Σκέφτομαι ότι έχω υποχρέωση να σκοτώσω κάποιον που αγαπώ: Έχω ψύχωση;

Στα 21 μου διαγνώστηκα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και παίρνω φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ψυχολογική υποστήριξη. Μια φορά τον μήνα επισκέπτομαι τον ψυχίατρο και κάθε εβδομάδα τον ψυχολόγο μου. Η πάθησή μου ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια.

Τα πρώτα ψυχαναγκαστικά σημάδια ξεκίνησαν όταν ήμουν δημοτικό. Επιδεινώθηκε απότομα η κατάσταση όταν ήμουν 13 και για 3 μήνες περίπου ήμουν σίγουρος ότι θα πάθω σχιζοφρένεια και ότι θα χάσω τον έλεγχο. Ταυτόχρονα είχα έντονο φόβο και κατάθλιψη.

Από τα 13 μου μέχρι τα 20 δεν παρουσίασα πρόβλημα. Ήμουν άριστος μαθητής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Είχα διακρίσεις σε μαθηματικούς διαγωνισμούς. Ύστερα έδωσα Πανελλήνιες και πέρασα στην Αθήνα στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.

Οι κοινωνικές μου σχέσεις όταν ήμουν μικρός ήταν πολύ δύσκολες αλλά κατά τη διάρκεια της εφηβείας έγινα πολύ κοινωνικός και τώρα έχω 2 καλούς φίλους. Ο ένας είναι από τη σχολή και ο άλλος από πολιτικό φορέα όπου είμαι μέλος. Σημειωτέον έχω και Σύνδρομο Asperger αλλά υψηλής λειτουργικότητας. Άλλα ενδιαφέροντά μου είναι (εκτός από τη σχολή μου), η πολιτική, οι ανθρώπινες σχέσεις και ο αθλητισμός με τον οποίο και ασχολούμαι.

Όμως παρά τη φαρμακευτική αγωγή που παίρνω, συνεχίζω κάπου κάπου να έχω φοβίες διότι με κατακλύζουν ιδεοληψίες. Είναι τόσο αλλόκοτες και φρικτές που πιθανολογώ ότι είμαι προ των πυλών της ψύχωσης. Μου έρχεται η ιδέα ότι θα αρχίσω να ακούω φωνές ή ότι θα πιστέψω ότι με καταδιώκουν τέρατα ή ότι έχω υποχρέωση να σκοτώσω κάποιον που αγαπώ.

Και βασανίζομαι φρικτά με αυτές τις ιδέες. Σαν βόμβα στο μυαλό μου είναι. Τα λέω φυσικά όλα στον ψυχίατρό μου και με βοηθάει πολύ η αγωγή που μου δίνει. Μπορώ να είμαι λειτουργικός στην καθημερινότητά μου. Βγαίνω με φίλους μου, πηγαίνω στη σχολή, διαβάζω και γυμνάζομαι.

Όταν με ανέλαβε, στην αρχή ήμουν πολύ χάλια. Είχα βαριά κατάθλιψη και με κυριαρχούσαν ιδεοληψίες. Αλλά μερικές φορές επιμένουν ακόμα. Η ερώτησή μου είναι αν ο φόβος μου μήπως πάθω ψύχωση είναι ρεαλιστικός ή όχι.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Ο φόβος σου δεν είναι καθόλου ρεαλιστικός! Πάσχεις από ιδεοληψίες που ανήκουν στην Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD). Οι σκέψεις αυτές, όσο επίμονες και παράξενες, δεν γίνονται πιστευτές από το ίδιο το άτομο και φυσικά δεν πρόκειται να τις εκτελέσει!

Σε καμία περίπτωση δεν χάνεται ο έλεγχος τις πραγματικότητας, αλλά ασφαλώς είναι πολύ ενοχλητικές. Επειδή ανήκουν στο ευρύτερο φάσμα των αγχωδών διαταραχών τείνουν να αυξηθούν σε ένταση και συχνότητα σε περιόδους με αυξημένες ψυχοκοινωνικές πιέσεις.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι χρήσιμη, καθώς και η ψυχοθεραπεία. Μια πρακτική συμβουλή είναι να διώχνεις από το μυαλό σου κάθε παράξενη σκέψη που αρχίζει με το «μήπως»!

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μισοφωνία: Πραγματική διαταραχή ή τυχαία συμπτώματα;

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Κάθε φορά που συναντώ αυτόν τον αριθμό ανεβάζω πυρετό

Ψυχαναγκαστικές ιδέες: Πώς μπορείς να απαλλαγείς από αυτό το βάσανο;

Χαλάνδρι: Το μοιραίο τηλεφώνημα, το σημείωμα του παιδοκτόνου και η σχέση των δύο γονέων

Μπορεί μια μητέρα να μην αγαπάει το παιδί της;

Σχετικά άρθρα