Χωρισμός στην οικογένεια: Ποιος έχει τον κύριο λόγο στην ανατροφή του παιδιού;

Αποφάσισα να χωρίσω με τον άντρα μου και επειδή είμαστε εργαζόμενοι και οι δύο, αποφασίσαμε να ζούμε χωριστά και όταν θα εργάζεται ο ένας από τους δύο θα κρατάει το παιδί.

Το πρόβλημα μου είναι ότι σε αυτή μου την απόφαση βρίσκομαι αντιμέτωπη με τους γονείς μου οι οποίοι αρνούνται να τη δεχτούν διότι εγώ θα ζω στην Αθήνα όπως τα τελευταία 15 χρόνια και θέλουν να πάω κοντά τους στην Καλαμάτα.

Με φοβίζουν

Δεν θέλω και η αντίδραση τους είναι να με φοβίζουν ότι αν δεν κάνω αυτό που μου λένε, θα το μετανιώσω. Το παιδί είναι 4 χρόνων. Και αυτή τη στιγμή θα βιώσει έναν χωρισμό, μια αλλαγή οικίας λόγω μετακόμισης και αλλαγή σχολείου.

Είναι κακό που θέλω να είναι κοντά στον πατέρα του; Ζητώ τη γνώμη σας σχετικά με τους γονείς μου οι οποίοι νιώθω ότι μου ασκούν ψυχολογική πίεση απίστευτη.

veres

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Ο χωρισμός σε μια οικογένεια είναι συχνό φαινόμενο με επιπτώσεις σε όλα τα μέλη της. Ωστόσο πρέπει να ξεχωρίσουμε το νομικό διαζύγιο από το συναισθηματικό, το οποίο είναι πιο επίπονο και δύσκολο. Βλέπουμε ζευγάρια που μένουν μαζί και τσακώνονται συχνά και κάποια άλλα ενώ παίρνουν διαζύγιο δεν χωρίζουν ποτέ συναισθηματικά.

Στην πρώτη περίπτωση για τα παιδιά η κατάσταση συνεπάγεται επιπρόσθετη αναστάτωση δηλαδή επωμίζονται τα μειονεκτήματα ενός χωρισμού χωρίς τα πλεονεκτήματα. Επομένως όταν παρίσταται ανάγκη είναι προτιμότερο οι γονείς να καταφεύγουν στη λύση του διαζυγίου. Στην περίπτωσή σας αντιλαμβάνομαι ότι η απόφαση χωρισμού  είναι από κοινού, οπότε υπάρχει συνεννόηση και θέληση να επιλύσετε κάθε πρόβλημα.

Οι γονείς να είναι ενωμένοι

Είναι πολύ σημαντικό  για την ψυχολογία του παιδιού να είναι οι γονείς ενωμένοι και μαζί σε κάθε απόφαση. Το παιδί ισορροπεί καλύτερα ,  αποδέχεται και προσαρμόζεται καλύτερα στις νέες συνθήκες. Ως μαμά έχεις τον πρώτο ρόλο στη διαπαιδαγώγησή του. Οπότε κανείς δεν μπορεί να σου υποδείξει τι θα κάνεις. Αν κρίνετε ότι το παιδί σας θα είναι καλύτερα αν ζει κοντά στον πατέρα του, να μείνετε στην Αθήνα.

Αναμφισβήτητα το παιδί χρειάζεται τον ρόλο του πατέρα παρόντα στην ανατροφή του , ειδικά στην ηλικία που βρίσκεται καθότι είναι κρίσιμη για την συναισθηματική του ανάπτυξη. Οι παππούδες παίζουν δευτερεύοντα ρόλο.  Συζήτησέ το με τον τέως σύζυγό σου και βρείτε από κοινού την καλύτερη λύση για το παιδί. Η αλλαγή σπιτιού, σχολείου θα φέρει μια σύγχυση στη ψυχολογία του παιδιού σε κάθε περίπτωση όμως ξέροντας και βλέποντας και τους δυο γονείς το παιδί νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χωρισμός από την πρώτη σοβαρή σχέση: Πώς τον ξεπερνάς;

Χωρισμός: Γιατί όταν τελειώνει μια σχέση περνάμε ένα είδος πένθους;

Χωρισμός από τον παιδικό έρωτα: «Θέλει να ζήσει τη ζωή του»

Σχετικά άρθρα