Γιορτή της Μητέρας: Ο δεσμός με την κόρη – Γιατί είναι σημαντικό ένα πρότυπο;

Η ανθεκτικότητα αυτής της σχέσης είναι αξιοπρόσεκτη. Περίπου το 80% με 90% των γυναικών, σε έρευνα του 2001, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της μεσήλικης ζωής τους είχαν καλές σχέσεις με τη μητέρα τους, αν και θα ήθελαν κάτι καλύτερο.

Όταν είσαι μητέρα, ποτέ δεν είσαι μόνη στις σκέψεις σου. Πάντα σκέφτεσαι δυο φορές. Τη μια για τον εαυτό σου και την άλλη για το παιδί σου, Sophia Loren.

Από τις συμμετέχουσες στη μελέτη από το Πανεπιστήμιο στην Πενσυλβάνια, ξεχώρισε η απάντηση της Holly η οποία στα 19 της, έφυγε ξαφνικά από το σπίτι της για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο και να ζήσει με τον μέλλοντα σύζυγό της. Αυτή η επαναστατική πράξη ήταν αποτέλεσμα μιας απόμακρης οικογένειας και μια αυταρχικής μητέρας.

Αυτή η ένταση ξεθωριάζει

Πολλά χρόνια αργότερα, αυτή η ένταση ξεθώριασε και αυτό που αισθανόταν ότι την έπνιγε, είχε εξελιχθεί σε ένα ισχυρό δεσμό μητέρας – κόρης. Αλλά δεν έγινε από μόνο του. Και οι δύο είχαν ενεργό ρόλο στη ζωή της άλλης προσπαθώντας να καταλάβουν τις ανάγκες τους.

«Η σχέση μεταξύ των μανάδων και των ενήλικων παιδιών τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες διαχειρίζονται τις συγκρούσεις καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη σχέση», εξήγησε η ερευνήτρια Δρ. Karen Fingerman.

Οι γυναίκες έχουν ανάγκη από οικειότητα

Και συμπλήρωσε πως οι γυναίκες είναι πιο αναπτυγμένες στο κομμάτι των συναισθημάτων και διαχείρισης σχέσεων. Στοχεύουν στη διατήρηση των δεσμών γιατί έχουν ανάγκη από οικειότητα. Μητέρα και κόρη μοιράζονται ένα δεσμό στην οικογένεια που βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής.

Στην έρευνα πήραν μέρος 48 ζευγάρια (μάνα – κόρη) με μέσο όρο ηλικίας για τις πρώτες τα 76 έτη και για τις δεύτερες τα 44. Τους ζητήθηκε να συζητήσουν γιατί βιώνουν ένταση όταν αισθανθούν έτσι καθώς και τις θετικές πλευρές στη σχέση τους.

Οι κόρες αναζητούν την αποδοχή της μητέρας

Αποδείχτηκε επίσης, πως οι κόρες χρειάζονται και αναζητούν την αποδοχή της μητέρας αργότερα στη ζωή τους. «Ακόμα και στα 50 τους κρατούν μυστικά. Αισθάνονται πως θα νιώσουν ντροπή αν το μάθουν ή θα θυμώσουν. Για αυτό δεν θέλουν να ξέρουν ορισμένα πράματα».

Είναι κρίσιμο το σημείο όπου η κόρη αντιλαμβάνεται ότι η μητέρα είναι ένα άλλο άτομο και όχι ένα σύμβολο. Μέχρι να συμβεί αυτό δεν την βλέπει σαν μια άλλη γυναίκα με προβλήματα και ανησυχίες και συναισθήματα. «Είναι λίγο πιο περίπλοκο μέσα της. Την βλέπει ή σαν εχθρό ή σαν κηδεμόνα».

Είναι σημαντικό να είναι πρότυπο

Και είναι σημαντικό αυτός ο σημαντικός άλλος, με τον οποίο έρχεσαι σε καθημερινή επαφή, να σου δώσει αρχές και να είναι ένα πρότυπο. Εξάλλου, το 88% των ενηλίκων δήλωσε πως επιθυμεί η μητέρα τους να έχει θετική επίδραση πάνω τους. Και το 92% έχει θετική σχέση, με το 53% να υπολογίζει περισσότερο τη μητέρα από ότι τον πατέρα.

Το πώς διαχειρίζονται καταστάσεις οι μεγαλύτεροι αποτυπώνεται στον εγκέφαλο. Και αφορά σε μια πληθώρα καταστάσεων και ζητημάτων όπως οι σχέσεις, η αυτοεκτίμηση, το κάνεις εύκολα κριτική σε κάποιον, η κατανόηση και η προσωπική ανάπτυξη.

Κάθε μητέρα κρύβει μέσα της, και μια κόρη

Μαθαίνεις να σε χειρίζεσαι. Εξάλλου, μην ξεχνάς πως μέσα σε κάθε μητέρα κρύβεται και μια κόρη. Μια κόρη που αγαπήθηκε ή απορρίφθηκε. Η καθημερινότητα είναι μια πρόκληση. Αλλά τα προβλήματα είναι αυτά που σε διδάσκουν. Και αν είσαι καλός μαθητής, θα προχωρήσεις.

Αλλιώς θα μείνεις στην ίδια τάξη ξανά και ξανά. Και είναι αναμενόμενο μάνα και κόρη να έχουν τσακωμούς. Η ένταση δεν είναι κακή. Φτάνει μόνο να κάνεις και την αυτοκριτική σου. Πού έφταιξες εσύ και πού ο άλλος; Φυσικά κρίσιμο στάδιο είναι η εφηβεία. Περίοδος όπου αυτό το ισχυρό δίδυμο μπορεί να διαβρωθεί μια για πάντα.

Όλες οι μητέρες είναι στη θέση να χρησιμοποιήσουν τη δική τους εμπειρία από όταν ήταν κόρες. Το να μπαίνουν όρια σε συμπεριφορές ανάρμοστες και η συζήτηση μετά από ένα τσακωμό είναι χρήσιμα «εφόδια» ώστε ο καθένας να μπορέσει να πορευτεί.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιανά Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιορτή της Μητέρας 2019: Τι δώρα να φτιάξετε με τα παιδιά σας;

Η ιστορία πίσω από τη Γιορτή της Μητέρας (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιορτή της Μητέρας 2019: Δείξε στη μαμά σου πως «είναι το το φως στη ζωή σου»

Τα 12 ζώδια και η σχέση τους με τη μητέρα τους

Σχετικά άρθρα