Λαχανάκια Βρυξελλών με ρόδι και κατσικίσιο τυρί: Το απόλυτο φθινοπωρινό συνοδευτικό με ωμέγα- 3 φυτικής προέλευσης ιδανικά για την υγεία της καρδιάς

Υλικά:

  • 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στη μέση
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • ⅓ φλ. κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο
  • ¼ φλ. σπόροι ροδιού
  • 1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ¼ κ. γλ. αλάτι
  • ¼ κ. γλ. αλεσμένο πιπέρι
  • 2-3 κ. γλ. ξύδι λευκό βαλσάμικο

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς
  2. Ρίχνετε τα λαχανάκια Βρυξελλών με το κρεμμύδι, το λάδι, αλάτι και πιπέρι σε ένα μεσαίο μπολ και ανακατεύετε μέχρι να πάνε όλα τα υλικά παντού
  3. Στην συνέχεια, απλώνετε σε ένα μεγάλο ταψί
  4. Ψήνετε τα λαχανάκια Βρυξελλών μέχρι να μαλακώσουν, για 20 με 22 λεπτά
  5. Μετά το επιστρέφετε στο μπολ και περιχύνετε με ξύδι
  6. Στο τέλος, πασπαλίζετε με κατσικίσιο τυρί και σπόρους ροδιού

Οφέλη

Αυτή η υπέροχη ζεστή σαλάτα με ψητά λαχανάκια Βρυξελλών με ξηρούς καρπούς, γλυκούς σπόρους ροδιού και κρεμώδες κατσικίσιο τυρί είναι ιδανική για κάθε φθινοπωρινό γεύμα. Μπορείτε να την προσθέσετε σε ένα δείπνο ένα καθημερινό βράδυ μέχρι το χριστουγεννιάτικο δείπνο ή οποιαδήποτε άλλη εορταστική γιορτή. Είναι το πιο γευστικό συνοδευτικό για τα φαγητά σας ενώ μπορεί να γίνει και χορτοφαγικό εάν αλλάξετε το κατσικίσιο τυρί με ένα φυτικό.

Μία μερίδα λαχανάκια Βρυξελλών με ρόδι και κατσικίσιο τυρί έχει: 117 θερμίδες, 5,8 γρ. πρωτεΐνης, 13,6 γρ. υδατανθράκων, 4,8 γρ. φυτικών ινών, 4,5 γρ. σακχάρων, 5,7 γρ. λιπαρών -εκ των οποίων κορεσμένα τα 1,8 γρ.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών σχετίζονται στενά με το λάχανο, το κουνουπίδι και τα φύλλα μουστάρδας. Αυτά τα σταυρανθή λαχανικά μοιάζουν με μίνι λάχανα και συνήθως κόβονται, καθαρίζονται και μαγειρεύονται για να φτιάξουν ένα θρεπτικό συνοδευτικό ή κύριο πιάτο όπως η συνταγή που προτείνουμε. Τα λαχανάκια Βρυξελλών διαθέτουν υψηλά επίπεδα πολλών θρεπτικών συστατικών και έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Διαθέτουν ένα πλούσιο διατροφικό προφίλ με θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν πλούσιες ποσότητες από:

  • Φυτικές ίνες
  • Βιταμίνη Κ
  • Βιταμίνη C
  • Φολικό οξύ
  • Βιταμίνης Β6
  • Κάλιο
  • Σίδηρο
  • Θειαμίνη
  • Μαγνήσιο
  • Φώσφορο

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προώθηση της απορρόφησης σιδήρου και εμπλέκεται στην επισκευή των ιστών και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του εντέρου.

Πλούσια σε βιταμίνη Κ

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ. Αυτή η σημαντική θρεπτική ουσία παίζει ζωτικό ρόλο στο σώμα καθώς είναι απαραίτητη για την πήξη, το σχηματισμό θρόμβων αίματος που σταματούν την αιμορραγία. Η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από την οστεοπόρωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια οστικής μάζας.

Συγκεκριμένα, εάν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια σταθερή πρόσληψη βιταμίνης Κ. Για αυτόν τον λόγο, ίσως χρειαστεί να προσέχετε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά η εντυπωσιακή τους αντιοξειδωτική περιεκτικότητα ξεχωρίζει όλων αυτών. Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ενώσεις που προάγουν τη γενική υγεία και βοηθούν στην πρόληψη βλαβών στα κύτταρα. Η προσθήκη τους ως μέρος μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην παροχή των αντιοξειδωτικών που χρειάζεται το σώμα μας για την προώθηση της καλής υγείας.

Υψηλή σε φυτικές ίνες

Μόλις 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία σας και η συμπερίληψη μιας καλής ποσότητας στη διατροφή σας προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές τις ίνες μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα αυξάνοντας τη συχνότητα των κοπράνων και μαλακώνοντας τη συνοχή των κοπράνων για να διευκολύνουν τη διέλευση.

Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών έχει συσχετιστεί και με άλλα οφέλη για την υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Όταν καταναλώνετε λαχανάκια Βρυξελλών μαζί με άλλες καλές πηγές φυτικών ινών, όπως άλλα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας σε φυτικές ίνες.

Βοηθούν διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Εκτός από το εντυπωσιακό θρεπτικό τους προφίλ και τον μακρύ κατάλογο των πλεονεκτημάτων για την υγεία, τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών Βρυξελλών σε συνδυασμό με μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Για όσους δεν τρώνε ψάρια ή θαλασσινά, η κατανάλωση αρκετών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να είναι μια πρόκληση αφού έχουν αποκλείσει τις βασικές πηγές προέλευσής τους. Οι φυτικές τροφές περιέχουν μόνο άλφα-λινολενικό οξύ, ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που το σώμα σας χρησιμοποιεί λιγότερο αποτελεσματικά από τα ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια και τα θαλασσινά.

Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να χρειαστεί να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε ωμέγα-3 από ό,τι θα κάνατε εάν παίρνατε τα ωμέγα-3 λιπαρά από τα ψάρια ή θαλασσινά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Παίζουν επίσης ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, των πνευμόνων και των αιμοφόρων αγγείων σας

 

Σχετικά άρθρα