Τραυματικές εμπειρίες: Από ποια προβλήματα ταλαιπωρούνται τα θύματα;

Έχει κλαπεί μεγάλο ποσό χρημάτων που είχα κρυμμένο στο δωμάτιο μου. Το ανακάλυψα πριν μερικές ημέρες και ξέσπασα σε κλάματα.

Ύστερα από παρότρυνση των δικών μου ανθρώπων, προσπάθησα κάπως να το αποδεχτώ και να το ξεχάσω σαν να μην συνέβη ποτέ, σαν να μην είχα ποτέ εκείνα τα χρήματα.

Δεν μπορώ να φάω και να κοιμηθώ

Έκανα καταγγελία στην αστυνομία, χωρίς πολλές ελπίδες μιας και μού είπαν πως είναι δύσκολο να βρεθεί οτιδήποτε. Πιστεύω πως ξέρω ποιος τα έκλεψε αλλά δεν έχω αποδείξεις και η αστυνομία δεν θα κάνει τίποτα παραπάνω.

Τώρα εκτός του ότι νιώθω μια συνεχή θλίψη και απέραντο θυμό, θυμό τόσο για τον εαυτό μου, όσο και για αυτούς που φταίνε, δεν μπορώ να φάω, να κοιμηθώ και γενικά ούτε να πάω στη δουλειά μου. Τι μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα; Να το αγνοήσω σαν να μην συνέβη ποτέ;

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Σίγουρα υπάρχουν αρνητικές στιγμές και δυσκολίες στη ζωή μας και είναι σημαντικό να τις αποδεχόμαστε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο και σας στενοχωρεί αρκετά, καθώς χάσατε μεγάλο ποσό, αλλά αυτό προσπαθήστε να μην επηρεάσει την καθημερινότητα σας τόσο έντονα.

Αποδεχθείτε το συναίσθημα της στενοχώριας και εκφράστε το, αλλά συνειδητοποιείστε ότι πρόκειται για υλικό αγαθό, σημαντικό δεν, αλλά τόσο όσο να πλήττεται η ψυχική σας υγεία; Εφόσον έχετε ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται σε περίπτωση κλοπής και έχετε προσπαθήσει, προχωρήστε στη ζωή σας.

Θυμώνουμε γιατί κινδυνεύουμε

Όσον αφορά στο άτομο που υποπτεύεστε, θα πρέπει να είστε αρκετά σίγουρη για να μιλήσετε και να τον κατηγορήσετε για μια τέτοια συμπεριφορά. Σκεφτείτε αν είχε όντως κίνητρα να προβεί σε μια τέτοια πράξη ή αν η σκέψη σας προκύπτει από την ανάγκη σας να βρείτε τον ένοχο και κατ’ επέκταση τα χρήματα.

Κατανοώ τον θυμό σας για ό,τι συνέβη, καθώς είναι ένα έντονο συναίσθημα και αποτελεί σημάδι ότι τα όρια ενός ατόμου έχουν παραβιαστεί, δείχνει την ανάγκη για αλλαγή και αποτελεί μια ευκαιρία να δημιουργήσει την ώθηση στο άτομο, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Το κίνητρο του θυμού είναι η αίσθηση του κινδύνου.

Είστε σε θέση να το αντιμετωπίσετε;

Η αίσθηση αυτή δεν προέρχεται τόσο από την απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας, όσο από μια συμβολική απειλή της αυτοεκτίμησης ή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Σκεφτείτε, μήπως η διάθεση σας είναι αποτέλεσμα ενός άλλου θέματος που σας απασχολεί, στο οποίο αντιδράτε αμυντικά και δεν είστε σε θέση ακόμα να το αντιμετωπίσετε.

Σε καθετί που συμβαίνει στη ζωή μας έχουμε την επιλογή να το αφήσουμε να μας προσδιορίσει ή να μας ενδυναμώσει. Καθοριστικό ρόλο σε κάθε κατάσταση παίζει ο τρόπος που επιλέγουμε να αντιδράσουμε και να τη διαχειριστούμε.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γίνεται μια ασθένεια να προκαλέσει μετατραυματικό στρες;

Μετατραυματικό άγχος ύστερα από ένα πρόβλημα υγείας: Πώς αντιμετωπίζεται;

Μπορεί μια σεξουαλική φαντασίωση να μετατραπεί σε εμμονή;

Σχετικά άρθρα