Ο απαραίτητος οδηγός επιβίωσης για τις Πανελλήνιες! «Τι θα συμβεί αν αποτύχω;»

Το άγχος και ο κορωνοϊός επηρεάζουν τους υποψηφίους που ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλήνιες οι οποίες είναι προ των πυλών. Οι μαθητές θα λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις αφού το προηγούμενο διάστημα η προετοιμασία τους έγινε σε συνθήκες προστασίας λόγω της πανδημίας.

Από την ομάδα «Μαζί για το Παιδί»

Οι επιστήμονες της Συμβουλευτικής Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», οι οποίοι είναι από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των μαθητών και όπου όλο αυτό το διάστημα απαντούσαν σε ερωτήσεις και αγωνίες τους, έχουν συντάξει ένα κείμενο που απευθύνεται στα παιδιά και τα καλούν να κάνουν την υπέρβαση προκειμένου να ακολουθήσουν τη δική τους ξεχωριστή και ονειρική πορεία.

Ως έφηβοι, βρίσκεστε μερικά βήματα πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Εξετάσεις διαφορετικές από τα προηγούμενα χρόνια καθώς ήρθε να προστεθεί μια νέα συνθήκη, ο νέος ιός, μια δυσκολία που είναι αναμενόμενο να αυξάνει το επίπεδο άγχους και αγωνίας.

Τι θα συμβεί αν αποτύχω;

Κυριαρχεί η σκέψη ότι ολόκληρη η πορεία και η ζωή σας, εξαρτάται αποκλειστικά από αυτές τις εξετάσεις. Αυτή η σκέψη που μπορεί να έχει γίνει πολλές φορές μέσα στη σχολική χρονιά εξαντλητική, ανυπόφορη και αβάσταχτη, τώρα κορυφώνεται. Τι θα συμβεί αν αποτύχω; Θα απογοητεύσω τους γονείς μου, οι οποίοι πίστεψαν και επένδυσαν σε εμένα; Θα απογοητεύσω τους καθηγητές μου, οι οποίοι ήταν σίγουροι για την επιτυχία μου;

Έχετε σκεφθεί όμως πώς αισθάνεστε εσείς; Έχετε αναλογιστεί τι σημαίνουν για εσάς πραγματικά αυτές οι εξετάσεις; Έχετε σκεφθεί την προσπάθεια που έχετε καταβάλει στη διάρκεια της χρονιάς, καθώς επίσης και τα προηγούμενα χρόνια; Ποια είναι τα δικά σας όνειρα και επιθυμίες;

Ας μοιραστείτε τα δύσκολα συναισθήματά σας…

Όταν μοιράζεστε τα δύσκολα συναισθήματα με τους γονείς ή τους καθηγητές σας μπορεί να μην έχουν πάντα μια βοηθητική απάντηση για εσάς. Οι απαντήσεις μην αγχώνεστε ή μην ανησυχείτε δε φαίνεται να σας καθησυχάζουν. Μέσα σε όλες τις ανησυχίες και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί κατά τη διάρκεια της εφηβείας σας, έχετε να αντιμετωπίσετε ένα επιπλέον γεγονός.

Την άποψη ότι η επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις, αποτελεί ίσως καταλυτικό παράγοντα για την πορεία σας στη ζωή ως ενήλικες. Σκοπός είναι να εισαχθείτε σε μια καλή και καταξιωμένη σχολή, η οποία μετέπειτα θα σας προσφέρει κύρος, καλές απολαβές και θα σας εξασφαλίσει και την ευτυχία. Ναι μεν μπορεί να προσφέρει σημαντικά εφόδια, αλλά από την άλλη είναι αυτά αρκετά για όλους;

Κάντε την υπέρβαση και χαράξτε τη δική σας πορεία!

Αν δεν φανταστεί ο καθένας τον εαυτό του σε μια θέση, σε ένα επάγγελμα πώς μπορεί να προσπαθήσει για αυτό; Πώς μπορεί να το υπερασπιστεί; Μια ενδεχόμενη αποτυχία, δεν σημαίνει και δε πρέπει να μεταφραστεί σαν ακύρωση όλης της εξελικτικής σας πορείας και της προσπάθειάς σας μέχρι σήμερα. Το πραγματικό ταξίδι της ζωής τώρα ξεκινάει για εσάς.

Εσείς είστε αυτοί που θα υπερασπιστείτε τις επιλογές σας. Έχετε επομένως να διευρύνετε το πεδίο των επιλογών αυτών και να πολλαπλασιάσετε τις λύσεις σας. Έχετε να διαπραγματευτείτε και να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα. Δεδομένα, τα οποία μπορεί να μην σας βρίσκουν σύμφωνους ή να μη σας εκφράζουν.

Μέσα σε αυτή τη δυσκολία, εσείς καλείστε να κάνετε την υπέρβαση και να χαράξετε τη δική σας πορεία. Και όπως είχε πει και ο Πάμπλο Πικάσο: «Πάντα κάνω αυτό που δεν μπορώ να κάνω, με σκοπό να διαπιστώσω αν μπορώ να το κάνω».

Για να δείτε αναλυτικά όλο τον οδηγό, πατήστε εδώ.

Μαζί για το Παιδί
Πανελλαδική Γραμμή: 115 25
Αγίου Θωμά 14, Αμπελόκηποι
[email protected]
210 74 82 690
mazigiatopaidi.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άγχος εξετάσεων. Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς;

«Δίνω Πανελλήνιες και έχω πολύ άγχος! Τι να κάνω για να ηρεμήσω;»

Σχετικά άρθρα