Βλέπω συνέχεια εφιάλτες: Χρειάζομαι ψυχολόγο ή ψυχίατρο;

Έχω εδώ και πολύ καιρό που βασανίζομαι από εφιάλτες. Βλέπω κάθε φορά που κοιμάμαι. Νομίζω ότι έχουν αρχίσουν να επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνο μου.

Συνήθως, στους εφιάλτες μου βιώνω δυσάρεστα συναισθήματα, όπως φόβο, δειλία και ότι με καταδιώκουν. Δεν ξέρω αν χρειάζομαι ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Τι από τα δύο;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Οι εφιάλτες είναι σχετικά συχνοί στον γενικό πληθυσμό, αλλά αν επιμένουν, τότε μιλάμε για «παραϋπνίες», που είναι μια διαταραχή του ύπνου.

aupnia-monaxia-na-episkefto-giatro

Πού οφείλονται οι εφιάλτες;

Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν συνοδά συμπτώματα κατά την εγρήγορση, που επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου, όπως υπνηλία, κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Οι εφιάλτες μπορούν να οφείλονται σε οργανικά αίτια, όπως την υπνική άπνοια (κατάσταση στην οποία η αναπνοή σταματά παροδικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου), καρδιαγγειακά προβλήματα, χρήση φαρμάκων και ουσιών.

Μπορεί να φταίει κάποιο ψυχικό τραύμα;

Αφού αποκλειστούν οι οργανικές παθήσεις διερευνώνται τα ψυχολογικά αίτια που μπορεί να σχετίζονται με ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος) ή εσωτερικές συγκρούσεις και ψυχικά τραύματα (κακοποίηση, σχολικός εκφοβισμός, ενδοοικογενειακής βίας, κλπ).

Πολλά νέα άτομα επηρεάζονται από ταινίες θρίλερ ή βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, ειδικά πριν τον ύπνο, με αποτέλεσμα να βλέπουν σχετικούς εφιάλτες. Σε κάθε περίπτωση θα συνιστούσα να απευθυνθείτε αρχικά σε κάποιον ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το παιδί μου δεν κοιμάται καλά και βλέπει εφιάλτες: Πώς να το βοηθήσω;

Οι πιο συχνοί εφιάλτες μας και τι σημαίνουν!

Εφιάλτες: Τι προδίδουν για την ψυχική μας υγεία;

Τι σημαίνουν τα όνειρα και οι εφιάλτες που βλέπουμε; Τι μας δείχνουν για τον εαυτό μας;

Σχετικά άρθρα