Έχω βαρεθεί να φωνάζω στα παιδιά μου! Πώς θα τα πείσω για τα βασικά;

Σας στέλνω γιατί έχω βαρεθεί να φωνάζω στα παιδιά μου! Είναι αγόρια ηλικίας 4 και 6 ετών. Χάνω την ψυχραιμία μου με το παραμικρό και φτάνω να βγαίνω εκτός εαυτού. Αναγνωρίζω ότι είναι λάθος αλλά υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές τους που μου πυροδοτούν αυτή την αντίδραση και νιώθω ότι εκείνη την ώρα δεν μπορώ να το ελέγξω.

Δεν ξέρω το μπορώ να κάνω για να με ακούσουν σε κάποια βασικά πράγματα όπως στο ότι τώρα είναι η ώρα του ύπνου! Δεν γίνεται να το εξηγώ κάθε μέρα γιατί πρέπει να κοιμηθούν! Με κουράζει ψυχολογικά να λέω τα ίδια και τα ίδια και να είναι σαν να μην τα είπα ποτέ…

Όπως επίσης να μην χτυπιούνται να μη μιλάνε άσχημα και χίλια αλλά δυο…

Νιώθω τύψεις αλλά δεν μπορώ να αντιδράσω αλλιώς εκείνες τις στιγμές!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Αγγελική Καβαλλιεράτου, Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για το μήνυμα σας!

Πράγματι είναι δύσκολες αυτές  οι συμπεριφορές  που περιγράφετε και ως προς διαχείριση αλλά και ως προς τα συναισθήματα που μας ανακινούνται όταν βλέπουμε τα παιδιά μας να μην μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτά που τους λέμε.

mana paidi ataksies

Η επιβράβευση όταν τηρούν τους κανόνες

Θα σας πρότεινα όταν είναι και τα δύο σας παιδιά μαζί σε μία ήσυχη στιγμή, να κάνετε μία σύντομη συζήτηση και να τους παρουσιάσετε δύο ή τρεις κανόνες (για αρχή)  που θα θέλατε να τηρούν και να ορίσετε μαζί ποια θα είναι η επιβράβευση όταν τους τηρούν, κάτι δηλαδή που τους αρέσει και θα ήθελαν να κερδίσουν, ενώ παράλληλα ποια θα είναι η συνέπεια όταν αυτοί δεν τηρούνται.

Προσοχή! Η επιβράβευση δεν αφορά δώρα ή χρηματικά ποσά!

Ως επιβράβευση όταν έχουν διατηρήσει μία συμπεριφορά όλη την εβδομάδα ή για αρχή τουλάχιστον τις περισσότερες μέρες, θα μπορούσε να είναι το Σάββατο να πάτε στις αγαπημένες τους κούνιες ή να κάνετε μία δραστηριότητα που τους αρέσει, προσοχή η επιβράβευση δεν αφορά δώρα ή οτιδήποτε χρηματικό ως προς τα παιδιά.

antidrastiko paidi goneis

Ποιες οι συνέπειες μη τήρησης των κανόνων;

Επιπλέον, ως συνέπεια θα μπορούσατε να ορίσετε τον περιορισμό κάποιων πραγμάτων που τους αρέσει να απολαμβάνουν, για παράδειγμα εάν μέσα στην ημέρα δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτούς τους κανόνες, το βράδυ ενώ θα έβλεπαν το αγαπημένο του παιδικό για μισή ώρα, θα το στερηθούν.

Να τηρείτε όσα λέτε!

Προσοχή όμως, αυτή η διαδικασία χρειάζεται να την τηρείτε και εσείς και να είστε συνεπής σε αυτή, ενώ παράλληλα τα παιδιά θα προσαρμοστούν σε αυτή δίνοντας χρόνο και επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία σε καθημερινή βάση.

Δώστε κίνητρα στα παιδιά

Ξεκινήστε αυτή τη διαδικασία βάζοντας ένα χαρτί στο οποίο θα αναγράφονται οι κανόνες αλλά και οι μέρες της εβδομάδας και συμπληρώστε με ένα μαρκαδόρο κάτω από την κάθε ημέρα εάν αυτοί τηρήθηκαν ή αντίστοιχα όχι.

Αυτή διαδικασία δίνει συνήθως κίνητρο στα παιδιά και τα βοηθά να έχουν συγκεκριμένους στόχους για να ακολουθηθούν με αυτούς τους κανόνες που θεωρούμε εμείς σημαντικούς.

Εάν παρόλα αυτά και μετά από αυτή τη διαδικασία, ακόμη  δυσκολεύεστε και εσείς αλλά και τα παιδιά σας δεν μπορούν να προσαρμοστούν θα σας πρότεινα να κάνετε κάποια συμβουλευτική με έναν ψυχολόγο για να δείτε πιο αναλυτικά κάποια πράγματα για τα παιδιά σας και τις συμπεριφορές αυτές, αλλά και στο πως μπορείτε εσείς να τα διαχειριστείτε.

Σας ευχαριστώ πολύ, για ό,τι θελήσετε θα είμαι και πάλι στη διάθεσή σας.

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc

Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc

Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων

www.aggelikikavallieratou.gr | 6983433267

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδί και όρια: «Χτυπάει και δαγκώνει όταν δεν του κάνω τα χατίρια»!

Φωνές και ξεσπάσματα θυμού: Πώς να βάλω όρια στο παιδί μου;

Κανόνες και όρια: Πόσο δύσκολο είναι να… εκπαιδεύσετε το παιδί σας;

 

Σχετικά άρθρα