας και θεωρεί πως του δημιουργούν οι γύρω του τα νεύρα και όχι πως είναι νευρικός ο ίδιος. Θα μπορούσα να κάνω κάτι να βοηθήσω την κατάσταση αυτή;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Περιγράφετε το παρελθόν του συζύγου ως  ότι είχε περάσει δύσκολα, είχε να αντιμετωπίσει απώλεια μητέρας και κακοποιητικό πατέρα. Τα βιώματα του συζύγου σας σε παιδική ηλικία ενδέχεται να έχουν συμβάλλει στον τρόπο συμπεριφοράς του. Ο θυμός κάποιες φορές  μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη αγάπης προς τον εαυτό μας και τη σύγχυση των ορίων μεταξύ του εαυτού μας και των άλλων ανθρώπων.

Ένα αντίστροφο παράδειγμα είναι ότι μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε τους εαυτούς μας ευτυχισμένους. Αν αγαπάμε τον εαυτό μας, τότε μπορούμε να μοιραστούμε την αγάπη με τους άλλους. Όταν αισθανόμαστε ανασφάλεια μπορεί να  αναζητούμε αγάπη και ευτυχία σε πράγματα και ανθρώπους. Μπορεί να έχουμε την προσδοκία να μας γεμίσουν οι άλλοι το κενό μας και να μας φταίνε όλα ή οι άλλοι όταν δεν γίνεται αυτό.

andras

Να εξερευνήσει τα δικά του μονοπάτια θυμού

Επίσης όπως θεωρούμε τους άλλους υπεύθυνους για το αν νιώθουμε καλά εμείς, πιθανόν να τους θεωρούμε υπεύθυνους και όταν δε νιώθουμε καλά. Έτσι προκύπτουν τα θέματα διαχείρισης του θυμού. Με τη συνδρομή ενός ψυχολόγου θα μπορούσε ο σύζυγός σας να εξερευνήσει τα δικά του μονοπάτια θυμού και πως αυτά μπορεί να είναι παγίδα και να στερούν από τον ίδιο να ευχαριστηθεί τη ζωή του, να γελάσει και να χαρεί πραγματικά με την οικογένειά του.

Τον τελευταίο καιρό έχετε δει να είναι πιο νευρικός και οξύθυμος? Ενδέχεται και η πρόσφατη έλευση του παιδιού σας να του φέρει αμφιβολίες και αγωνία για το ρόλο του ως πατέρα και να μην ξέρει πώς να φερθεί, ειδικά όταν το δικό του πρότυπο του πατέρα δεν ήταν προς μίμηση όπως περιγράφετε.

Αναφέρετε ότι δείχνει πως δεν καταλαβαίνει την προσωπική του ευθύνη. Ίσως έχε παγιώσει μέσα του μια τακτική συμπεριφοράς , ένα τρόπο σκέψης και ένα μοτίβο αντίδρασης και νιώθει παγιδευμένος σε αυτό οπότε αντιδρά και αρνείται να το δει κατάματα.

xespasmata-thumou-einai-kuklothimia-kuklothimikos

Η αντίδρασή σας βοηθά ή χειροτερεύει την κατάσταση;

Εσείς αφού αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα ψυχολόγο και να διερευνήσετε ποιοι θα είναι οι πιο κατάλληλοι τρόποι αντίδρασης από την πλευρά σας. Έχετε παρατηρήσει αν κάποια δική σας αντίδραση βοηθάει την κατάσταση ή αν κάποια την χειροτερεύει;

Από την άλλη έχετε αναρωτηθεί ποια είναι τα δικά σας όρια ανοχής; Εσείς πως αισθάνεστε με την συμπεριφορά του; Μπορείτε να συζητήσετε το θέμα μαζί του ίσως όχι προσάπτοντας του κατηγορίες που θα τον φέρουν σε άμυνα και τελικά σε άρνηση αλλά δείχνοντάς του πώς αισθάνεστε εσείς μέσα σε αυτή την κατάσταση.

Ίσως μπορείτε να τον ρωτήσετε σαν παράδειγμα πώς θα αισθανόταν εκείνος αν εσείς είχατε αντίστοιχα ξεσπάσματα θυμού. Ένας ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να διερευνήσετε αναλυτικά τις πτυχές του θέματος, να δείτε και τη δική σας στάση απέναντι στο θυμό και πώς να διεκδικήσετε χώρο να εκφράσετε και εσείς τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας σε αυτή τη σχέση.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θέλω να κάνω οικογένεια αλλά πώς ξέρω ότι ξεπέρασα τον πρώην;

Να τον παντρευτώ ή όχι; Πώς να πάρεις τη μεγάλη απόφαση

Σχετικά άρθρα