«Η κολλητή μου θύμωσε και δεν μου μιλάει! Πώς να το χειριστώ;»

Προχθές μιλούσα σε κλήση με τις δύο κολλητές μου όταν ξαφνικά η μια βγήκε απότομα και η αλήθεια είναι πως αυτό δεν το συνηθίζει. Μετά από λίγο της στείλαμε μηνύματα μα δεν απάντησε. Την πήραμε και στο τηλέφωνο αλλά δεν το σήκωσε.

Έχουν περάσει 2 ημέρες και δεν μας έχει μιλήσει καθόλου. Συνήθως αυτό το κάνει όταν θυμώνει αν και η αλήθεια είναι πως θυμώνει πολύ εύκολα και δεν τολμάμε να πούμε ούτε αυτά που νιώθουμε γιατί τα παίρνει ως κακά σχόλια. Να την αγνοήσω; Πώς να το χειριστώ;

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Η δυσκολία διαχείρισης του θυμού σχετίζεται με το ίδιο το άτομο και όχι με ποιον έχει απέναντι του. Έχει σημασία τι νόημα αποδίδεται σε κάθε συναίσθημα. Για παράδειγμα, η σημασία του θυμού είναι να προειδοποιήσει ότι τα όρια ενός ατόμου έχουν παραβιαστεί, δείχνει την ανάγκη για αλλαγή και αποτελεί μια ευκαιρία να δημιουργήσει την ώθηση στο άτομο, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Το κίνητρο του θυμού είναι η αίσθηση του κινδύνου. Η αίσθηση αυτή δεν προέρχεται τόσο από την απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας, όσο από μια συμβολική απειλή της αυτοεκτίμησης ή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Ένα κύμα έντονων συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει το άτομο στην αίσθηση του αβοήθητου. Υπάρχουν όμως τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ο εαυτός μας να αισθάνεται ό,τι έχει ανάγκη

Αρχικά, είναι βασικό να δίνουμε την άδεια στον εαυτό να αισθανθεί πραγματικά ό,τι έχει ανάγκη και να μην υπάρχει απαγόρευση. Πάνω από όλα, είναι σημαντική η αποδοχή του εαυτού και των συναισθημάτων, αντί να καταπολεμούνται τα έντονα συναισθήματα. Όταν δίνεται χρόνο στα συναισθήματά, έχουν την τάση συρρίκνωσης και εξασθένησης, ενώ μπορεί να υπάρχει η αντίθετη σκέψη.

Επίσης, είναι βασικό τι αντιδράσεις αναμένει το άτομο, αν εκφράσει το λόγο που έχει θυμώσει. Είναι πιθανό να αναπτύσσονται συναισθήματα φόβου μήπως προκύψουν έντονες αντιδράσεις με κίνδυνο την απόρριψη ή την εγκατάλειψη. Για να προστατεύσει, λοιπόν τον εαυτό του, προτιμά να περιορίζει την εγγύτητα σε τέτοιες στιγμές.

Ψυχραιμία και ειλικρίνεια είναι τα βασικά

Έτσι, η ειλικρινής επικοινωνία και η αναθεώρηση σκέψεων και μοτίβων μπορεί να βοηθήσει τη φίλη σας να κατανοήσει, ποιες πλευρές βλέπει διαστρεβλωμένες και ότι υπάρχει το περιθώριο έκφρασης χωρίς τις επιπτώσεις που φοβάται.

Από πλευράς σας είναι σημαντική η ψυχραιμία και η πραγματική θέληση να κατανοήσετε το πώς σκέφτεται και τη δική της οπτική για να μπορέσει να εκφραστεί. Το βασικό όμως είναι η ίδια να κατανοήσει την κατάσταση για να μπορέσει να τη διαχειριστεί.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 5 χαρακτηριστικά της αληθινής φιλίας! Μπορεί να κρατήσει και μια ζωή!

Γυναικεία φιλία vs ανδρική φιλία! Ομοιότητες και διαφορές

«Ένας φίλος μου έχει προβλήματα στον γάμο του… Πώς να τον βοηθήσω;»

Σχετικά άρθρα