Είμαστε σε διαδικασίες διαζυγίου: Ο γιος μου αδιαφορεί για μένα και πληγώνομαι

Ο γιος μου είναι 4,5 χρόνων και με το σύζυγό μου είμαστε στις διαδικασίες διαζυγίου. Μέσα στο σπίτι το παιδί βλέπει ότι έχουμε απομακρυνθεί και αδιαφορεί για μένα. Μιμείται ακριβώς τη συμπεριφορά του πατέρα του προς εμένα. Μια λέξη  «αδιαφορία».

Με πονάει όλο αυτό και ενώ του δείχνω όλη μου την αγάπη και το ενδιαφέρον πέφτω πάνω στην αδιαφορία του ίδιου μου του παιδιού. Πλέον δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν με βοηθούσατε.

Πώς λοιπόν να αντιμετωπίσω την αδιαφορία του παιδιού μου προς εμένα που μιμείται τον πατέρα του, ο οποίος συμπεριφέρεται έτσι λόγω του ότι παίρνουμε διαζύγιο; Σας ευχαριστώ πολύ.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Αγγελική Καβαλλιεράτου, Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η αλήθεια είναι πως ενδέχεται και ο γιος σας να είναι επηρεασμένος από αυτή την περίοδο και η στάση του να μην αφορά “αδιαφορία” όπως την εννοούμε εμείς οι ενήλικες αλλά ίσως μία απόσταση λόγω της συναισθηματικής δυσκολίας που μπορεί και εκείνος να λαμβάνει από το περιβάλλον. Αρχικά, θα σας πρότεινα να δώσετε λίγο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να βρεθούν κάποιες λύσεις και αλλαγές ως προς το περιβάλλον και τις συνθήκες διαβίωσής σας ως οικογένεια.

Έπειτα, μπορείτε να διαθέσετε προσωπικό χρόνο που θα έχετε με τον γιο σας, χωρίς υπερβολές όμως, κάνοντας πράγματα ανάλαφρα που μπορεί να ευχαριστούν και σας αλλά και εκείνον, δίνοντας μία πιο ανάλαφρη νότα σε κάποιες στιγμές στην καθημερινότητά σας, με χαλάρωση και παιχνίδι περνώντας παράλληλα χρόνο μαζί.

Αυτή διαδικασία θα βοηθήσει ώστε το παιδί σας να είναι πιο χαλαρό κάποιες από αυτές τις στιγμές και για να μπορέσει σταδιακά μόνο του να εκφράσει κάποιες τυχόν δυσκολίες που μπορεί να το απασχολούν. Δίνοντας αυτό το χρόνο σε εκείνον προσπαθείτε κι εσείς να ανιχνεύσετε κάποια πράγματα που τυχόν μπορεί να τον έχουν επηρεάσει. Όταν βρείτε την αιτία της αλλαγής αυτής της συμπεριφοράς και τι δηλαδή προβληματίζει τον ίδιο και έχει αυτή τη στάση, τότε θα μπορέσετε και πιο αποτελεσματικά να το διαχειριστείτε.

Αρκεί να έρθετε πιο κοντά στην αιτία που του δημιουργεί αυτή τη στάση.

Τα παιδιά όταν αλλάζουν μια συμπεριφορά δεν είναι μόνο μέσω μίμησης αλλά και κάποιων δικών τους δυσκολιών που το κάθε παιδί τις εκφράζει με διαφορετικό τρόπο (απόσυρση, απομάκρυνση, θυμός, επιθετικότητα κλπ).

Εάν δείτε πως με αυτόν τον χρόνο που θα έχετε μαζί και περνώντας όμορφες δημιουργικές στιγμές με το παιδί σας, οι συμπεριφορές αυτές κλιμακώνονται ή συνεχίζονται τότε θα ήταν προτιμότερο να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχολόγο ώστε να δείτε πιο συγκεκριμένα τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά του παιδιού σας και να μπορέσετε να την διαχειριστείτε κατάλληλα.

Σας ευχαριστώ πολύ, για ό,τι θελήσετε θα είμαι και πάλι στη διάθεσή σας.

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc

Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc

Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων

www.aggelikikavallieratou.gr | 6983433267

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διαζύγιο και δεύτερος γάμος: Τι διλήμματα μπορεί να προκαλέσει στο έφηβο παιδί σου;

Διαζύγιο: «Δεν θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν με χωρισμένους γονείς»

Παιδιά και διαζύγιο: Μη χωρίσετε αν έχετε παιδιά 7-14 ετών!

Αποφασίσαμε να πάρουμε διαζύγιο. Πώς να το πούμε στο παιδί;

 

 

Σχετικά άρθρα