Αλμυρές αβγοφέτες με παρμεζάνα στο φούρνο

<p><span>Αλμυρές αβγοφέτες με παρμεζάνα ψημένες στο φούρνο, με αβγό ποσέ, προσούτο και σαλάτα ρόκας! Αν φτιάξετε το πιάτο αυτό για πρωϊνό τότε το ιδανικό είναι να το συνοδεύσετε με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι. </span><br /><br /><strong>Υλικά</strong></p>
<p><span>1-2 κουταλιές σούπας ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο, για το βουτύρωμα του ταψιού</span><br /><span>4 φέτες άσπρο ψωμί με τραγανή κόρα και πυκνή ψίχα (10 εκ. x 7 εκ. με 2,5 εκ. πάχος)</span><span class="text_exposed_show"><br />5 αβγά μεσαίου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου<br />235 ml (1 κούπα ) γάλα πλήρες<br />35 γρ. (½ κούπα) παρμεζάνα, τριμμένη<br />1 κουταλιά σούπας και 2 κουταλάκια γλυκού ξίδι από λευκό κρασί<br />8 φέτες προσούτο<br />45 γρ. (περίπου 2 κούπες) φύλλα ρόκας<br />1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο<br />Αλάτι<br />Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι<br /><br /><br /><strong>Προετοιμασία</strong><br /><br /><strong>Φτιάξτε τις αβγοφέτες</strong><br /></span></p>
<p><span class="text_exposed_show">Βουτυρώστε τον πάτο ενός ταψιού μεσαίου μεγέθους και τακτοποιήστε τις φέτες δημιουργώντας μια μόνο στρώση (μην τις βάλετε τη μια πάνω στην άλλη). Σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, ρίξτε 1 αβγό, το γάλα, ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Χτυπήστε τα με το σύρμα μέχρι να ενωθούν.Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.<br /><br />Ρίξτε το μείγμα πάνω από τις φέτες ψωμιού και πιέστε τες ελαφρά με τα δάχτυλά σας για να τις βοηθήσετε να απορροφήσουν το μείγμα. Έπειτα αναποδογυρίστε τες και πιέστε και πάλι ελαφρά. Ρίξτε από πάνω την τριμμένη παρμεζάνα και αφήστε το ταψί στην άκρη μέχρι το ψωμί να απορροφήσει τα υγρά, για 20 λεπτά περίπου. (Αν δεν απορροφηθεί όλο το μείγμα αλλά παραμείνουν ένα-δυο κουταλιές, δεν πειράζει). Ψήστε τις αβγοφέτες στο τελευταίο ράφι του φούρνου για 18-20 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να φουσκώσει και να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.<br /><br /><strong>Πώς να φτιάξετε αβγά ποσέ</strong><br /><br />Χρησιμοποιήστε ολόφρεσκα αβγά γιατί τα ασπράδια των φρέσκων αβγών τείνουν να προσκολλώνται πιο δυνατά πάνω στον κρόκο. Επίσης, είναι προτιμότερο τα αβγά που θα χρησιμοποιήσετε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου κι όχι από το ψυγείο γιατί έτσι θα ψηθούν πιο γρήγορα.<br /><br />Σπάστε ένα αβγό μέσα σε ένα μικρό μπωλάκι. Με αυτό τον τρόπο, αν ο κρόκος διαλυθεί μπορείτε να αντικαταστήσετε το αβγό ευκολότερα από ότι αν το είχατε σπάσει κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα με το νερό. Γεμίστε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο με νερό, κι αφήστε το νερό να φτάσει σε σημείο που ίσα να σιγοβράζει, έχοντας τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό. Αν αρχίσει να βράζει το νερό, θα πρέπει να χαμηλώσετε τη φωτιά και να περιμένετε να φτάσει σε σημείο που ίσα να σιγοβράζει. (Αν ρίξετε το αβγό μέσα σε νερό που βράζει, θα διαλυθεί). Αυτό που θέλετε είναι να υπάρχουν μικρές φυσαλίδες στον πάτο της κατσαρόλας αλλά δε θέλετε αυτές οι φυσαλίδες να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια του νερού. Ρυθμίστε λοιπόν τη φωτιά ανάλογα.<br /><br /><br />Προσθέστε 1 κουταλιά σούπας ξίδι στο νερό (αυτό θα βοηθήσει το ασπράδι του αβγού να πήξει πιο εύκολα). Δημιουργήστε μια δίνη ανακατεύοντας το νερό γύρω-γύρω με μια κουτάλα ή σπάτουλα (αυτό θα βοηθήσει στο να παραμείνει το αβγό όσο το δυνατόν πιο ενωμένο και το ασπράδι να τυλιχτεί γύρω από τον κρόκο). Γλυστρίστε το αβγό μέσα στο νερό, στο κέντρο της δίνης (όχι όταν περιστρέφεται το νερό πολύ γρήγορα, διότι μπορεί να διαλυθεί το αβγό, αλλά όταν ηρεμήσει λίγο) και όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα οδηγήστε απαλά το ασπράδι του αβγού προς τον κρόκο (μην κινείτε την κουτάλα πολύ γρήγορα για να μη διαλυθεί το αβγό). Μην πανικοβληθείτε αν το ασπράδι του αβγού απλωθεί λιγάκι σαν πλοκάμια χταποδιού μέσα στην κατσαρόλα, είναι φυσιολογικό. Σε περίπτωση που το αβγό κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας, γλυστρίστε την κουτάλα σας κάτω από το αβγό πολύ απαλά και κουνίστε την ελαφρά ξεκολλώντας το αβγό. Αυτό κάντε το μόνο όταν το αβγό έχει ελαφρώς πήξει (δηλαδή μετά από 40-50 δευτερόλεπτα).<br /><br />Ένα αβγό μεσαίου μεγέθους σε θερμοκρασία δωματίου χρειάζεται 2 ½ – 3 λεπτά για να ψηθεί (μελάτο, δηλαδή νερουλός κρόκος με σφιχτό ασπράδι). Ρυθμίστε το χρόνο ψησίματος ανάλογα με το πώς προτιμάτε να τρώτε τα αβγά σας. Μόλις ψηθεί το αβγό, αφαιρέστε το από το νερό χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε το πάνω σε διπλωμένο απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει. Μην το τοποθετήσετε αμέσως πάνω στις αβγοφέτες γιατί θα πανιάσουν. Πριν προσθέσετε το αβγό ποσέ στο πιάτο σας, μπορείτε να κόψετε τα κομμάτια ασπραδιού που προεξέχουν με ένα ψαλίδι κουζίνας ή ένα μαχαίρι ώστε να φαίνεται πιο ωραίο.<br /><br /><strong>Σερβίρετε το πιάτο</strong></span></p>
<p><span class="text_exposed_show"><strong></strong><br />Ρίξτε ελαιόλαδο και 2 κουταλάκια γλυκού ξίδι στα φύλλα ρόκας κι ανακατέψτε τα. Τοποθετήστε από μια αβγοφέτα σε τέσσερα πιάτα. Από πάνω προσθέστε από ένα αβγό ποσέ και τοποθετήστε δυο φέτες προσούτο σε κάθε πιάτο. Μοιράστε τη σαλάτα ρόκας ισομερώς στα τέσσερα πιάτα. Αλατοπιπερώστε τα αβγά και σερβίρετε αμέσως.</span></p>

Σχετικά άρθρα