Σεξουαλική αγωγή: Τα 2 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να προετοιμάσεις τα παιδιά σου

Έχω μια κόρη 8 ετών και ένα μωρό 3 ετών. Η μεγαλύτερη κόρη μου με είχε ρωτήσει όταν ήταν 5 ετών πως μπήκε στην κοιλιά μου και της είχα απαντήσει ότι όταν ο μπαμπάς και η μαμά αγαπούν ο ένας τον άλλο κάνουν αγκαλιά και με τη βοήθεια του Θεού, μπαίνει το μωρό στην κοιλιά της μαμάς όπου μεγαλώνει σιγά – σιγά και μετά γεννιέται.

Ήθελα να ρωτήσω επειδή από τότε δεν με έχει ξαναρωτήσει κάτι ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να της πω κάποια πράγματα για την έμμηνο ρύση, τη σεξουαλική επαφή πιο αναλυτικά και με ποιο τρόπο ώστε να μην την τρομάξω.

Επίσης, το μωρό μου που είναι 3 ετών έχω παρατηρήσει ότι πιάνει όταν τη βγάζω από το μπάνιο και πριν τη σκουπίσω την κλειτορίδα της και γελάει. Είναι φυσιολογικό; Το ίδιο κάνει και η μεγάλη κόρη μου και όταν τη ρώτησα, μου απάντησε ότι έχει πλάκα και της αρέσει. Είναι φυσιολογικό; Να αδιαφορήσω ή να της πω κάτι;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Αγγελική Καβαλλιεράτου, Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σας. Θα πρότεινα να βρείτε και κάποια παιδικά βιβλία – παραμύθια που να αναφέρονται σε αυτά τα θέματα και έχουν έναν πιο ενημερωτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο που μπορούν να περάσουν σε μια παιδική ηλικία.

Έπειτα να ενθαρρύνετε και τα δυο παιδιά σας να μπορούν να έρθουν να σας μιλήσουν και σε εσάς αλλά και στον μπαμπά τους για ότι τους απασχολήσει ή αν θέλουν να ρωτήσουν κάτι. Τέλος, απαντώντας και στη δική σας αγωνία είναι σημαντικό να σας αναφέρω πως σε αυτές τις ηλικίες δεν υπάρχει η συνείδηση γύρω από αυτά τα θέματα όπως σε έναν ενήλικα και ένα πείραγμα. Έχει πιο αθώο χαρακτήρα.

Σίγουρα μια ψύχραιμη αντίδραση και χωρίς αγωνία θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο να αισθανθούν τα παιδιά πως δεν είναι κάτι κακό κάτι που βλέπουν σε μια τόσο μικρή ηλικία αθώα και ως παιχνίδι. Για οτιδήποτε επιπλέον θελήσετε θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας, καθώς είναι σημαντικό για ότι σας προβληματίζει ή σας ανησυχεί να πάρετε τη γνώμη κάποιου ειδικού σε ένα επίπεδο συμβουλευτικής.

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων
www.aggelikikavallieratou.gr | 6983433267

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εγώ είμαι η γυναίκα του, εσύ η μητέρα του: Ο ρόλος των δύο γυναικών

Γίνεται μια μητέρα να θέλει να… ξεφορτωθεί το παιδί της;

Η μόνη λύση όταν ο γιος γίνεται επιθετικός και χτυπά τη μητέρα

Σχετικά άρθρα