Λεκτική κακοποίηση στην οικογένεια: Πόσο σκληρή είναι για ένα παιδί;

Δεν κοιμήθηκα χθες το βράδυ γιατί έκλαιγα… Δεν αντέχω άλλο τις απειλές και τις φωνές μέσα στην οικογένεια. Με μαλώνουν για ασήμαντους λόγους! Βαρέθηκα! Μου είπαν ότι αν φύγω από το σπίτι, να μην ξαναγυρίσω ποτέ και ότι το μόνο που θα μπορώ να κάνω είναι να γίνω… π…να.

Εγώ προσπαθώ να είμαι καλή σε όλα. Στο σχολείο πήρα 18 και λένε ότι δεν είναι καλό και ότι δεν διαβάζω καθόλου. Δεν αντέχω άλλο! Σκέφτομαι να αυτοκτονήσω! Νομίζω ότι 15 χρόνια είναι αρκετά… Δεν θέλω να ζω έτσι…

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Μέσα σε λίγες γραμμές περιγράφεις γλαφυρά μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Θα ήθελα να ξεκινήσω από μια διαπίστωση. Οι απειλές και οι φωνές εφόσον υφίστανται από γονείς ή οποιονδήποτε προς ένα παιδί είναι μορφή κακοποίησης και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία

Από εκεί και πέρα αναφέρεις ότι σε μαλώνουν για ασήμαντους λόγους χωρίς να αναφέρεις κάποια παραδείγματα. Πολλές φορές, υπάρχουν καταστάσεις που οι δύο πλευρές τις βλέπουν από διαφορετική οπτική γωνία. Κάτι που για σένα για παράδειγμα είναι ασήμαντο μπορεί για τους γονείς σου να είναι σημαντικό ή κάτι σημαντικό για σένα ασήμαντο γι’ αυτούς. Τα κίνητρα, οι εμπειρίες, οι ανάγκες είναι αυτά που καθορίζουν το πώς βλέπουμε το καθετί.

thlipsi lipi vroxi

Αδιέξοδη λύση σε μια αδιέξοδη κατάσταση;

Προφανώς για να σε προειδοποιούν στην οικογένεια ότι αν φύγεις από το σπίτι θα έχεις κακή κατάληξη πρoέρχεται από κάτι σχετικό που τους έχεις πει ότι σκέφτεσαι να εγκαταλείψεις το σπίτι; Εγώ δεν ξέρω αν θα έχεις την κατάληξη που εκείνοι προβλέπουν και μάλλον σου τη λένε μέσα στην αγωνία τους να σε σταματήσουν. Ωστόσο, σκέφτομαι ότι σίγουρα το να φύγει κάποιος στα 15 του από το σπίτι είναι έτσι κι αλλιώς μια αδιέξοδη κατάσταση… Οπότε αυτό που διακρίνω είναι πως σε μια αδιέξοδη κατάσταση πας να απαντήσεις ίσως με μια αδιέξοδη λύση.

Όταν οι γονείς προβάλλουν στα παιδιά τους τις δικές τους ανασφάλειες…

Το ότι προσπαθείς να είσαι καλή σε όλα,το ότι είσαι καλή μαθήτρια και οι γονείς σου παρόλα αυτά δεν είναι ικανοποιημένοι και δεν σου τα αναγνωρίζουν σχετίζεται μάλλον με δικά τους θέματα ματαιοδοξίας και ανασφαλειών που δυστυχώς προβάλλονται σε σένα με αυτόν τον άσχημο τρόπο. Ουσιαστικά σε έχουν κάνει μέρος των δικών τους ανασφαλειών και ματαιοδοξιών.

monaksia thlipsi

Βοήθεια από τον περίγυρο ή κάποιον ειδικό

Υπάρχει μέσα στον οικογενειακό σου περίγυρο κάποιο άτομο στο οποίο θα μπορούσες να στηριχτείς και να εμπιστευτείς ή να ζητήσεις τη βοήθεια του ώστε να μιλήσει στους γονείς σου για όλα αυτά; Ειδικά το θέμα την κακής σου συναισθηματικής κατάστασης και των σκέψεων περί αυτοκτονίας είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό,γι’ αυτό θα πρέπει αν δεν έχεις κάποιο πρόσωπο αναφοράς να στραφείς σε κάποια ειδική τηλεφωνική γραμμή ή ειδικό ψυχικής υγείας για βοήθεια σε πρώτη φάση και από κει και πέρα να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε και οι γονείς σου να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ίσως η ένταξη σας σε ένα πρόγραμμα οικογενειακής θεραπείας να μπορούσε να βελτιώσει το χάσμα, αλλά και την επικοινωνία και τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν μέσα στην οικογένεια.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ξένη σε μια ξένη χώρα: «Όλα πάνε στραβά από τότε που μετακομίσαμε εδώ»…

Διαζύγιο και δεύτερος γάμος: Τι διλήμματα μπορεί να προκαλέσει στο έφηβο παιδί σου;

 

Σχετικά άρθρα