Συζυγικοί καβγάδες: Πότε το ζευγάρι οδηγείται στον χωρισμό;

Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με εμένα. Είμαι παντρεμένος με ένα παιδί ο οποίος τώρα θα μπει στα 3. Δυστυχώς οι καβγάδες με τη γυναίκα μου συνεχίζουν αμείωτα.

Θεωρεί ότι εγώ κακομαθαίνω το παιδί και θέλει να χωρίσουμε με την αιτιολογία ότι δεν την ακούω και ότι της βγάζω τον χειρότερο της εαυτό. Δεν ξέρω τι να κάνω…

Δεν θέλω να χάσω ούτε το μικρό ούτε εκείνη. Απλά για να μην μαλώνω, σιωπώ με αποτέλεσμα να κλείνομαι στον εαυτό μου… Σας παρακαλώ βοηθήστε με!

paidi mpampas agkalia2

Στο ερώτημα σας απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Νίκου

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Διαβάζοντας όσα περιγράφεις στο μήνυμα σου θέλω να σου πω ότι σχεδόν αντίστοιχη κατάσταση αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνδρες που βλέπω στο γραφείο μου. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση του κάθε άνδρα με τη σύζυγο και τα παιδιά του είναι ίδια με κάποιου άλλου.

Αυτό όμως που φαίνεται να μοιάζει σε όλο και περισσότερους παντρεμένους άνδρες είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των δυσκολιών και των εντάσεων που προκύπτουν στον έγγαμο βίο και την οικογενειακή ζωή.

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο τρόπος που μαθαίνει ένας άνθρωπος να διαχειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του είναι μέσα από τον τρόπο που αντιμετώπιζαν οι γονείς του τα δικά τους προβλήματα καθώς και από το σύστημα πεποιθήσεων τόσο της οικογένειας όσο και της κοινωνίας.

Οι σημερινοί σύζυγοι και μπαμπάδες επηρεάστηκαν από τους δικούς τους

Όσον αφορά τώρα στον άνδρα, αυτό που έμαθαν όταν ήταν παιδιά οι σημερινοί σύζυγοι και μπαμπάδες ήταν ότι «οι άνδρες δεν μιλούν πολύ», «οι άνδρες δεν κλαίνε», «αν μιλήσεις για τα συναισθήματα σου δεν είσαι άνδρας», «οι άνδρες οφείλουν να αντέχουν γιατί πρέπει να είναι οι δυνατοί» και άλλα πολλά κλισέ τέτοιου τύπου.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και προσθέτοντας και ένα πρότυπο πατέρα που νουθετήθηκε και νουθέτησε τον γιο του με τα ανωτέρω μπορούμε πολύ απλά να συμπεράνουμε τον τρόπο αντιμετώπισης των καθημερινών δυσκολιών από τον άνδρα καθώς και την επώδυνη θέση στην οποία βρίσκεται κάθε φορά.

Παρόλα αυτά, το ευχάριστο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν είναι απαραίτητο οι συγκεκριμένες πεποιθήσεις να γίνουν αποδεκτές. Πλέον μπορούν να αμφισβητηθούν από κάθε άνδρα που θέλει να πάψει να είναι έρμαιο των συμπεριφορών και πεποιθήσεων που είδε και άκουσε.

Θα βοηθούσε ένας σύμβουλος γάμου

Μέσα από τον πόνο και την στεναχώρια που βιώνει ένας άνδρας μπορεί να κάνει την ενδοσκόπηση του και με την κατάλληλη συναισθηματική υποστήριξη να αλλάξει συνειδητά όσα περιορίζουν την ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση.

Με βάση λοιπόν, τα παραπάνω, θα πρότεινα να μοιραστείς με την σύζυγο σου όσα ανέφερες στο μήνυμα σου προκειμένου να μάθει πως αισθάνεσαι σε σχέση με την οικογενειακή σας κατάσταση. Αν είναι δύσκολο να επικοινωνήσετε με αποτελεσματικό τρόπο ούτως ώστε να νιώσει ο καθένας σας ότι έχει «ακουστεί», τότε θεωρώ πως θα βοηθούσε να συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο γάμου ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας με ειδίκευση στην θεραπεία ζεύγους.

Νίκου Ιωάννης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Λεκτική κακοποίηση στην οικογένεια: Πόσο σκληρή είναι για ένα παιδί;

Ποιος ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια και πώς αυτός εξελίσσεται;

Πότε ένας μπαμπάς είναι απών και επιλέγει να λείπει συνέχεια;

Σχετικά άρθρα