Πόσο καιρό πρέπει υπάρχουν τα συμπτώματα για να διαγνωσθείς με παράνοια;

Η παρανοϊκή σχιζοφρένεια είναι ο συνηθέστερος τύπος σχιζοφρένειας. Η σχιζοφρένεια χαρακτηρίζεται ως χρόνια ψυχική διαταραχή, στην οποία το πρόσωπο χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα (ψύχωση).

Η σχιζοφρένεια χωρίζεται σε υποείδη, ανάλογα με την πρώτη διάγνωση συμπτωμάτων. Κύρια χαρακτηριστικά είναι οι σταθερές ψευδαισθήσεις, οι οποίες συνοδεύονται με παραισθήσεις, όπως για παράδειγμα η παρακουσία.

Μια χρόνια διαταραχή

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ αρνητικό βαθμό στην ποιότητα του ασθενή. Συγκεκριμένα, η παρανοϊκή σχιζοφρένεια, είναι και αυτή μια χρόνια διαταραχή, η οποία με την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να βελτιώσει αισθητά τον τρόπο ζωής των ατόμων που νοσούν.

Παρόλο που η παρανοϊκή σχιζοφρένεια χαρακτηρίζεται από παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, γνώρισμα της είναι η απουσία συγκεκριμένων συμπτωμάτων όπως ο μη οργανωμένος λόγος και κατατονική συμπεριφορά. Τα προαναφερθέντα συμπτώματα ανήκουν στη σειρά συμπτωμάτων της αποδιοργανωμένης σχιζοφρένειας.

Πόσο καιρό πρέπει να υπάρχουν συμπτώματα;

Για να γίνει η διάγνωση παρανοϊκής σχιζοφρένειας, το άτομο θα πρέπει να βιώνει τα συμπτώματα από έναν έως και έξι μήνες. Η διάρκεια βοηθά στον διαχωρισμό της σχιζοφρένειας από τη διπολική διαταραχή.

Η παρανοϊκή σχιζοφρένεια αναφέρεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, στην 4η Έκδοση, αλλά στην 5η έκδοση αφαιρέθηκε. Όσο για τη θεραπεία, εναλλάσσεται από ασθενή σε ασθενή. Και είναι περισσότερο ευεργετικό, να ελέγχονται όλα τα πιθανά συμπτώματα, για περισσότερο επιλογές θεραπείας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παράνοια, αυτά είναι τα σημάδια της: Πώς αντιμετωπίζεται;

Σκέφτομαι ότι έχω υποχρέωση να σκοτώσω κάποιον που αγαπώ: Έχω ψύχωση;

Ψυχιατρική: Τα σημάδια ότι κάποιος πάσχει από ψύχωση

Μπορεί κανείς να καταλάβει ότι ο διπλανός του έχει παράνοια;

Σχετικά άρθρα