Ο αδερφός μου νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική: Πώς να το διαχειριστώ;

Έχω οικογενειακό πρόβλημα σχετικά με τον αδερφό μου. Νοσηλεύεται στην ψυχιατρική κλινική του Παπαγεωργίου. Έχει λίγες μέρες, χωρίς ιστορικό… Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ.

Όλο αυτό που ζούμε μου φαίνεται μια τρέλα. Δεν ξέρω τίποτα. Αν είναι σωστό. Αν θα γίνει καλά. Ακριβής διάγνωση δεν υπάρχει ακόμα. Βασανίζομαι με τις σκέψεις μου. Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις σκέψεις αυτές;

Στο ερώτημα σας απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Νίκου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αρχικά θέλω να σου πω ότι η κατάσταση που βιώνεις είναι καλώς ή κακώς ιδιαίτερα δύσκολη ή ακόμα και τρομοκρατική για όποιον άνθρωπο σκεφτεί πως μπορεί να βρεθεί στην δική σου θέση. Δυστυχώς στην ελληνική κοινωνία δεν έχουμε «εκπαιδευτεί» για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση τέτοιου τύπου καταστάσεων.

Βήμα προς βήμα τι να κάνεις

Το πρώτο πράγμα που συνήθως κάνουν τόσο οι κοντινοί συγγενείς όσο και ο ευρύτερος κοινωνικός περίγυρος είναι να στιγματίσουν τον ψυχικά ασθενή καθώς και την οικογένεια του. Δυστυχώς είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που θα σκεφτούν ότι, όπως κάθε ασθένεια χρήζει της κατάλληλης θεραπείας έτσι και η ψυχική ασθένεια απαιτεί πολλές φορές πέρα από την φαρμακευτική συντηρητική θεραπεία την εισαγωγή του ασθενούς σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα.

andras-parathiro-lupimenos

Στη δική σου περίπτωση τώρα, θα πρότεινα σε πρώτο χρόνο να αφιερώσεις λίγα λεπτά και να μείνεις με τον εαυτό σου προκειμένου να καταφέρεις να πάρεις μια μικρή απόσταση από την κατάσταση. Αυτό θα σε βοηθήσει να δεις λίγο πιο καθαρά το τι συμβαίνει και θα αφαιρέσει ένα μεγάλο ποσοστό της συναισθηματικής σου φόρτισης.

Τι μπορεί να σε ανακουφίσει;

Σε δεύτερο χρόνο μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου τι θα έκανες αν ο αδελφός σου έπασχε από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια και πιθανόν να χρειαζόταν να παραμείνει σε νοσοκομείο. Για παράδειγμα αν έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ποιες θα ήταν οι δικές σου κινήσεις; Πώς πιστεύεις ότι θα τον βοηθούσες προκειμένου να επιτευχθεί η ίαση και ανάρρωσή του;

Τέλος θα ήθελα να σου αναφέρω πως, πιστεύω ότι θα είναι ανακουφιστικό για εσένα να επικοινωνήσεις και να εκφράσεις το πώς αισθάνεσαι σχετικά με το συγκεκριμένο γεγονός σε ένα ή περισσότερα άτομα που πιστεύεις ότι θα σε ακούσουν και θα θελήσουν να μοιραστούν την συναισθηματική σου φόρτιση.

Νίκου Ιωάννης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σκέφτομαι ότι έχω υποχρέωση να σκοτώσω κάποιον που αγαπώ: Έχω ψύχωση;

Ποια βλαβερή συνήθεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψύχωσης;

Ψυχιατρική: Τα σημάδια ότι κάποιος πάσχει από ψύχωση

Ψύχωση: Πώς θα απαλλαγώ από τη σκέψη ότι όλοι είναι εναντίον μου;

Σχετικά άρθρα