Γέννησα αλλά το μωρό με «πνίγει» γιατί έχασα τη μητέρα μου: Τι να κάνω;

Πριν από ένα μήνα έχασα τη μαμά μου ξαφνικά και πριν από λίγες ημέρες γέννησα το δεύτερο μωρό μου. Καταλαβαίνω ότι δεν είμαι καλά και κλαίω συνέχεια.

Δεν θέλω το μωρό γιατί νιώθω ότι με «πνίγει». Σκέφτομαι τη μαμά μου συνέχεια και να τονίσω πως είχα χάσει και τον μπαμπά μου στα 22 μου.

Μου πήρε χρόνια για να συνέλθω και τότε είχα τη μαμά μου για στήριγμα. Τώρα, όμως, νιώθω εντελώς μόνη μου. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα σας απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Νίκου

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Η εγκυμοσύνη θεωρητικά είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους στη ζωή μίας γυναίκας και στην εξέλιξη του ζευγαριού, όπως άλλωστε και η λοχεία όπου η οικογένεια βρίσκεται σε ένα πρώτο διάστημα προσαρμογής με την έλευση του καινούριου μέλους στην καθημερινότητα της οικογένειας.

Η ζωή όμως είναι απρόβλεπτη και κάποιες φορές δυσάρεστα γεγονότα όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να συμβεί σε μία από αυτές τις σημαντικές περιόδους στη ζωή μίας γυναίκας. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι περισσότεροι από τον περίγυρο ωθούν την εγκυμονούσα ή τη λεχώνα να εστιάσει στο παιδί που έρχεται ή που έχει έρθει και όχι στο πένθος που πιθανόν βιώνουν.

lupi

Βίωσε όλα τα συναισθήματά σου

Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η γυναίκα να βιώσει τα συναισθήματα τα οποία συνδέονται με την απώλεια, καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια απώθησης του πένθους είναι βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα επιβλαβής τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί.

Ακόμη, συχνά προτείνεται οι γυναίκες που βρίσκονται σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της ημέρας στην έκφραση του πένθους και της θλίψης τους.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσει και να αφιερώσει χρόνο ώστε να επεξεργαστεί το πένθος, χωρίς να γενικεύεται η θλίψη σε όλες τις πτυχές της εγκυμοσύνης ή της λοχείας αλλά και να αισθάνεται ότι δεν καταπιέζεται ως προς την έκφραση των κυρίαρχων εκείνη τη στιγμή αρνητικών συναισθημάτων.

Έτσι θα αντιμετωπίσεις το πένθος αποτελεσματικά

Φυσικά, το σημείο της έκφρασης του πένθους είναι το πιο σημαντικό. Εδώ πρέπει να τονισθεί πως η εγκυμονούσα ή λεχώνα θα υιοθετήσει εκείνες τις στρατηγικές και συμπεριφορές που εκφράζουν καλύτερα τα συναισθήματά της, χωρίς να παγιδεύεται σε αχρείαστες κοινωνικές επιταγές και ιδεοληψίες που για κάποιους μπορεί να φαίνονται ουσιαστικές ενώ για άλλους πιεστικές.

Εάν για παράδειγμα η μουσική βοηθά στην έκφραση του πόνου και της θλίψης για τη γυναίκα εκείνη, δεν θα πρέπει να καταπιέζει αυτή της την επιθυμία στην βάση στερεοτύπων που απαγορεύουν τις πρώτες μέρες το άνοιγμα της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου.

gunaika-ksaplomeni-lupimeni

Επίσης, συχνά ο περίγυρος θα αρχίσει να γίνεται πιεστικός, μέσα από σχόλια και αδιάκριτες ερωτήσεις που επιβαρύνουν τον πόνο που ενέχει η ίδια η απώλεια. Καλό είναι λοιπόν σε αυτές τις περιόδους να βρίσκεται η γυναίκα με άτομα με τα οποία αισθάνεται ασφάλεια, ενώ οι συζητήσεις γύρω από την απώλεια και το πένθος δεν πρέπει να θεωρούνται μία συνεχής υποχρέωση και θα πρέπει να γίνονται μετά από πρωτοβουλίες της ίδιας.

Πότε πρέπει κανείς να δει έναν ειδικό;

Ακόμη, με βάση τα παραπάνω θα πρότεινα να ασχολείσαι γενικά με τις απόψεις και εκτιμήσεις των ανθρώπων που είναι σημαντικοί για εσένα και η γνώμη τους κινείται από το δικό σου καλό. Έτσι δεν ασχολείσαι ούτε δαπανάς χρόνο και ενέργεια για το πώς σε βλέπουν άτομα που τρέφονται από τον αρνητικό σχολιασμό των άλλων ή που ξεπερνούν την δική τους καθημερινότητα εστιάζοντας στις δυσκολίες και αντιδράσεις των άλλων.

Γενικά, καλό είναι να γνωρίζεις ότι το πένθος είναι μία διαδικασία η οποία περνά από συγκεκριμένα στάδια και χρειάζεται χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί ένα άτομο στην απώλεια και να την διαχειριστεί ολοκληρωμένα. Τέλος το παρατεταμένο πένθος και η σημαντική πτώση σε οποιοδήποτε επίπεδο της λειτουργικότητας του ατόμου, όπως η επαγγελματική ζωή ή οι κοινωνικές σχέσεις είναι σημάδια πιθανής ή υπαρκτής ψυχοπαθολογίας και θα πρέπει να λειτουργούν ως «καμπανάκι» για την αναγκαιότητα αναζήτησης βοήθειας από ειδικό.

Νίκου Ιωάννης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Απώλεια συντρόφου: Όταν βρίσκουμε «καταφύγιο» στις αναμνήσεις

Ο θάνατος αγαπημένων προσώπων: Τα 5 στάδια πένθους που ΟΛΟΙ περνάμε

Σχετικά άρθρα