Από τον φόβο του θανάτου, στο νόημα της ζωής: Υπάρχει κάτι μετά;

Τον τελευταίο καιρό έχω πολύ έντονη την ιδέα του θανάτου. Σκέφτομαι συνέχεια τι θα γίνει αν πεθάνω εγώ ή κάποιος δικός μου ή τι υπάρχει μετά τον θάνατο και με πιάνει άγχος και πανικός.

Από χτες που το σκέφτομαι, με πιάνει και έντονος πόνος στο στομάχι. Το είχα πει στους γονείς μου στην αρχή αλλά δεν θέλω να τους ανησυχώ. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Αγαπητή αναγνώστρια,

Θα ήθελα αρχικά να σου πω ότι ο φόβος για τον θάνατο είναι κάτι φυσιολογικό που περνάει κατά διαστήματα από το μυαλό όλων των ανθρώπων. Απλά στους περισσότερους ανθρώπους είναι μια σκέψη που έρχεται και παρέρχεται χωρίς να εμποδίζει την καθημερινότητα τους.

Σίγουρα βρίσκεσαι και σε μια ηλικία μεταφυσικών αναζητήσεων και υπαρξιακών ερωτημάτων που μεγεθύνουν αυτές σου τις ανησυχίες. Αυτή είναι η μια και ίσως λίγο πιο επιφανειακή προσέγγιση. Αναρωτιέμαι αν έχει συμβεί κάτι στη ζωή σου το τελευταίο διάστημα που σε έχει κάνει να σκέφτεσαι συνεχώς τον θάνατο.

Σε αγχώνει μόνο η ιδέα του θανάτου ή υπάρχουν και άλλα πράγματα;

Έχει υπάρξει κάποια τραυματική εμπειρία ή κάποιο άλλο ψυχοπιεστικό γεγονός; Τις περισσότερες φορές, για να μπορέσουμε να βρούμε τη λύση σε ένα πρόβλημα, θα πρέπει να ανακαλύψουμε την αιτία του και τότε θα έχουμε καλύψει τη μισή διαδρομή προς την επίλυση.

Τα συμπτώματα που μου περιγράφεις ταιριάζουν με κάποιας μορφής εκδήλωση άγχους. Σε αγχώνει μόνο η ιδέα του θανάτου ή υπάρχουν και άλλα πράγματα στην καθημερινότητα σου που σε κάνουν να αγχώνεσαι; Ουσιαστικά αν κάτσεις να το σκεφτείς έχεις βάλει τον εαυτό σου σε έναν φαύλο κύκλο άγχους που καλείσαι να τον σπάσεις ώστε να μπορέσεις και πάλι να αναπνεύσεις.

Ουσιαστικά κάνεις μια σκέψη του τύπου «θα πεθάνω», «κάποιος δικός μου θα πάθει κάτι κακό». Αυτή η σκέψη σου δημιουργεί συναισθήματα άγχους και φόβου με συνέπεια να πανικοβάλλεσαι και αυτός ο πανικός σου δημιουργεί και σωματικά συμπτώματα, κάτι που επιβεβαιώνει τη σκέψη σου ότι κάτι μάλλον δεν πάει καλά. Σχηματικά κάπως έτσι είναι η κατάσταση.

Η ζωή είναι εδώ και μάς αξίζει να τη ζήσουμε

Το ότι έκανες μια αρχή να μιλήσεις στους δικούς σου είναι θετικό και αφού τους αγαπάς και του εμπιστεύεσαι. Νομίζω πως μπορείς να βρεις στήριξη σε εκείνους, οπότε μην διστάζεις να τους επικοινωνείς όσα σε προβληματίζουν. Από εκεί και πέρα ίσως και η βοήθεια ενός ειδικού να ήταν χρήσιμη. Καθώς σε συνεργασία, θα μπορούσατε να βρείτε, όπως ανέφερα παραπάνω, τη «ρίζα» του προβλήματος.

Θα σου παρουσίαζε κάποιες ασκήσεις μείωσης του άγχους αλλά και θα αμφισβητούσατε μαζί τον ρεαλισμό των πεποιθήσεων και των φόβων σου. Σίγουρα κάποια στιγμή για όλους τους ανθρώπους έρχεται και το τέλος, αλλά μέχρι να έρθει αυτό το τέλος η ζωή είναι εδώ και μάς αξίζει να τη ζήσουμε και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας. Η μεγαλύτερη απάντηση στον φόβο του θανάτου,είναι η προσδοκία των ονείρων.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail:[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αυτό πρέπει να κάνεις για να αντιμετωπίσεις φοβίες και άγχος

Παιδική θνησιμότητα: Η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών

Άγχος και σχολική επίδοση: Οι 3 παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στο παιδί

Ο «χρυσός» οδηγός για όσους διαβάζουν μα δεν μπορούν να συγκεντρωθούν

Σχετικά άρθρα