Πώς θα δώσω δύναμη στο παιδί μου να υπερασπίζεται τη διαφορετικότητά του;

Η κόρη μου είναι 2,5 χρόνων και έχει γεννηθεί με ένα θεματάκι στο ένα της χέρι. Τα δαχτυλάκια της είναι πιο κοντά, λείπουν οι πρώτες φάλαγγες και τα νύχια. Είναι λειτουργικό, αλλά αισθητικά είναι φυσικά διαφορετικό.

Το πρόβλημά μου είναι ότι από του χρόνου που θα πάει παιδικό σταθμό, αλλά κυρίως στα μετέπειτα σχολικά της χρόνια, θα αντιμετωπίσει αναπόφευκτα τα σχόλια των άλλων παιδιών, λόγω της διαφορετικότητάς του. Τι μπορούμε να πούμε εμείς στο παιδί εκ των προτέρων, ώστε να το κάνουμε δυνατό απέναντι στα άλλα παιδιά και να μην το επηρεάσουν τα σχόλια;
Ευχαριστώ!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαριέττα Μαλτά, Ψυχολόγος, M.Sc., Συστημική- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

Έχετε λοιπόν ένα υγιέστατο χαρούμενο κοριτσάκι, το οποίο έχει μια μικρή διαφορετικότητα στα δαχτυλάκια του. Αναρρωτιέμαι αν για εσάς σαν γονείς είναι πρόβλημα αυτό, μιας και για το ίδιο απ’ ό,τι λέτε δεν δυσκολεύει τη λειτουργικότητά του. Σε αυτήν την ηλικία έτσι κι αλλιώς το αισθητικό κομμάτι απασχολεί κυρίως τους γονείς και όχι τα παιδιά. Το αν θα εστιάσουμε στα χίλια δυο χαρίσματα που έχει το παιδί μας ή στο ένα στοιχείο που διαφοροποιεί ή δυσκολεύει είναι πάντα δική μας επιλογή και ανάλογα τι θα διαλέξουμε το αντίστοιχο θα βιώσει και θα εσωτερικεύσει σαν αντίληψη και το παιδί.

Σκέφτομαι πόσα έχει να δημιουργήσει με τα χέρια της η κόρη σας και πόσο ρόλο θα έχει αυτή της η δυσκολία τελικά, πόσα χάδια θα έχει να προσφέρει αυτό το χεράκι, πόσα λουλούδια θα κρατήσει, πόσα δώρα θα χαρίσει αλλά και πόσα παιχνίδια θα παίξει, σε πόσες τέμπερες και δαχτυλομπογιές θα βουτήξει μαζί με τις φίλες της, πόσες πλαστελίνες θα πλάσει, πόσα αυτοκόλλητα θα κολλήσει, με πόσα γλυκά θα πασαλειφτεί, πόση άμμο θα μεταμορφώσει σε πύργους και λαγούμια το καλοκαίρι, και πολλά, πολλά άλλα που έχει να χαρεί και να χαρείτε και εσείς μαζί της.

Η ματιά των γονέων φτιάχνει και τη ματιά και το συναίσθημα του παιδιού για τον εαυτό του. Άλλωστε, όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, όλοι μας έχουμε τα τρωτά μας σημεία, τις ατέλειές μας. Τι σημασία όμως έχουν μπρος σε όλα όσα είμαστε, χαιρόμαστε, ζούμε, δημιουργούμε;

Μαριέττα Μαλτά
Ψυχολόγος, M.Sc., Συστημική- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια
Ιδιωτικό γραφείο:
(α’ )Αριστείδου 1 & Βορέα, Μαρούσι
(β’) Λεωφ. Δροσιάς- Σταμάτας 21, Δροσιά
τηλ. 210 61 23 239, 698 1898 376
www.mariettamalta.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δίνει «Εύγε» στη διαφορετικότητα διδάσκοντας μαγειρική σε άτομα με ειδικές ικανότητες

Δεν αποδέχονται τη διαφορετικότητά μου. Είμαι τόσο μόνος!

 

Σχετικά άρθρα